Joulupiparit
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Joulupiparit kuuluvat joulun ehdottomiin herkkuihin! Ensimmäiset piparkakut paistetaankin usein jo pikkujouluihin, kun taas viimeisimmät piparit leivotaan juuri hetkeä ennen joulua. Innokkaimmat herkuttelevat joulupipareilla vielä välipäivinäkin esimerkiksi piparijälkkäreiden muodossa.

Mureimmat ja herkullisimman makuiset joulupiparit syntyvät tietenkin itse tehdystä piparkakkutaikinasta, jossa on sopivassa suhteessa siirappia, voita ja mausteita. Vaikka piparitaikinan teko vaatiikin hieman vaivannäköä, lopputulos ja maku palkitsevat viitseliään kotikokin ruhtinaallisesti!

Joulupiparit-teemastamme löydät kaikki parhaat ohjeet jouluisiin piparkakkuherkkuihin. Tutustu selkeisiin ohjeisiimme ja leivo jouluksi elämäsi herkullisimmat joulupiparit ja komeimmat piparkakkutalot.

Joulupiparien salaisuus

Piparkakkutaikina valmistuu yleensä kiehauttamalla kattilassa siirappi, rasva ja mausteet keskenään, ja lisäämällä jäähtyneeseen seokseen kananmunan sekä jauhot. Mausteiden kiehauttamisesta kotiin leviää vastustamaton joulun tuoksu.

Piparkakkutaikinan lepuuttaminen jääkaapissa syventää mausteista makua ja tekee taikinasta myös helpommin kaulittavan. Muista kuitenkin ottaa taikina huoneenlämpöön 30–60 minuuttia ennen leipomista.

Iso taikina kannattaa käsitellä muutamassa erässä. Ota esimerkiksi puolet taikinasta kerrallaan huoneenlämpöön. Näin taikina ei pääse lämpenemään liikaa, ja kauliminen on edelleen helppoa.

Samalla pellillä kannattaa paistaa vain suunnilleen saman kokoisia joulupipareita, jotta pienet eivät ehdi palaa karrelle suurempien vielä kypsyessä. Uuniakin kannattaa siis vahtia haukan tavoin, sillä ohuet joulupiparit paistuvat helposti turhan rapsakoiksi.

Erilaisia joulupipareita

Jos haluat tehdä piparkakkutaikinan eri tavoin, kokeile lisätä ainekset kuohkeaan muna-sokerivaahtoon. Tällä tavoin syntyvät mureat piparit, joissa on oikea siirappinen maku.

Jos olet rouheiden ja rapsakoiden joulupiparien ystävä, kokeile vaikkapa spelttipipareita tai ohrapipareita. Jos taas kartat ohraa, vehnää ja ruista, leivo gluteenittomat joulupiparit. Perinteisten piparkakkujen ystävä luottaa taas vanhaan hyvään, käytössä koeteltuun reseptiin!

Pipareiden koristelu on myös hauskaa puuhaa! Veikeät tonttupiparit syntyvät ylösalaisin käännetyistä sydänpipareista. Ylösalaisin käännetyistä piparkakku-ukoista voit askarrella hauskoja pipariporoja.

Piparkakkutalo ja muut pipariherkut

Piparkakkutalo syntyy helposti, kun taikina on riittävän tiivistä talon rakentamiseen. Moni käyttää piparkakkutaloon valmista taikinaa, mutta voit (ja eritoten kannattaa) tehdä piparkakkutalotaikinan itse.

Onko valintasi komea piparkakkutalo vai sympaattinen piparkakkumökki? Vaikeusasteen voi helposti määritellä itse. Jos olet vasta aloitteleva piparkakkutalontekijä, voit aloittaa helpoimmasta ohjeestamme ja tehdä suloisen piparkakkukodan.

Pipareista voi inspiroida myös muita herkkuja aina piparkakkusemifreddosta piparkakkukuuliin.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.