Paras pataleipä
20 h 15 min
{
Aktiivinen
15 minPassiivinen
20 h Pataleipä valmistuu todella pienellä vaivalla. Nauti itse tehdystä leivästä vaikka joka päivä! Pieni hiivamäärä ja pitkä kohoamisaika tekevät pataleivästä ihanan kuohkean ja rapeapintaisen.
KA
LA
MA
MU
4
Kuvat
Julkaistu 24.10.2014

Paras pataleipä
Reseptin ainekset (1 kpl)
Pataleipä
- 4 dlvehnäjauhoja
- 3 dlhiivaleipäjauhoja
- 1 ½–2 tlsuolaa
- ½ tlkuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
- 3 ½ dlvettä
Lisäksi
- rypsiöljyä
Pataleipä valmistuu näin:
- Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.
- Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
- Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.
Vinkki!
Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä pataleivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.
Kokeilitko reseptiä? Kerro alla kommenttiosiossa, mitä tykkäsit!

Rakastatko pataleipää? Pyöräytä samalla kaavalla myös leipomotasoinen ruisleipä, gluteeniton leipä ja rapsakat sämpylät

Nyhtöleipä
Maku

Gluteeniton porkkanapataleipä
Kotivinkki

Raparperipataleipä
Maku

Pähkinäinen pataleipä
Maku

Rapeat peltisämpylät
Maku

Pull apart -vuokaleipä
Kotivinkki

Leivo sämpylätaikinasta upea kranssi
Kotivinkki