Joululeipä – juureen leivottu lämpimäinen kaipaa seurakseen vain voita

LA
MA
MU
VE
2.5
0

Joululeipä on maistuva lisä omaan joulupöytään, mutta myös oivallinen lahjaidea! Tällä ohjeella valmistat kaksi leipää.
Tulosta
Teksti Jatta Heinlahti
Kuvat Satu Nyström

Ainekset (2 reilua leipää)

Joululeivän juuri

  • 7 dlkädenlämpöistä vettä
  • 5hapankorppua
  • 2 tlkuivahiivaa
  • 5 dlruisjauhoja

Taikina

  • 1 rklsuolaa
  • 2 rklöljyä
  • 2 rklsiirappia
  • 9 dlhiivaleipäjauhoja
  • 5 dlruisjauhoja
  • 1 pussikuivahiivaa
  • 2 tlpomeranssin kuorta
  • 1 tlkardemummaa
  • ½ tl neilikkaa

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

Joululeipä valmistuu näin

  1. Laita hapankorppupalat leivinpaperin väliin ja painele ne kaulimella muruiksi. Sekoita kaikki juuriseoksen ainekset. Anna taikinan hapantua liinalla peitettynä lämpimässä yön yli, ainakin 12 tuntia.
  2. Sekoita jauhot, kuivahiiva, mausteet ja suola keskenään. Lisää jauhot juuriseokseen, samoin siirappi ja öljy. Alusta seos napakaksi taikinaksi. Alustaminen onnistuu esimerkiksi yleiskoneella. Kohota taikinaa huoneenlämmössä liinan alla vielä 1 ½ tuntia.
  3. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile limpuiksi.
  4. Kohota vielä leipiä noin puoli tuntia. Pistele leivät haarukalla ja tee viiltoja leipiin.
  5. Laita uunin pohjalle uuninkestävä astia, jossa on vettä. Näin saat leipiin rapeat kuoret.
  6. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita joululeivät uuniin ja laske lämpö heti 200 asteeseen. Paista leipiä 45–60 minuuttia.
MITÄ PIDIT?
2.5