Kotivinkki

Piparkakkulinna

Piparkakkulinna

Helppo piparkakkulinna valmistuu lastenkin käsissä. Linnassa asuvat joulun hyvä haltiattaret.
Teksti Jatta Heinlahti
Kuvat Elvi Rista
Mainos

Helppo piparkakkulinna

Näitä tarvitset
⅓ piparitaikina-annoksesta (ohje alla)
sokerikoristeita ja muita
koristeita
sokerikuorrutetta (ohje alla)

Tulosta piparilinnan kaava ja suurenna se kopiokoneella 200 %.

1. Valmista piparilinnan seiniä samalla kaavalla 4 kappaletta.Tee yhteen tai kahteen seinään myös oviaukko. Paista osia 200-asteisen uunin keskitasolla 4–6 minuuttia. Anna jäähtyä.

2. Anna lasten koristella linnan seinät haluamallaan tavalla.

3. Liimaa linna sokerikuorrutteella. Laita reilu kerros kuorrutetta liimattavaan seinään, aseta toinen seinä kiinni kuorrutteeseen ja pidä seinää muutama minuutti paikallaan.

4. Kun kaikki seinät on liimattu, anna linnan kuivua rauhassa muutama tunti, mieluiten seuraavaan päivään.

Lasten piparkakkutaikina

Valmistusaika 40 min + tekeytymisaika 1 vrk

Tämä määrä taikinaa riittää 24 pikkupipariin, kuuteen piparitikkariin ja kahteen linnaan. Taikina käy mainiosti lasten leivontaan, sillä se kauliintuu helposti pienissä käsissä. Taikina kestää myös piparirakennelmissa, kuten linnoissa ja taloissa.

4 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl vettä
250 g margariinia tai voita
2 rkl kanelia
1 rkl jauhettua kardemummaa
1 rkl jauhettua neilikkaa
1 rkl soodaa
15 dl vehnäjauhoja
jauhoja leipomiseen

1. Laita kattilaan sokeri, siirappi ja vesi. Kiehauta seos ja ota kattila liedeltä.
2. Paloittele margariini tai voi kulhoon. Lisää joukkoon mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos niin, että rasva sulaa. Sekoita välillä. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.
3. Sekoita sooda vehnäjauhoihin. Sekoita jauhot puuhaarukalla taikinaan. Taikina on aluksi löysää, mutta turpoaa myöhemmin
4. Anna taikinan levätä ainakin vuorokausi ennen leipomista muovipussissa, jääkaapissa.
5. Ota taikinaa aina pieni pala kerrallaan kaulittavaksi. Ripottele hieman jauhoja alustalle ennen kaulimista. Painele kaulinta kevyesti.
6. Ota taikinasta haluamiasi kuvioita ja paista niitä 200-asteisen uunin keskitasolla 4–6 minuuttia. Ole tarkkana, sillä piparit kärähtävät helposti.

Sokerikuorrute

Valmistusaika 5 min

Tomusokerista tehtävää kuorrutetta lapsikin voi käyttää turvallisesti liimana, koska sokeria ei tarvitse sulattaa ja kuorrute ei polta sormia. Tällä määrällä koristelet ja liimaat kaikki 24 kalenteripiparia, piparitikkarit ja linnan. Tee kuorrutetta pienissä erissä tarpeen mukaan. Veden määrä on ohjeellinen, lisää sitä tipoittain sopiva määrä.

4 dl tomusokeria
noin 1 rkl vettä

1. Lisää vesi tomusokeriin tipoittain ja sekoita tasaisen kiiltäväksi seokseksi. Valmis seos on paksuhkoa, mutta notkeaa ja juoksevaa.
2. Laita seos pursotinpussiin tai minigrip-pussiin, tee kulmaan pieni reikä ja pursota tarpeen mukaan.

Kotivinkki Jouluherkut 1/2012

Suosittelemme myös näitä

Ladattavat tiedostot:

piparilinnan_kaava_1(pdf)

Julkaistu: 28.11.2013
Katso myös nämä