Kotivinkki

Tämä limppu kannattaa leipoa

3 h 5 min
3.5
0

Tämä limppu kannattaa leipoa

Tällaista limppua et kaupasta löydä! Leipä saa huikean värinsä punajuuresta, ja maun kruunaa kourallinen saksanpähkinöitä.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (3 limppua )

  • 2isoa punajuurta (500 g)
  • yhteensä 5 dl keitinlientä + vettä
  • 50 ghiivaa
  • 1 rklsuolaa
  • 2 rklhunajaa
  • 9 dltäysjyvävehnäjauhoja
  • 9 dlvehnäjauhoja
  • 100 gkokonaisia saksanpähkinöitä

Tee näin

3 h 5 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN2 h 20 min

1. Kuori ja paloittele punajuuret. Pane ne kattilaan ja lisää vettä sen verran, että palat juuri peittyvät. Keitä kypsiksi kannen alla.

2. Kaada vesi talteen ja soseuta kypsät punajuuren palat. Mittaa punajuurisoseeseen keitinvettä sen verran, että saat yhteensä puoli litraa nestettä.

3. Liuota hiiva kädenlämpöiseen punajuuriveteen. Sekoita joukkoon suola, hunaja ja täysjyvävehnäjauhot.

4. Lisää vehnäjauhot taikinaan käsin vaivaten. Kun kaikki jauhot on lisätty, vaivaa limpputaikinaa vähintään 10 minuuttia. Taikinan sitkorakenne on sopivasti kehittynyt, kun taikina tuntuu irtoavan käsistä ja kulhon reunoista.

5. Lisää lopuksi saksanpähkinät. Anna limpputaikinan kohota vähintään 30 minuuttia. Voit nostaa sen myös jääkaappiin ja antaa kohota viileässä usean tunnin kelmulla tiiviisti peitettynä.

6. Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina kolmeen osaan. Muotoile osat soikeiksi limpuiksi.

7. Nosta limput uunipellille leivinpaperin päälle. Anna kohota 30–45 minuuttia. Lämmitä uuni valmiiksi 250 asteeseen.

8. Tee kohonneiden limppujen pintaan viilto terävällä veitsellä ja nosta pelti uunin alatasolle. Heitä uunin pohjalle 1–2 dl vettä ja sulje luukku nopeasti. Höyry edesauttaa rapean kuoren syntymistä.

9. Paista limppuja 250-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Laske sitten lämpötila 200 asteeseen ja jatka limppujen paistamista vielä 30 minuuttia.

Suosittelemme myös näitä

MITÄ PIDIT?
3.5
Katso myös nämä