Maku

Joululeipä

2 h
3
1

Joululeipä

MU
1
3
Siirappisen makea joululeipä on maistuva lisä omaan joulupöytään, mutta myös oivallinen lahjaidea! Tällä ohjeella valmistat kaksi leipää.
Teksti Mervi Melasniemi
Kuvat Kirsi Salovaara
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

  • 50 gleivontamargariinia (rasvaa 80 %)
  • 5 dlpiimää
  • 50 ghiivaa
  • 1 dlsiirappia
  • 75 gkaljamallasta
  • 1 dlrusinoita
  • 2 tlsuolaa
  • 1/2 rklpomeranssinkuorta
  • 1/2 rklinkivääriä
  • 1 tlneilikkaa
  • 5 dlruisjauhoja
  • 6 dlsämpyläjauhoja

Päälle

  • 1 dlmanteleita

Voiteluun

  • 1 rklsiirappia
  • 1 rklvettä

Tee näin

2 h
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN1 h 40 min

Sulata voi ja jätä se jäähtymään. Liuota kädenlämpöisen piimän joukkoon hiiva. Lisää siirappi, maltaat, (rusinat), suola, jauhetut mausteet ja osa jauhoista. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Lisää loput jauhot sekä jäähtynyt voisula. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan nousta leivinliinalla peitettynä vedottomassa, lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Vaivaa palat jauhotetulla alustalla. Leivo soikeiksi leiviksi ja nosta leivinpaperilla vuorattuihin leipävuokiin tai leivinpaperille pellille. Paina syvälle leipien pintaan manteleita. Levitä leiville leivinliina ja anna niiden kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa.

Pistele joululeivät haarukalla ja nosta vuoat ritilälle uunin alatasolle. Kypsennä 175 asteessa 30–40 minuuttia, kunnes joululeivät ovat pinnaltaan kauniin ruskeita.

Voitele kypsien joululeipien päällys siirappivedellä ja jätä leivät jäähtymään peittämättä.

MITÄ PIDIT?
3
Katso myös nämä