
Piparkakkutalo – täydellisen rapsakka taikina luo perustukset
Valmista piparkakkutalon taikina tai osta kaupasta 2 kg valmistaikinaa. Alla olevalla ohjeella valmistuu noin 1,7 kg piparkakkutalon taikinaa. Tämä piparkakkutaikina pysyy hyvin muodossaan, kun sen paistaa. Valmista taikina piparkakkutaloa varten hyvissä ajoin, vähintään leipomista edeltävänä päivänä jääkaappiin jähmettymään. Taikinan voi myös pakastaa.
Piparkakkutaikinasta syntyy 6–7 pientä piparkakkutaloa tai yksi iso.
Aikaa menee: 30 min taikinan valmistus + 12 t jäähdytys + jähmettyminen
Piparkakkutalon taikinaan tarvitset:
- 300 g leivontamargariinia tai voita
- 1 ½ dl siirappia
- 4 dl sokeria
- 1 rkl kanelia
- 2 tl kardemummaa
- 2 tl inkivääriä
- 1 tl neilikkaa
- 3 kananmunaa
- 2 tl ruokasoodaa
- 13–14 dl (750–800 g) vehnäjauhoja
Tee piparkakkutalon taikina näin:
- Mittaa kattilaan rasva, siirappi, sokeri, kaneli, kardemumma, inkivääri ja neilikka. Kuumenna sekoitellen ja anna kiehahtaa. Siirrä seos sekoituskulhoon ja kylmään vesihauteeseen jäähtymään.
- Lisää kananmunat jäähtyneeseen seokseen ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä sooda vehnäjauhoihin. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja sekoita hyvin, kunnes taikina on kiinteää. Peitä taikinakulho ja nosta jääkaappiin kiinteytymään seuraavaan päivään.
Piparkakkutalon kaavat ja piparkakkutalon osien valmistus
Alla olevilla piparkakkutalon kaavoista syntyy korkeakattoinen, näyttävä piparkakkutalo.
Jos haluat testata jotain muuta, kurkkaa myös pieni piparkakkulinna tai mielettömän hieno piparkakkulinnunpönttö.
- Ota noin 1/3 taikinaa kerrallaan ja pehmitä sitä painellen jauhotetulla pöydällä. Kauli taikinasta ohut, noin 3-4 millimetrin paksuinen levy. Tarkista ajoittain, että taikina ei ole tarttunut kiinni pöytään. Kylmää taikinaa on helpompi käsitellä. Piparkakkutalon osia ei kannata kaulia liian ohueksi, jotta ne kestävät käsittelyä. Lisää pöydälle ja taikinalevyn päälle jauhoja tarvittaessa.
- Leikkaa piparkakkutalon kaavat. Leikkaa piparkakkutalon osat kaavojen reunoja myöten irti taikinasta. Ota pienet osat (savupiipun osat, ikkunaluukut ja ovi) erikseen omalle pellille. Voit myös tehdä lisäksi omilla kaavoilla esimerkiksi piparikuusia koristelua varten. Kaaviloi lopusta taikinasta suoraan leivinpaperin päälle talolle aluslevy (n. 20 x 30 cm).
- Paista piparkakkutalon osat hyvin irrallaan toisistaan 200-asteisen uunin keskitasolla noin 8 min. Paista savupiipun osia ja mahdollisia muita pieniä koristeita noin 5 min. Tarkkaile pipareiden tummumista. Piparkakkutalon osat kannattaa paistaa koviksi. Ikkunallisia paloja on paistettu ensin noin 5 min, jonka jälkeen ikkunakoloihin on aseteltu nallekarkkeja (1 ½ karkkia pieniin ikkunoihin ja 2 ½ isompiin) ja pelti on laitettu uuniin vielä 2-3 minuutiksi, jotta karkit sulavat ikkunalasiksi. Anna pipareiden jäähtyä ja jähmettyä pellillä tai tasaisella alustalla kunnolla ennen koristelua ja kokoamista. Jos piparit ovat paisuneet vinoiksi, niitä voi hieman suoristaa terävällä veitsellä, kun ne ovat vielä lämpimiä. Jäähtyneiden pipareiden mutkia voi oikoa raastamalla reunoja raastimen karkealla osalla.
Piparkakkutalon koristekuorrutus
Koristele piparkakut ja rakennelmien osat ennen kokoamista. Mitä paksumpaa kuorrutetta teet, sitä hennompia, tarkempia ja pitsisempiä kuvioita pystyt pursottamaan. Löysemmällä kuorrutteella koristelu on nopeampaa, kuviot suurempia ja jälki armollisempi epätasaisuuksille.
Piparkakkutaloa voi koristella myös kaupan valmiilla sokerikuorrutteilla. Niiden putkiloita kannattaa lämmittää hetki lämpimässä vesilasissa, jotta kuorrutteet notkistuvat.
Koristekuorrutukseen tarvitset:
- 1 kananmunanvalkuainen
- n. ½ pkt tomusokeria
- halutessa elintarvikeväriä
Tee koristekuorrutus näin:
- Sekoita tomusokeri valkuaisen joukkoon. Menee hetki, ennenkuin tomusokeri kostuu valkuaisen vaikutuksesta. Sekoita ensin rauhallisesti ja lopuksi voimakkaasti, jolloin paakut tasoittuvat. Lisää halutessasi elintarvikeväri.
- Kokeile paksuutta valuttamalla kuorrutusta lautaselle. Jos valuma ei leviä vaan pysyy muodossaan, kuorrutus on sopivan paksuista pursotettavaksi. Jos massasta tulee vahingossa liian paksua, ohenna sitä tipoittain vedellä.
Vinkki!
Voit värjätä kuorrutusta jauhemaisilla tai nestemäisillä elintarvikeväreillä. Jauhemainen väriaine kannattaa lisätä valkuaisen joukkoon ennen tomusokerin lisäämistä. Nestemäisen värin voi sekoittaa tipoittain valmiiseen kuorrutteeseen. Kaupoissa on myynnissä mansikanmakuista tomusokeria, josta saa sellaisenaan valkuaiseen sekoitettuna kirkkaan pinkkiä kuorrutetta.
Koristele piparkakkutalo
Mallin piparkakkutalo karkkikoristeilla:
- 1 ps nallekarkkeja (Haribo)
- 1 ps marmeladeja (Pihlaja)
- 4 vihreää kuulaa
- 4 piparminttutankoa
- 1 ps minimarenkeja
- 1 ps ranskanpastilleja
- 6 polkagris-lakua
- 1 rkl pehmeitä hopeahelmiä
- lumihiutale-strösseleitä (Dr. Oetker)
- Lusikoi kuorrutus pursotinpussiin tai teräväkulmaiseen muovipussiin (Minigrip). Koristele piparkakkutalon osat pursottamalla niille sokerikuorrutetta. Painele kuorrutteeseen karkkeja ja marenkeja.
- Kuvan piparkakkutalon tiilet on tehty neljään osaan viipaloiduista Pihlaja-karamelleista, katossa on ranskanpastilleja ja minimarenkeja, ikkunanpielissä ja päädyissä on piparminttutangot ja ikkunaluukkuina toimivat vihreiden kuulien viipaleet.
- Koristele piparkakkutalo pala kerrallaan, sillä sokerikuorrute jähmettyy nopeasti. Anna koristeluiden kuivaa kunnolla ennen piparkakkutalon kokoamista.
Vinkki!
Voit myös tehdä kahta eripaksuista kuorrutusta. Tanakammalla pursotat kuorrutettavan piparin reunat ”aidaksi” ja löysemmällä täytät näin syntyneen alueen. Myös nonparelleihin dippaamisella saat hauskoja pintoja taloon.
Kokoa piparkakkutalo
Tarvitset piparkakkutalon kokoamiseen 2 tuubia pipariliimaa (Dr. Oetker) tai annoksen sulatettua sokeria.
Sulatetun sokerin ohje:
Tee yksi annos sulatettua sokeria 1–2 desistä sokeria
- Kaada sokeria puhtaaseen, laakeaan, mielellään valurautaiseen tai teräksiseen paistinpannuun. Kuumenna välillä sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Pienennä lämpöä, kun sokeri on siirappimaista. Varo polttavan kuumaa sokeria.
- Kasta sivuseinän lyhyt sivu sokeriin ja kiinnitä päätypalan lyhyeen sivuun. Tee samoin toiselle sivuseinälle. Kasta päätypalaan jähmettyneiden sivuseinien vapaat lyhyet sivut sokeriin ja kiinnitä toinen päätypala niihin.
- Kasta katon pitkä reuna eli harja sokeriin. Nosta pala mökin päälle ja kiinnitä toinen kattopalan harja kiinni toiseen.
- Puhdista pannu kaatamalla siihen kuumaa vettä ja lämmittämällä sitä miedolla lämmöllä. Vaihda vesi välillä, näin sokeri liukenee veteen ja huuhtoutuu pois.
Ja piparkakkutalo on valmis!
Vinkki!
Siivilöi valmiin piparkakkutalon ylle tomusokeria keveäksi lumipeitteeksi.