Maku

Voileipäkakku tekee juhlan – löydä omat suosikkireseptisi

Voileipäkakku tekee juhlan – löydä omat suosikkireseptisi

Juhlapöydän vetonaula voileipäkakku on parhaimmillaan yhtä aikaa raikas ja mehevä. Kauniisti koristeltu voileipäkku sopii täydellisesti esimerkiksi kevään juhlien noutopöytään. Katso alta parhaat vinkit voileipäkakun tekoon ja nappaa talteen huippuhyvät reseptit!
Teksti Maku-toimitus
Kuvat Riikka Kantinkoski
Mainos

Voileipäkakku sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Monipuolinen ja muuntautumiskykyinen voileipäkakku ruokkii myös isomman juhlaseurueen. Ylllätä vieraat ja valmista vaikka useampi eri makuinen kakku maisteltavaksi. Perinteinen kinkkukakku tai hyydytettävä lohikakku tekevät aina kauppansa, mutta testaa myös superhelppo herne-feta-voileipäkakku tai waldorfin salaatista inspiroitunut versio. Juhlapöydän yllättäjiä ovat suloiset voileipäkakkupallerot, jotka sopivat hyvin myös mukaan otettavaksi ja pienemmälle porukalle.

Voileipäkakun teossa on hyvä muistaa valita hyvä leipä, maukas täyte ja sopiva kostutus. Kakun viimeistelee kaunis koristelu, jossa luovuuden saa todella päästää valloilleen.

Valitse hyvä leipä

  • Voileipäkakun leipänä voit käyttää joko valmista paahtoleipää tai juureen tehtyä viipaloitua vuokaleipää (esim Pågen).
  • Gluteeniton voileipäkakku syntyy kätevimmin pakasteena myytävästä gluteenittomasta paahtoleivästä.
  • Vältä liian kevyitä ja höttöisiä paahtoleipiä, jotka painuvat auttamatta kasaan kakun kokoamisen jälkeen.
  • Voit myös leipoa leivän itse. Osta tai leivo leipä vähintään päivä ennen kakun kokoamista.
  • Poista leivistä kuoret sahanteräisellä veitsellä. Hyytelökakkuihin, joihin leipä murennetaan, ei tarvitse poistaa kuorta.

Täytä herkullisesti

  • Täyte on voileipäkakun sydän, ja yksikin hyvä täyte riittää.
  • Hyvässä täytteessä on sekä kirpeyttä, makeutta että suolaisuutta.
  • Käytä laktoosittomia maitotuotteita mutta vältä kevytversioita. Majoneesia, ranskankermaa ja smetanaa kannattaa käyttää kohtuudella, sillä suurina määrinä ne vaimentavat kakun maun.

Muista kostutus

  • Kostutus on tärkeää mehevän lopputuloksen kannalta. Kevyt ja höttöinen leipä tarvitsee vain sipaisun nestettä. Tiivistä ruispitoista leipää saa kostuttaa kunnolla.
  • Kymmenen hengen kakkuun kuluu kostutuslientä 1/2–1 dl.
  • Liemi voi olla vedellä laimennettua sitruunamehua, liha- tai kasvislientä tai maitoa.Tasaisimmin kakku kostuu pullasutia käyttämällä. Kostuta erityisen huolella leipäviipaleiden reunat ja päällimmäinen leipäkerros.
  • Riittävän pitkä tekeytymisaika takaa tasaisesti kostuneen kakun.

Koristele nätisti

  • Voileipäkakku kannattaa kuorruttaa ja koristella vasta viime tipassa ennen tarjoamista.
  • Jos kakun reunat on siistitty huolella, ei reunoja tarvitse peittää. Koristeet paljastavat kakun luonteen, mutta niillä voi myös olla lisämakua antava tarkoitus.
  • Mikäli kakku tulee olemaan pitkään huoneenlämmössä, valitse nahistumattomia koristeita. Jätä tuoreyrtit, versot, salaatinlehdet tässä tapauksessa pois ja korvaa majoneesi tuorejuustolla.
  • Varaa voileipäkakun koristeluun versoja, huuhdo ne valmiiksi salaattilinkoon ja ropsauta kourallinen kakun päälle juuri ennen tarjoilua.
  • Keväiseen ja kesäiseen kakkuun sopivat villiyrtit ja syötävät kukat. Kokeile esimerkiksi ketunleivät lehtiä ja kukkia!
  • Katso koristeluvinkkejä voileipäkakkuun Tyrniä ja tyrskyjä -blogin Sarilta.

Paljonko voileipäkakkua tarvitaan?

  • Varaa voileipäkakkua (jokaista makua) vähintään viipale jokaiselle juhlijalle.
  • Jos suolainen juhlatarjoilu perustuu voileipäkakkuihin, tee niitä ainakin kahta eri makua.
Julkaistu: 18.6.2017
Katso myös nämä