Maku

Piparkakkumökki

2 h 30 min
4.1
0

Soma ja helppo piparkakkumökki onnistuu myös lasten kanssa!
Tulosta
Teksti Mervi Melasniemi
Kuvat Paavo Martikainen

Ainekset (1 kpl)

  • 1000 gpiparkakkutaikinaa (pakaste)

Tomusokerikuorrutus

  • 2 dltomusokeria
  • 1 kplvalkuaista

Koristeluun

  • 1 dlmakeisia
  • 1 dlpähkinä-hedelmäsekoitusta
  • 1/2 dltomusokeria

Kokoamiseen

  • 2 dlsokeria

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN2 h 30 min
PASSIIVINEN
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Katso piparkakkumökin tekemisen vaihekuvat alta!

Mittaa viivoittimella pienen piparkakkutalon kaavat paperille siten, että ne sopivat yhteen. Piirrä piparkakkutalon kaavat leivinpaperille. Tarvitset 2 päätyä (esim. 7 cm x 7 cm + neliöpalan päällä olevan kolmion sivut à 5 cm) , 2 sivuseinää (esim. 7 cm x 14 cm) ja 2 kattopalaa (esim. 6 cm x 15 cm). Kattopala saa olla hieman seinäpalaa ja päätypalan viistoa osaa kookkaampi, jotta saat talolle räystäät.

Kauli taikina noin 5 mm:n paksuiseksi levyksi. Aseta kaava levylle ja leikkaa terävällä veitsellä reunoja pitkin (Vaihekuva 1). Tee paloihin ikkunat ja halutessasi myös ovet ja savupiipun osat. Ota piparkakkumuoteilla kuvioita koristeluun, esim. pieniä sydämiä, kuusia, ukkoja ja akkoja. Tee myös pohjalevy piparkakkutalolle. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa noin 8 minuuttia. Anna osien jäähtyä hyvin ennen koristelua.

Koristele osat ennen piparkakkutalon kokoamista (Vaihekuva 2). Valmista tomusokerista ja valkuaisesta kuorrutusseos, joka on sopivan notkeaa, jotta se tulee hyvin pursotinpussin pienisuisesta tyllasta. Jos tomusokeri-valkuaisvaahdosta tulee liian löysää, lisää tomusokeria niin, että saat seoksesta sopivan paksuista. Jos seoksesta tulee liian paksua, lisää vähitellen valkuaista, teelusikallinen kerrallaan. Tee valkoista kuorrutusta tai halutessasi karamellivärillä värjättyä.

Koristele piparkakkutalon osat haluamallasi tavalla. Voit liimata kuorrutusseoksella koristeita, koska valkuais-tomusokeriseos kuivuu nopeasti (Vaihekuva 3). Siivilöi päälle vielä tomusokeria, jotta saat lumisen tunnelman. Kun kaikki osat on valmiiksi koristeltuja ja tomusokeri-valkuaisseos on jähmettynyt, kokoa piparkakkutalo alustalleen.

Sulata sokeri kuivalla pannulla paahtuneen ruskeaksi ja siirappimaiseksi. Sekoittele välillä. Ota pannu levyltä, ettei sokeri pala. Kasta piparkakkutalon osat nopeasti sokeriin ja ”liimaa” seinät pystyyn ja katto- ja muut osat paikoilleen (Vaihekuva 4). Ole varovainen paahdetun sokerin kanssa, ettet polta sormiasi. Jos sokeri jäähtyy, kuumenna se uudelleen ja lisää sokeria tarvittaessa. Nosta piparkakkumökki tarjoilualustalle ja viimeistele mökin reunat vielä pähkinöillä ja karkeilla.

Jos leivot piparkakkutaikinan itse, valmista se edellisenä päivänä, niin sitä on helpompi käsitellä!

MITÄ PIDIT?
4.1