


Joululeipä – juureen leivottu lämpimäinen kaipaa seurakseen vain voita
Joululeipä on maistuva lisä omaan joulupöytään, mutta myös oivallinen lahjaidea! Tällä ohjeella valmistat kaksi leipää.
Reseptin ainekset
2 reilua leipää
Joululeivän juuri
7 dl
kädenlämpöistä vettä
5
hapankorppua
2 tl
kuivahiivaa
5 dl
ruisjauhoja
Taikina
1 rkl
suolaa
2 rkl
öljyä
2 rkl
siirappia
9 dl
hiivaleipäjauhoja
5 dl
ruisjauhoja
1 pussi
kuivahiivaa
2 tl
pomeranssin kuorta
1 tl
kardemummaa
½ tl
neilikkaa
Joululeipä – ohje:
- Laita hapankorppupalat leivinpaperin väliin ja painele ne kaulimella muruiksi. Sekoita kaikki juuriseoksen ainekset. Anna taikinan hapantua liinalla peitettynä lämpimässä yön yli, ainakin 12 tuntia.
- Sekoita jauhot, kuivahiiva, mausteet ja suola keskenään. Lisää jauhot juuriseokseen, samoin siirappi ja öljy. Alusta seos napakaksi taikinaksi. Alustaminen onnistuu esimerkiksi yleiskoneella. Kohota taikinaa huoneenlämmössä liinan alla vielä 1 ½ tuntia.
- Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile limpuiksi.
- Kohota vielä leipiä noin puoli tuntia. Pistele leivät haarukalla ja tee viiltoja leipiin.
- Laita uunin pohjalle uuninkestävä astia, jossa on vettä. Näin saat leipiin rapeat kuoret.
- Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita joululeivät uuniin ja laske lämpö heti 200 asteeseen. Paista leipiä 45–60 minuuttia.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat