Muumipiparkakkutalo – koko perheen joulusuosikki
Ruoka
Muumipiparkakkutalo – koko perheen joulusuosikki
Muumipiparkakkutalo ilahduttaa erityisesti perheen pikkuväkeä. Leipomishommatkin sujuvat kivasti koko perheen voimin. Kurkkaa vinkit muumipiparkakkutalon tekoon!
Julkaistu 25.11.2008
Maku

Muumipiparkakkutalo: näin onnistut!

1. Valmista kaavat

Osta muumitalon muovinen muottisarja kaupasta tai piirrä talon osat voi- tai leivinpaperille ja leikkaa ne irti.

2. Taikina ja talon osat

Valmista piparkakkutalotaikina tai käytä valmista taikinaa.

Kauli taikina tasaiseksi ja leikkaa talon osat muottien tai kaavojen avulla irti.

Paista kerralla mahdollisimman samankokoisia talon osia, jotta ne paistuvat tasaisesti. Jäähdytä osat tasaisella alustalla.

3. Koristele talon osat

Pipareiden koristelussa voit käyttää valmista sokerikuorrutusta tai valmista se itse vatkatusta munanvalkuaisesta ja tomusokerista.

Kuorrutuksen voit värjätä ruskeaksi kaakaojauheella, punaiseksi punajuuri- tai puolukkamehulla ja siniseksi mustikalla. Keltaista, vihreää, sinistä ja punaista saat myös lisäämällä pienen tipan elintarvikeväriä seoksen joukkoon.

Löysä kuorrutus leviää tasaisesti piparkakun pinnalle. Jos haluat pieniä koristeita, silloin kuorrutuksen täytyy olla paksumpaa. Jos haluat koristella pipareita karkeilla, strösseleillä, nonparelleilla tai muilla koristeilla, niin kiinnitä ne heti, sillä sokerikuorrutuksen pinta kuivahtaa nopeasti. Myös kuivatut marjat sopivat hyvin koristeiksi, esimerkiksi pienistä puolukoista voit tehdä muumitalon pihalle ruusupensaan.

Lääkeruisku on kätevä väline koristelussa.

4. Kokoa Muumipiparkakkutalo

Suunnittele talon kokoamisjärjestys ja kokeile osia vastakkain ennen kuin aloitat piparkakkutalon kokoamisen.

Sulatettu sokeri on parasta liimausainetta. Sulata sokeri hitaasti valurautapannussa. Kun sokeri alkaa kuplia ja on vaaleanruskeaa, se on valmista. Pidä sokeri pehmeänä miedolla lämmöllä, mutta varo, ettei se pala. Muista, että sokeri on todella kuumaa! Kasta osa kerrallaan sokeriin, paina osat yhteen ja odota, kunnes sokeri on kovettunut.

Piparkakkutalosi saa olla persoonallisen näköinen, eikä haittaa jos jokin nurkka ei ole aivan suorassa. Rikkoutuneet talon osat voit kiinnittää takaisin yhteen sokerisulalla.

2 kommenttia