Helppo saaristolaisleipä – tästä ei joulunajan ruokalahja parane!

4.38
0

Helppo saaristolaisleipä valmistuu nimensä mukaisesti vaivatta. Tarvitset vain aikaa leipien kohottamiseen. Leipä maistuu ihanalta kalojen tai kinkun kera.
Tulosta
Teksti Jatta Heinlahti
Kuvat Satu Nyström

Ainekset (2 leipää)

  • 1 lappelsiinitäysmehua
  • 3 dlleipämaltaita
  • 3 dlvehnäleseitä
  • 3 dlruisjauhoja
  • 1 dlauringonkukansiemeniä
  • 1 tlaniksensiemeniä
  • 1 tljuustokuminansiemeniä (jeera)
  • 75 ghiivaa
  • 3 dlsiirappia
  • 1 rklsuolaa
  • 9 dlvehnäjauhoja

Vuokien voitelu

  • 2 rkl voita

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

Helppo saaristolaisleipä leivotaan näin:

  1. Sekoita mehun joukkoon maltaat, leseet, ruisjauhot ja auringonkukansiemenet. Jätä seos seisomaan noin puoleksi tunniksi. Sekoita välillä.
  2. Murskaa aniksen ja juustokuminan siemenet morttelissa. Lämmitä mehu-jauhoseos kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva seokseen. Lisää murskatut siemenet, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikina. Taikina saa jäädä löysähköksi.
  3. Voitele kaksi vuokaa ja jaa taikina niihin. Peitä vuoat liinalla ja kohota leipätaikinoita noin tunti.
  4. Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa noin 60 minuuttia.
  5. Jäähdytä leivät ja kumoa ne. Leivät paranevat seistessään. Kääri ne folioon ja säilytä jääkaapissa puolentoista viikon ajan.

Vinkki!

Pakkaa lahjaksi annettavat leivät kauniisti kakkupaperiin.

MITÄ PIDIT?
4.38