Maku

Hedelmäinen joululeipä

2 h 25 min
3.5
1

Hedelmäinen joululeipä

KA
LA
MA
MU
1
3.5
Teksti Anu Harkki, Elina Jyväs
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

  • 50 ghiivaa
  • 6 dlvettä
  • 2 rkljuoksevaa hunajaa
  • 1 tlsuolaa (ruusu)
  • 1 dlkauraleseitä
  • 1 dlkaurahiutaleita
  • 10 dlvehnäjauhoja
  • 1 dlpekaanipähkinöitä (tai pähkinäsekoitusta)
  • 1 dlkuivattua aprikoosia (silputtuna)
  • 1 dlkuivattua omenaa (silputtuna)

Tee näin

2 h 25 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN1 h 45 min

Liuota murennettu hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon leseet, hiutaleet ja sen verran jauhoja, että taikina on vellimäistä.

Lisää rouhitut pähkinät, silputut aprikoosit ja omenat. Alusta taikinaan vähitellen loput jauhot ja vaivaa kimmoisaksi. Kohota peitettynä tunnin ajan.

Jaa taikina kahtia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla alustalla. Muotoile taikina kahdeksi pitkänomaiseksi leiväksi. Nosta ne voilla voideltuihin vuokiin (vetoisuus 1 l). Kohota peitettynä vielä 15 minuuttia. Ripottele joululeipien päälle hieman jauhoja ja koristele halutessasi kokonaisilla pähkinöillä. Paista 200-asteisen (kiertoilmalla) tai 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes hedelmäiset joululeivät ovat kypsiä ja kauniin värisiä.

  • Taikinassa ei ole lainkaan lisättyä rasvaa, vaan se saa mehevyytensä pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä.
  • Muuntele leipää vaihtamalla aprikoosit ja omenarenkaat viikunoihin, luumuihin, taateleihin tai kuivattuun mangoon. Pähkinöiden tilalla voit käyttää manteleita.
  • Leivo hedelmäiset joululeivät paistonkestäviin kartonkivuokiin (esim. Eskimo) ja kääräise ympärille kakkupaperia, niin saat kauniin ruokalahjan.
MITÄ PIDIT?
3.5
Katso myös nämä