Maku

Piparkakkutalotaikina

24 h 30 min
4.43
0

Piparkakkutalotaikina

Teksti Sonja Blåberg
Kuvat Mika Haaranen
Tulosta
Mainos
Piparkakkutalotaikina on hieman tavallista piparkakkutaikinaa jämäkämpää. Tee taikina ja leiki arkkitehtiä: hauskin piparkakkutalo syntyy itse tehdyillä kaavoilla!

Ainekset (1 annosta)

  • 1/2 dltummaa siirappia
  • 2 dlsokeria
  • 250 gleivontamargariinia (rasvaa 80 %)
  • 5 tlpiparkakkumaustetta
  • 2 kplmunaa
  • 2 tlruokasoodaa
  • 9 dlvehnäjauhoja

Tee näin

24 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN24 h

Tämän ohjeen piparkakkutalotaikina riittää yhteen pieneen piparkakkutaloon. Jos teet isomman talon, tee taikina kaksinkertaisena.

Kiehauta rasva, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna seoksen jäähtyä.

Lisää seokseen munat ja jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Nosta taikina jääkaappiin jähmettymään seuraavaan päivään.

Kauli taikina osa kerrallaan noin 1/2 sentin paksuiseksi levyksi, käytä apuna jauhoja. Leikkaa levystä talon kaavojen mukaan osat ja nosta ne lastalla pellille leivinpaperin päälle tai kauli levyt suoraan leivinpaperin päällä. Voit myös siirtää valmiiksi kaulitun taikinalevyn kaulimen avulla leivinpaperille. Tarkista, että kaikkia osia on oikea määrä, sillä jokaista osaa tarvitaan taloa koottaessa.

Paista talon osat 200 asteessa 8-12 minuuttia. Laita pellille suunnilleen samankokoisia osia, jotta kypsyminen olisi tasaista. Vahdi paistumista, sillä piparkakut kärähtävät helposti! Anna palojen jäähtyä tasaisella alustalla. Jos reunat tarvitsevat vielä suoristamista, tee se pikaisesti terävällä veitsellä, kun palat ovat vielä lämpimiä.

Kauli lopusta taikinasta leivinpaperin päällä vähän paksumpi alustalevy piparkakkutalolle. Liimaa talon osat toisiinsa sulatetulla sokerilla. Sulata sokeri kuivassa paistinpannussa (mieluiten valurautapannussa) koko ajan sekoittaen. Kun sokeri on sulanut nosta pannu levyltä. Jos seos kovettuu, lämmitä sitä miedolla lämmöllä, kunnes se on taas juoksevaa. Murtuneet talonosat voi kiinnittää toisiinsa sulaneella sokerilla.

MITÄ PIDIT?
4.43