Kotivinkki

Paras pataleipä

20 h 15 min
{
Aktiivinen
15 min
Passiivinen
20 h
Pataleipä valmistuu todella pienellä vaivalla. Nauti itse tehdystä leivästä vaikka joka päivä! Pieni hiivamäärä ja pitkä kohoamisaika tekevät pataleivästä ihanan kuohkean ja rapeapintaisen.
KA
LA
MA
MU
Julkaistu 24.10.2014


Reseptin ainekset (1 kpl)

Pataleipä

  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 3 dlhiivaleipäjauhoja
  • 1 ½–2 tlsuolaa
  • ½ tlkuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
  • 3 ½ dlvettä

Lisäksi

  • rypsiöljyä
Tulosta

Pataleipä valmistuu näin:

  1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.
  2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
  4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.

Vinkki!

Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä pataleivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.

Kokeilitko reseptiä? Kerro alla kommenttiosiossa, mitä tykkäsit!

89 kommenttia