
Riikka kokoaa marraskuun eli ”piparkakkukuukauden” aikana jopa 7 upeaa taloa – ”En tee vapaa-ajallani oikeastaan mitään muuta ja nipistän vähän yöunistakin”
Sisältökoordinaattorina työskentelevä Riikka Huttunen, 43, on omistanut marraskuun piparkakkutalojen tekoon. Hän pitää useimmat perjantait vapaana viettääkseen intensiivisiä piparkakkuviikonloppuja.
Miten innostuit piparitalojen teosta?
Lasten myötä jouluni lähti täysin lapasesta. Luonnollisena osana joulun taikaa tulivat mukaan myös piparkakkutalot.
Meillä oli 12 vuoden ajan sokerille perso, vasikankokoinen koira, joka ylsi kaikille tasoille, joten kotona ei voinut olla piparkakkutaloa. Halusin silti tehdä niitä, joten taloja riitti annettavaksi myös muille.
Miten olet oppinut homman?
Olen opetellut paneutumalla asiaan ja tekemällä paljon taloja. Olen perfektionisti, ja aluksi minulla oli hommaan viha-rakkaussuhde: talot eivät koskaan olleet niin kauniita kuin olisin halunnut. Ajan myötä tulin taitavammaksi ja löysin oman tyylini.

Miten ehdit tehdä niin monta taloa?
Teen yleensä 5–7 taloa. Sen verran mahtuu yhteen marraskuuhun eli piparkakkukuukauteen. Pidän silloin useimmat perjantait vapaana ja vietän intensiivisiä piparkakkuviikonloppuja. En tee vapaa-ajallani oikeastaan mitään muuta. Nipistän vähän yöunistakin. Mielestäni jokaiseen työehtosopimukseen voitaisiin leipoa kaikille yhtenäinen TES piparkakkuvapaa.
Mistä saat ideat visuaalisuuteen?
Katson rakennuksia ympäri vuoden piparkakkusilmillä ja otan näkemistäni kivoista taloista kuvia. Lopullinen talo on usein yhdistelmä monen kauniin rakennuksen yksityiskohtia. Joskus teen myös näköisteoksia tutuista, rakkaista taloista. Katson myös kaikkea syötävää piparkakkusilmillä ja etsin jatkuvasti uusia materiaaleja koristeiksi. Sääntöni on, että kaiken talossa täytyy olla syötävää.

Mitkä ovat tärkeimmät työvälineesi talojen valmistuksessa?
Hyvät kaavat, hyvä valmistaikina ja itse tehty pikeeri. Lisäksi ritilät, joille lasken paistetut palat jäähtymään. Kiinnitykseen käytän isomaltoosia ja pikeeriä.
Käytän valmistaikinaa, sillä minulla on keliakia ja en siksi mielelläni käsittele vehnäjauhoja. Gluteenittomilla jauhoilla ei kannata leipoa taloja, se on liian kallista ja liian haurasta. Kaulimiseen käytän jauhoina gluteenitonta jauhoa, koska se on minulle turvallista.

Mitä valmiille taloille tapahtuu?
Omat taloni säilytän koko vuoden. Hävitän ne vasta, kun uudet valmistuvat. Meillä on siis aina kotona ihana piparkakun tuoksu! Teen joka vuosi talot ainakin vanhemmilleni, appivanhemmilleni, 95-vuotiaalle fafalleni ja yhden töihin arvottavaksi.

Oletko joskus epäonnistunut?
Totta kai! Joka vuosi joku osa menee rikki. Siksi pidän rakennusviikonloppuna aina jääkaapissa valmiiksi kaulittua taikinaa, jotta saan nopeasti paistettua uuden palan tilalle. Kerran tein piparkakusta puun ja kuorrutin sen suklaalla – huono idea! Suklaa pehmensi piparkakun ja koko teos romahti.
Yhden vuoden talosta hävisi jatkuvasti tomusokerilumi pihalta. Lopulta huomasin Liisa-koiran työn touhussa: se oli ryhtynyt talonmieheksi ja nuoli siististi lumet pois pihasta, koskematta mihinkään muuhun.


Riikka Huttusen vinkit piparkakkutalojen tekoon:
- Piirrä kaavat huolellisesti ja usko itseesi.
- Älä ole liian kriittinen – jokainen piparkakkutalo on taianomainen.
- Mitä enemmän vinoja seiniä ja irvistäviä osia, sitä enemmän voi lisätä lunta eli tomusokeria. Lopputulos on aina kuitenkin satumainen, ja koti täyttyy joulun tuoksusta!
Käy hakemassa Riikan Instagram-tililtä @thetonttuovi lisää vinkkejä piparkakkutalojen valmistukseen!