Kotivinkki

Titityy, sanoo piparkakku

12 h 30 min
3.2
3

Titityy, sanoo piparkakku

Piparkakkutaikinasta voi tehdä melkein mitä tahansa. Esimerkiksi linnunpöntön ja pienen sirkuttajan!
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Sami Repo
Tulosta
Mainos

Ainekset (1 pönttö ja piparkakkuja )

Taikina

  • 300 gleivontamargariinia
  • 1 ½ dlsiirappia
  • 4 dlsokeria
  • 1 rklkanelia
  • 2 tlkardemummaa
  • 2 tlneilikkaa
  • 2 tlinkivääriä
  • 2 tlpomeranssinkuorta
  • 3kananmunaa
  • 2 tlsoodaa
  • noin 13-14 dlvehnäjauhoja (750 g-800 g)

Linnunpönttö

  • ½annosta piparkakkutalotaikinaa
  • 1annos koristekuorrutusta
  • 1annos piparkakkutaloliimaa
  • tähtianis
  • kanelitanko

Piparkakkutaloliima

  • n. 1-2sokeria

Tee näin

12 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN12 h

Piparkakkupönttöön tarvitset lisäksi:

  • A4-kokoisesta paperiarkista leikatut kaavat (kuva alla)
  • lasi, jonka suun halkaisija on n. 5  cm 
  • lasi tai pullon korkki, jonka halkaisija on n. 3 cm 
  • 2 pulloa, vetoisuus 0,75 l (esim. viinipulloja)
  • terävä veitsi tai pitsaleikkuri

Taikina

Piparkakkutalotaikinan pitää olla helppo kaulia, ja se pitää paistettaessa muotonsa. Osia voi myös muotoilla kuumana heti paistamisen jälkeen.

1. Mittaa kattilaan rasva, siirappi, sokeri, kaneli, kardemumma, neilikka, inkivääri ja pomeranssinkuori. Kuumenna sekoitellen ja anna kiehahtaa. Siirrä levyltä ja anna jäähtyä.

2. Lisää munat jäähtyneeseen seokseen ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sooda vehnäjauhoihin. Lisää jauhoja taikinaan vähitellen ja sekoita hyvin, kunnes taikina on kiinteää. Peitä ja nosta kulho jääkaappiin seuraavaan päivään.

3. Ota taikinaa sopiva pala kerrallaan ja pehmitä sitä painellen jauhotetulla pöydällä. Kauli taikinasta noin 3-5 millimetrin paksuinen levy. Lisää pöydälle ja taikinalevylle jauhoja, jos se tarttuu kiinni pöytään.

4. Piirrä kuvan kaava A4-kokoiselle paperiarkille tai TULOSTA KAAVA oikeassa mittasuhteessa (A4) suoraan tästä. Leikkaa kaavan mukaan taikinalevystä pöntön osat. (Ja varaosia samalla vaivalla.) Tee etuosaan reikä, jonka halkaisija on 5 cm. Leikkaa myös katto. Ota lintua varten kaksi ympyrää, joiden halkaisija on 5 cm. Leikkaa toinen ympyröistä halki linnun siiviksi. Ota myös muutama varaosa koristeluharjoitteluja varten.

3. Siirrä samankokoiset kuviot samalle uunipellille leivinpaperin päälle. Näin ne kypsyvät yhtä aikaa. Paista isoja osia 175 asteisen uunin keskitasolla 15-18 minuuttia ja pieniä osia 200-asteisen uunin keskitasolla 6-10 minuuttia. Aseta kaksi pulloa pöydälle valmiiksi kumoon (ei vieri viereen) niin, että ne eivät pääse pyörimään. Ota kypsät linnunpöntön osat uunista ja nosta ne heti kuumana lastan avulla pullojen päälle. Kohdista osat patahanskakädellä niin, että pöntön pohjaosa kiertää pullon pohjaa suorassa. Paina osien reunoja kevyesti pullon kylkiä vasten, niin saat osista kaarevat. Anna jäähtyä muotoonsa. Jäähdytä tasaiseksi tarkoitetut osat tasaisella alustalla.

4. Koristele jäähtyneet osat koristekuorrutteella ja anna kuivua kunnolla.

5. Valmista piparkakkutaloliima alla olevan ohjeen mukaan. Kasta pöntön etuosan reunoja sulaan sokeriin. Nosta pystyyn ja kohdista takaosan reunat kiinni etuosaan. Pidä hetki paikoillaan, kunnes sokeri jähmettyy. Nosta koko lieriö ylösalaisin ja kasta tasaosan yläreunaa sokeriin. Nosta takaisin pystyyn ja kiinnitä katto paikoilleen. Viimeistele liimaamalla kanelitanko pöntön suun alle. Tue tanko jähmettymisen ajaksi sopivan korkuisella esineellä.

6. Liimaa linnun siivet ja pää paikoilleen sokerisulalla kuvan osoittamalla tavalla. Napsi tähtianiksesta sakaroita pois, kunnes jäljellä on kaksi nokaksi sopiva pari. Liimaa nokka sokeriliimalla paikoilleen. Liimaa lintu halutessasi pöntön suulle tiputtamalla tippa sokeria vartalon yläosaan.

Piparkakkutaloliima

1.  Kaada sokeria puhtaaseen laakeaan, mielellään valurautaiseen tai teräksiseen paistinpannuun. Kuumenna välillä sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Pienennä lämpöä, kun sokeri on siirappimaista. Varo polttavan kuumaa sokeria.

2. Kasta liimattava osa kuumaan sokeriliimaan ja kiinnitä se heti paikoilleen. Tue osia, kunnes sokeri on jähmettynyt ja osat ovat liimautuneet tukevasti.

3. Puhdista pannu kaatamalla siihen kuumaa vettä ja lämmittämällä sitä miedolla lämmöllä. Vaihda vesi välillä, näin sokeri liukenee veteen ja huuhtoutuu pois.

Ohje on julkaistu Kotivinkki Jouluherkut -lehdessä 2011.

Suosittelemme myös näitä

MITÄ PIDIT?
3.2
Katso myös nämä