Unohda perinteiset piparitalot! Leivo sen sijaan piparkakkulinnunpönttö ja sille siivekäs asukas
12 h 30 min
{
Aktiivinen
30 minPassiivinen
12 h Piparkakkutaikinasta voi tehdä melkein mitä tahansa. Esimerkiksi piparilinnunpöntön ja pienen sirkuttajan! Kurkkaa ohjeet ja kaavat täältä.
KA
3.5
Kuvat
Julkaistu 17.11.2015

Unohda perinteiset piparitalot! Leivo sen sijaan piparkakkulinnunpönttö ja sille siivekäs asukas
Reseptin ainekset (1 linnunpönttö ja piparkakkuja )
Taikina
- 300 gleivontamargariinia
- 1 ½ dlsiirappia
- 4 dlsokeria
- 1 rklkanelia
- 2 tlkardemummaa
- 2 tlneilikkaa
- 2 tlinkivääriä
- 2 tlpomeranssinkuorta
- 3kananmunaa
- 2 tlsoodaa
- 13–14 dlvehnäjauhoja (750–800 g)
Linnunpönttö
- ½annosta piparkakkutalotaikinaa
- 1annos koristekuorrutusta
- 1annos piparkakkutaloliimaa
- tähtianis
- kanelitanko
Piparkakkutaloliima
- n. 1–2sokeria
Lisäksi tarvitset
- A4-kokoisesta paperiarkista leikatut kaavat
- lasi, jonka suun halkaisija on n. 5 cm
- lasi tai pullon korkki, jonka halkaisija on n. 3 cm
- 2 pulloa, vetoisuus 0,75 l (esim. viinipulloja)
- terävä veitsi tai pitsaleikkuri
Piparilinnunpönttö – ohje:
- Mittaa kattilaan rasva, siirappi, sokeri, kaneli, kardemumma, neilikka, inkivääri ja pomeranssinkuori. Kuumenna sekoitellen ja anna kiehahtaa. Siirrä levyltä ja anna jäähtyä.
- Lisää munat jäähtyneeseen seokseen ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sooda vehnäjauhoihin. Lisää jauhoja taikinaan vähitellen ja sekoita hyvin, kunnes taikina on kiinteää. Peitä ja nosta kulho jääkaappiin seuraavaan päivään.
- Ota taikinaa sopiva pala kerrallaan ja pehmitä sitä painellen jauhotetulla pöydällä. Kauli taikinasta noin 3-5 millimetrin paksuinen levy. Lisää pöydälle ja taikinalevylle jauhoja, jos se tarttuu kiinni pöytään.
- Piirrä kuvan kaava A4-kokoiselle paperiarkille tai tulosta kaava oikeassa mittasuhteessa (A4). Leikkaa kaavan mukaan taikinalevystä pöntön osat. (Ja varaosia samalla vaivalla.) Tee etuosaan reikä, jonka halkaisija on 5 cm. Leikkaa myös katto. Ota lintua varten kaksi ympyrää, joiden halkaisija on 5 cm. Leikkaa toinen ympyröistä halki linnun siiviksi. Ota myös muutama varaosa koristeluharjoitteluja varten.
- Siirrä samankokoiset kuviot samalle uunipellille leivinpaperin päälle. Näin ne kypsyvät yhtä aikaa. Paista isoja osia 175 asteisen uunin keskitasolla 15-18 minuuttia ja pieniä osia 200-asteisen uunin keskitasolla 6-10 minuuttia. Aseta kaksi pulloa pöydälle valmiiksi kumoon (ei vieri viereen) niin, että ne eivät pääse pyörimään. Ota kypsät linnunpöntön osat uunista ja nosta ne heti kuumana lastan avulla pullojen päälle. Kohdista osat patahanskakädellä niin, että pöntön pohjaosa kiertää pullon pohjaa suorassa. Paina osien reunoja kevyesti pullon kylkiä vasten, niin saat osista kaarevat. Anna jäähtyä muotoonsa. Jäähdytä tasaiseksi tarkoitetut osat tasaisella alustalla.
- Koristele jäähtyneet osat koristekuorrutteella ja anna kuivua kunnolla.
- Valmista piparkakkutaloliima alla olevan ohjeen mukaan. Kasta pöntön etuosan reunoja sulaan sokeriin. Nosta pystyyn ja kohdista takaosan reunat kiinni etuosaan. Pidä hetki paikoillaan, kunnes sokeri jähmettyy. Nosta koko lieriö ylösalaisin ja kasta tasaosan yläreunaa sokeriin. Nosta takaisin pystyyn ja kiinnitä katto paikoilleen. Viimeistele liimaamalla kanelitanko pöntön suun alle. Tue tanko jähmettymisen ajaksi sopivan korkuisella esineellä.
- Liimaa linnun siivet ja pää paikoilleen sokerisulalla kuvan osoittamalla tavalla. Napsi tähtianiksesta sakaroita pois, kunnes jäljellä on kaksi nokaksi sopiva pari. Liimaa nokka sokeriliimalla paikoilleen. Liimaa lintu halutessasi pöntön suulle tiputtamalla tippa sokeria vartalon yläosaan.
Piparkakkutalotaikinan pitää olla helppo kaulia, ja se pitää paistettaessa muotonsa. Osia voi myös muotoilla kuumana heti paistamisen jälkeen.
Piparkakkutaloliima
- Kaada sokeria puhtaaseen laakeaan, mielellään valurautaiseen tai teräksiseen paistinpannuun. Kuumenna välillä sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Pienennä lämpöä, kun sokeri on siirappimaista. Varo polttavan kuumaa sokeria.
- Kasta liimattava osa kuumaan sokeriliimaan ja kiinnitä se heti paikoilleen. Tue osia, kunnes sokeri on jähmettynyt ja osat ovat liimautuneet tukevasti.
- Puhdista pannu kaatamalla siihen kuumaa vettä ja lämmittämällä sitä miedolla lämmöllä. Vaihda vesi välillä, näin sokeri liukenee veteen ja huuhtoutuu pois.
Vinkki!
Katso kattavat ohjeet piparkakkutalon kaavoihin, taikinaan ja koristeluun!

Piparkakkutalotaikina – ohje, jolla rakennat joulun upeimman piparitalon
Maku

Piparkakkutalo – täydelliset ohjeet taikinasta kaavoihin ja kuorrutteisiin

Piparkakkulinna – rakenna jouluinen palatsi yhdessä lasten kanssa

Muumipiparkakkutalo – koko perheen joulusuosikki

Paraisten piparkakkutaikina
Maku

Piparkakkutaikina
Maku

Piparikuusi
Maku

Piparkakkupalat
Kotivinkki