Maku

Joulun ruokalahjat

Joulun ruokalahjat

Ruokalahjojen tekeminen on paitsi palkitsevaa, myös saajalle viesti siitä, että hän on aikasi ja vaivasi arvoinen. Maukkaiden ruokapakettien saaminen lämmittää aina erityisesti.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Satu Nyström
Mainos

Joulun ruokalahjat ovat aina toivottuja ja henkilökohtaisia. Leivo limppu tai kokoa joululeipäainekset purkkiin, pyöräytä sinappi tai yllätä itse tehdyillä suklaalevyillä. Ruokalahjalla voi ilahduttaa sellaistakin ystävää, jolla on jo kaikkea.

Joululeivät ja -kakut

Perinteisin joulun ruokalahja on itse leivottu joululimppu. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin saada lahjaksi lämmin leipä. Varoituksen sana: jos aloitat leipälahjaperinteen, limppua osataan odottaa myös tulevina vuosina!

Mallas-viikunalimppu ja vuokaan leivottava hedelmäinen joululeipä leivotaan hiivataikinasta. Jos haluat tehdä lahjan hieman helpommin, kokeile leivinjauheella kohotettavaa puolukka-hunajaleipää. Vielä helpompaa on antaa lahjaksi leipäainekset kauniissa purkissa, reseptillä varustettuna.

Kuivakakut eli kahvikakut sopivat myös loistavasti joululahjoiksi. Kuivakakun voit antaa hyvissä ajoin (noin viikkoa) ennen joulua, sillä kakku säilyy jääkaapissa hyvin. Mausteinen taatelikakku, viikuna-portviinikakku, mokka-mantelikakku ja maustekakku ovat kaikki leivonnaisia, joiden maku vain paranee säilytettäessä.

Pakkaa kakku sellofaaniin tai kinkkupussiin, joka suojaa kakkua jääkaapissa muilta ruoan tuoksuilta ja tekee lahjasta viimeistellyn näköisen. Leivän voit antaa kietaistuna pellavaliinaan tai voit kääräistä sen leivinpaperiin ja solmia narulla. Lahjaksi annettavan vuokaleivän voit leipoa valmiiksi kertakäyttöiseen leipävuokaan, joita myydään hyvinvarustetuissa marketeissa.

Joulukarkit, piparit ja pikkuleivät

Pienet tyylikkäät makeat herkut ilahduttavat joululahjana. Suklaalevyt ovat yllättävän helppoja valmistaa: valitse suklaan höysteet lahjan saajan makumieltymysten mukaan. Lapsille jouluviemisiksi sopivat hempeät vaahtokarkit, valkosuklaakonvehdit tai rocky road -palat. Cantuccinit tai puolukkatryffelit ovat puolestaan aikuiseen makuun.

Pakkaa joulukarkit ja -pikkuleivät kauniisiin rasioihin. Peltirasiassa tai lasipurkissa herkut tulevat parhaiten oikeuksiinsa. Somisteeksi riittää nauha tai lahjan saajan nimilappu.

Piparitaikinasta leivotut purkit ovat persoonallisia lahjoja. Purkin täytteeksi sopivat pikkuleivät ja makeiset. Sarjatyönä teet useita purkkeja lähes samalla vaivalla kuin yhden. Valmis purkki kannattaa kääräistä sellofaaniin kuljetuksen ajaksi.

Joulusinappi ja muut ruokalahjat

Joulusinappi on myös klassinen ruokalahja. Jo pieni purkillinen sinappia riittää lahjaksi, varaa siis riittävän pieniä lasipurkkeja sinapin valmistukseen.

Jos haluat yllättää ruokalahjalla, kokeile jotain aivan uutta. Maustetut valkosipulinkynnet, kalkkunan kumppaniksi sopiva aprikoosichutney ja alkuruokapöydässä kiitoksia keräävä maksapatee muistetaan myös joulun jälkeen. Myös juuston rakastajan hillo ja ihana siemennäkkäri ovat loistavia ruokalahjoja.

Lue lisää:

Täältä löydät joulupiparit ja muut pipariherkut

Katso Joululeivonnaiset-teemasta klassikkoreseptit ja ideat uusiin suosikkeihin

Julkaistu: 7.12.2009
Katso myös nämä