Maku

Piparkakkutalotaikina – ohje, jolla rakennat joulun upeimman piparitalon

24 h 30 min
{
Aktiivinen
30 min
Passiivinen
24 h
Piparkakkutalotaikina on hieman tavallista piparitaikinaa jämäkämpää. Tee taikina ja leiki arkkitehtia: hauskin piparkakkutalo syntyy itse tehdyillä kaavoilla!
4.2
0
Julkaistu 23.9.2014


Reseptin ainekset (1 pieni talo)

Piparkakkutalotaikina

 • ½ dltummaa siirappia
 • 2 dlsokeria
 • 250 gleivontamargariinia (rasvaa 80 %)
 • 5 tlpiparkakkumaustetta
 • 2 kplmunaa
 • 2 tlruokasoodaa
 • 9 dlvehnäjauhoja
Tulosta

Piparkakkutalotaikina – ohje:

 1. Kiehauta rasva, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna seoksen jäähtyä.
 2. Lisää seokseen munat ja jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Nosta taikina jääkaappiin jähmettymään seuraavaan päivään.
 3. Kauli taikina osa kerrallaan noin puolen sentin paksuiseksi levyksi, käytä apuna jauhoja. Leikkaa levystä talon kaavojen mukaan osat ja nosta ne lastalla pellille leivinpaperin päälle tai kauli levyt suoraan leivinpaperin päällä. Voit myös siirtää valmiiksi kaulitun taikinalevyn kaulimen avulla leivinpaperille. Tarkista, että kaikkia osia on oikea määrä, sillä jokaista osaa tarvitaan taloa koottaessa.
 4. Paista talon osat 200 asteessa 8–12 minuuttia. Laita pellille suunnilleen samankokoisia osia, jotta kypsyminen olisi tasaista. Vahdi paistumista, sillä piparkakut kärähtävät helposti! Anna palojen jäähtyä tasaisella alustalla. Jos reunat tarvitsevat vielä suoristamista, tee se pikaisesti terävällä veitsellä, kun palat ovat vielä lämpimiä.
 5. Kauli lopusta taikinasta leivinpaperin päällä vähän paksumpi alustalevy piparkakkutalolle. Liimaa talon osat toisiinsa sulatetulla sokerilla. Sulata sokeri kuivassa paistinpannussa (mieluiten valurautapannussa) koko ajan sekoittaen. Kun sokeri on sulanut nosta pannu levyltä. Jos seos kovettuu, lämmitä sitä miedolla lämmöllä, kunnes se on taas juoksevaa. Murtuneet talonosat voi kiinnittää toisiinsa sulaneella sokerilla.

Tämän ohjeen piparkakkutalotaikina riittää yhteen pieneen piparkakkutaloon. Jos teet isomman talon, tee taikina kaksinkertaisena.

Kommentoi »