Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Makeaa arkkitehtuuria

Riikka kokoaa marraskuun eli ”piparkakkukuukauden” aikana jopa 7 upeaa taloa – ”En tee vapaa-ajallani oikeastaan mitään muuta ja nipistän vähän yöunistakin”

Sisältökoordinaattorina työskentelevä Riikka Huttunen, 43, on omistanut marraskuun piparkakkutalojen tekoon. Hän pitää useimmat perjantait vapaana viettääkseen intensiivisiä piparkakkuviikonloppuja.

14.11.2025

Miten innostuit piparitalojen teosta?

Lasten myötä jouluni lähti täysin lapasesta. Luonnollisena osana joulun taikaa tulivat mukaan myös piparkakkutalot.

Meillä oli 12 vuoden ajan sokerille perso, vasikankokoinen koira, joka ylsi kaikille tasoille, joten kotona ei voinut olla piparkakkutaloa. Halusin silti tehdä niitä, joten taloja riitti annettavaksi myös muille.

Miten olet oppinut homman?

Olen opetellut paneutumalla asiaan ja tekemällä paljon taloja. Olen perfektionisti, ja aluksi minulla oli hommaan viha-rakkaussuhde: talot eivät koskaan olleet niin kauniita kuin olisin halunnut. Ajan myötä tulin taitavammaksi ja löysin oman tyylini.

Riikka Huttusen piparkakkuteos "Mansardimetsän kartano"
Huttusen vuoden 2025 ensimmäinen piparkakkutalo valmistui perinteisesti marraskuun ensimmäisenä päivänä. Talon nimeksi tuli Mansardimetsän kartano. ”Tämä teos haastoi minut, mutta samalla viritteli tason tälle vuodelle – ilokseni huomasin, että taitoni ovat vielä tallella!”

Miten ehdit tehdä niin monta taloa?

Teen yleensä 5–7 taloa. Sen verran mahtuu yhteen marraskuuhun eli piparkakkukuukauteen. Pidän silloin useimmat perjantait vapaana ja vietän intensiivisiä piparkakkuviikonloppuja. En tee vapaa-ajallani oikeastaan mitään muuta. Nipistän vähän yöunistakin. Mielestäni jokaiseen työehtosopimukseen voitaisiin leipoa kaikille yhtenäinen TES piparkakkuvapaa.

Mistä saat ideat visuaalisuuteen?

Katson rakennuksia ympäri vuoden piparkakkusilmillä ja otan näkemistäni kivoista taloista kuvia. Lopullinen talo on usein yhdistelmä monen kauniin rakennuksen yksityiskohtia. Joskus teen myös näköisteoksia tutuista, rakkaista taloista. Katson myös kaikkea syötävää piparkakkusilmillä ja etsin jatkuvasti uusia materiaaleja koristeiksi. Sääntöni on, että kaiken talossa täytyy olla syötävää.

Riikka Huttusen piparkakkutalossa kaikki on syötävää.
Uskoisitko, että kaikki tässä talossa on syötävää? Piparkakkutalon kattoikkunoiden rakennusaineena on liivatelehtiä, ja pyöreässä ikkunassa loistaa kuivattu appelsiini. Katon sammal on tehty munista, sokerista, hunajasta ja väriaineesta. Kattotiiliksi on ladottu kurpitsansiemeniä.

Mitkä ovat tärkeimmät työvälineesi talojen valmistuksessa?

Hyvät kaavat, hyvä valmistaikina ja itse tehty pikeeri. Lisäksi ritilät, joille lasken paistetut palat jäähtymään. Kiinnitykseen käytän isomaltoosia ja pikeeriä.

Käytän valmistaikinaa, sillä minulla on keliakia ja en siksi mielelläni käsittele vehnäjauhoja. Gluteenittomilla jauhoilla ei kannata leipoa taloja, se on liian kallista ja liian haurasta. Kaulimiseen käytän jauhoina gluteenitonta jauhoa, koska se on minulle turvallista.

Piparkakkutalon osat koristellaan ennen talon kokoamista.
Talon kaavojen huolellinen piirtäminen on Huttusen mukaan yksi tärkeimpiä vaiheita piparkakkutalon teossa. Paistetut osat kannattaa koristella jo ennen talon kokoamista.

Mitä valmiille taloille tapahtuu?

Omat taloni säilytän koko vuoden. Hävitän ne vasta, kun uudet valmistuvat. Meillä on siis aina kotona ihana piparkakun tuoksu! Teen joka vuosi talot ainakin vanhemmilleni, appivanhemmilleni, 95-vuo­tiaalle fafalleni ja yhden töihin arvottavaksi.

Huttusen toinen vuoden 2025 piparkakkutalo on nimeltään Metsän sydän.
Huttusen toinen vuoden 2025 piparkakkutalo syntyi heti ensimmäisen perään. ”Metsän sydän -piparkakkutalo syntyi rakkaudesta joulukuusiin. Rakastan eniten tämän yksityiskohdissa kuisteja ja ikkunoita sekä Vihreistä kuulista valmistettuja savupiippuja.”

Oletko joskus epäonnistunut?

Totta kai! Joka vuosi joku osa menee rikki. Siksi pidän rakennusviikonloppuna aina jääkaapissa valmiiksi kaulittua taikinaa, jotta saan nopeasti paistettua uuden palan tilalle. Kerran tein piparkakusta puun ja kuorrutin sen suklaalla – huono idea! Suklaa pehmensi piparkakun ja koko teos romahti.

Yhden vuoden talosta hävisi jatkuvasti tomusokerilumi pihalta. Lopulta huomasin Liisa-koiran työn touhussa: se oli ryhtynyt talonmieheksi ja nuoli siististi lumet pois pihasta, koskematta mihinkään muuhun.

Huttunen katsoo rakennuksia ympäri vuoden ”piparkakkusilmin”. Joskus talo on näköisteos tutusta, rakkaasta talosta, mutta usein se on yhdistelmä monen kauniin rakennuksen yksityiskohtia.
Huttusen piparkakkutalot ovat täynnä herkullisia yksityiskohtia.

Riikka Huttusen vinkit piparkakkutalojen tekoon:

  1. Piirrä kaavat huolellisesti ja usko itseesi.
  2. Älä ole liian kriittinen – jokainen piparkakkutalo on taianomainen.
  3. Mitä enemmän vinoja seiniä ja irvistäviä osia, sitä enemmän voi lisätä lunta eli tomusokeria. Lopputulos on aina kuitenkin satumainen, ja koti täyttyy joulun tuoksusta!

Käy hakemassa Riikan Instagram-tililtä @thetonttuovi lisää vinkkejä piparkakku­talojen valmistukseen!

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt