Keikauspiparit – täytteet uunipellille, päälle piparitaikinaa ja pelti uuniin, käännä ylösalaisin ja nauti!
Keikauspiparit valmistuvat vartissa. Kokoa täytteet uunipellille pieniksi kasoiksi ja levitä päälle piparitaikina. Uunissa paistuneet täytepiparit keikautetaan ympäri. Fariinisokerilla rapeutettu viikuna-sinihomejuustotäyte on täydellinen suolaisen ja makean liitto.
Käännettävät leivokset, niin sanotut keikaus- tai ylösalaisinkakut tai englanniksi up side down -kakut täyttivät viime vuonna 100 vuotta. Sanotaan nimittäin, että ensimmäinen keikauskakku esiteltiin tammikuussa 1923 San Fransisco Chronicle -lehdessä. Keikauskakkuja on tehty sen jälkeen vaikka minkälaisia.
Vuosi sitten Tiktokissa viraalihitiksi nousivat superhelpot sipulikeikauspiirakat, jotka valmistuvat alle 10 minuutissa. Kakkuvuoan sijaan nämä käännettävät pikkupiiraat kootaankin uunipellille yksittäisiksi kasoiksi, paistetaan ja keikautetaan täyte näkyviin.
Testikkokkimme Mika Rampa muokkasi sipulipiiraat pikkujoulutyyliin korvaamalla voitaikinan piparitaikinalla, sipulit vaihtuvat makean viikunan ja suolaisen sinihomejuuston yhdistelmään.
”Täytteeksi halusin klassiset joulun maut, jotka sopivat piparin kanssa täydellisesti”, Mika kertoo
Reseptin ainesosaluettelo on lyhyt, mutta Mika muistuttaa, ettei sokeria kannata unohtaa. Kannattaa kokeilla myös muita täytteitä, mutta tärkeää on suolaisen ja makean maistuva tasapaino.
”Pohjimmaiseksi uunipellille levitettävä fariinisokeri karamellisoituu ihanaksi viikunan kanssa. Aluksi kokeilin ilman sokeria, mutta lopputulos oli hieman ankea, joten piti keksiä jotain lisää. Pohjalle voisi kokeilla vaihtoehtoisesti vaikkapa persimonia ja valkohomejuustojuustoa.”
- Leikkaa viikunat ohuiksi viipaleiksi. Paloittele sinihomejuusto. Tee fariinisokerista uunipellille leivinpaperin päälle 12 pientä kekoa. Lisää päälle viikunaviipale ja sinihomejuustoa.
- Kaulitse piparitaikina 2–3 mm paksuksi levyksi jauhojen avulla. Ota taikinasta piparkakkumuotilla paloja ja nosta ne täytteiden päälle.
- Paista 200-asteisessa uunissa 7–9 minuuttia. Anna pipareiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja nosta tarjolle lastan avulla.
