Piparkakkulinna – tarvikkeet:
- ⅓ piparitaikina-annoksesta (ohje alla)
- sokerikoristeita ja muita koristeita
- sokerikuorrutetta (ohje alla)
Vinkki!
Etsitkö perinteisen piparkakkutalon ohjetta? Katso kattavat ohjeet piparkakkutalon kaavoihin, taikinaan ja koristeluun!
Piparkakkulinna valmistuu näin
- Tulosta piparkakkulinnan kaava ja suurenna se kopiokoneella 200 %.
- Valmista piparkakkulinnan seiniä samalla kaavalla 4 kappaletta. Tee yhteen tai kahteen seinään myös oviaukko. Paista osia 200-asteisen uunin keskitasolla 4–6 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Anna lasten koristella linnan seinät haluamallaan tavalla.
- Liimaa linna sokerikuorrutteella. Laita reilu kerros kuorrutetta liimattavaan seinään, aseta toinen seinä kiinni kuorrutteeseen ja pidä seinää muutama minuutti paikallaan.
- Kun kaikki seinät on liimattu, anna linnan kuivua rauhassa muutama tunti, mieluiten seuraavaan päivään.
Lasten piparkakkutaikina
Valmistusaika 40 min + tekeytymisaika 1 vrk
Tämä määrä taikinaa riittää 24 pikkupipariin, kuuteen piparitikkariin ja kahteen linnaan. Taikina käy mainiosti lasten leivontaan, sillä se kauliintuu helposti pienissä käsissä. Taikina kestää myös piparirakennelmissa, kuten linnoissa ja taloissa.
Ainekset:
- 4 dl sokeria
- 2 dl siirappia
- 2 dl vettä
- 250 g margariinia tai voita
- 2 rkl kanelia
- 1 rkl jauhettua kardemummaa
- 1 rkl jauhettua neilikkaa
- 1 rkl soodaa
- 15 dl vehnäjauhoja jauhoja leipomiseen
Tee näin:
- Laita kattilaan sokeri, siirappi ja vesi. Kiehauta seos ja ota kattila liedeltä.
- Paloittele margariini tai voi kulhoon. Lisää joukkoon mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos niin, että rasva sulaa. Sekoita välillä. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.
- Sekoita sooda vehnäjauhoihin. Sekoita jauhot puuhaarukalla taikinaan. Taikina on aluksi löysää, mutta turpoaa myöhemmin
- Anna taikinan levätä ainakin vuorokausi ennen leipomista muovipussissa, jääkaapissa.
- Ota taikinaa aina pieni pala kerrallaan kaulittavaksi. Ripottele hieman jauhoja alustalle ennen kaulimista. Painele kaulinta kevyesti.
- Ota taikinasta haluamiasi kuvioita ja paista niitä 200-asteisen uunin keskitasolla 4–6 minuuttia. Ole tarkkana, sillä piparit kärähtävät helposti.
Sokerikuorrute
Valmistusaika 5 min
Tomusokerista tehtävää kuorrutetta lapsikin voi käyttää turvallisesti liimana, koska sokeria ei tarvitse sulattaa ja kuorrute ei polta sormia. Tällä määrällä koristelet ja liimaat kaikki 24 kalenteripiparia, piparitikkarit ja linnan. Tee kuorrutetta pienissä erissä tarpeen mukaan. Veden määrä on ohjeellinen, lisää sitä tipoittain sopiva määrä.
Ainekset:
- 4 dl tomusokeria
- noin 1 rkl vettä
Tee näin:
- Lisää vesi tomusokeriin tipoittain ja sekoita tasaisen kiiltäväksi seokseksi. Valmis seos on paksuhkoa, mutta notkeaa ja juoksevaa.
- Laita seos pursotinpussiin tai minigrip-pussiin, tee kulmaan pieni reikä ja pursota tarpeen mukaan.