
Voileipäkakku sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Monipuolinen ja muuntautumiskykyinen voileipäkakku ruokkii myös isomman juhlaseurueen. Yllätä vieraat ja valmista vaikka useampi eri makuinen kakku maisteltavaksi.
Voileipäkakun teossa on hyvä muistaa valita hyvä leipä, maukas täyte ja sopiva kostutus. Kakun viimeistelee kaunis koristelu, jossa luovuuden saa todella päästää valloilleen.
Parhaat voileipäkakut – löydä oma suosikkireseptisi
Voileipäkakku perinteiseen tapaan
Voileipäkakut on perinteiseen tapaan täytetty joko liha- tai kalatäytteellä. Lihatäytteisissä voileipäkakuissa suositaan usein kinkkusuikaleita tai vaihtoehtoisesti palvikinkun siivuja, joista voi taiteilla voileipäkakun päälle näyttävät koristelut.
Perinteisen voileipäkakun reseptissä luotetaan kinkkutäytteeseen ja vaaleaan vuokaleipään. Hapokkuus syntyy paprikasta, ja iloiset värit kruunaavat kokonaisuuden. Kun täytteeseen lisää suolakurkkua, kinkkuvoileipäkakusta tulee jokaisen suolaisenystävän unelma. Kesäiseen kinkkuvoileipäkakkuun voi yhdistää myös hedelmiä ja kurkkua.
Lohivoileipäkakku on klassikko, jonka tekemiseen ei vaadita turhia kikkailuja. Herkullisen kalavoileipäkakun voi kuitenkin viedä uudelle tasolle lisäämällä täytteen kastikkeeseen anjovisviipaleita ja täydentämällä kokonaisuuden katkaravuilla.
Hyväksi havaittuihin resepteihin kannattaa luottaa erityisesti jos koekeittiön kokeiluihin ei ole aikaa. Suvun suosikkivoileipäkakussa kinkkutäytteeseen yhdistyy paprikan ja suolakurkun lisäksi hillosipuleita. Näyttävästä ja suuresta tuorejuustotäytteisestä voileipäkakusta riittää syötävää isommallekin porukalle mausta tai ulkonäöstä tinkimättä.
Voileipäkakkujen uudet tuulet
Jo vakiintunut trendi on tehdä voileipäkakut pyöreään, kakkumaiseen muotoon klassisen suorakulmion sijasta. Lohi-munavoileipäkakku edustaa makumaailmaltaan pitkältä perinteistä voileipäkakkua, mutta saa irtopohjavuoassa pyöreän muodon. Muotonsa lisäksi kakusta tekee erityisen sen koristelu: koko komeus kruunataan nimittäin viiriäisenmunilla.
Kinkun ja lohen lisäksi myös täytteiden osalta on rohkaistuttu. Voileipäkakun voi hyvin täyttää ja koristella hevosen kylmäsavupaistilla tai vaikka japanilaisvaikutteisesti sushilla. Leivänkään ei tarvitse olla perinteistä paahtoleipää tai vuokaleipää. Sen todistaa rieskakerroksilla rakennettu raikas kalakakku.
Juustokakkujen myötä hyydytystekniikka on hiipinyt voileipäkakkuihinkin. Suolaiset juustokakut ovat mainio korvaaja perinteiselle voileipäkakulle erityisesti silloin, jos juhlavieraita on vähän tai voileipäkakku tuntuu liian pramealta. Suolainen lohi-juustokakku sopii hyvin vaikkapa viikonloppuherkutteluun tai illanistujaisiin.
Voileipäkakun idean voi viedä vielä tästäkin pidemmälle ja kokeilevammalle asteelle. Lohivoileipäkakun henkeen savulohesta voi pyöräyttää suolaisen kääretortun, joka on juhlien takuuvarma hitti. Tai sitten voileipäkakun voi leipaista jopa voileipäkakkupalleroiksi!
Ihanat kasvisvoileipäkakut
Kasvisvaihtoehtojen suosio kasvaa kohinalla, mikä näkyy positiivisesti myös voileipäkakkujen saralla. Voileipäkakun voi hyvin valmistaa perinteiseen tapaan kasvisversiona tai lähteä kokeilemaan jotain kokonaan uutta.
Esimerkiksi herne-fetavoileipäkakku on varma valinta juhlien suolaisiin tarjoiluihin. Välimerellisten makujen ystävän kannattaa kokeilla tsatsikitäytteistä voileipäkakkua, jonka erikoisuus on sen tarjoilutavassa. Kakku nimittäin kumotaan kyljelleen!
Keväistä tuntua löytyy parsatäytteisessä, juustokakkumaisessa voileipäkakusta. Samaa tyyliä edustaa vehreän vihreä hernetäytteinen kasviskakku, joka sopii varmasti lähes kaikille juhlavieraille, sillä resepti on sekä vegaaninen että gluteeniton.
Voileipäkakun täytteissä voi hyvin soveltaa erilaisia kasviproteiineja, kuten nyhtökauraa tai härkäpapuvalmisteita. Esimerkiksi vegaanisessa nyhtökauravoileipäkakussa täytteenä on käytetty mausteista paprika-nyhtökauraseosta.
Parhaat vinkit voileipäkakkujen tekoon
Voileipäkakun leivän valinta
- Voileipäkakun leipänä voit käyttää valmista paahtoleipää tai viipaloitua vuokaleipää. Käytä makusi ja täytteiden mukaan joko tummaa tai vaaleaa leipää tai molempia yhdessä.
- Vältä kevyitä ja höttöisiä paahtoleipiä, sillä ne painuvat kasaan kakun kokoamisen jälkeen.
- Gluteeniton voileipäkakku syntyy kätevimmin pakasteena myytävästä gluteenittomasta paahtoleivästä.
- Leivo vuokaleipä halutessasi itse. Katso kuohkean ja napakan paahtoleivän resepti!
- Osta tai leivo leipä vähintään päivä ennen kakun kokoamista. Vastapaistettua leipää on hankala leikata.
- Varaa leipää riittävästi. Vähintään kolme, maksimissaan viisi kerrosta, on sopiva määrä, jotta kakkua on helppo leikata. Leveään kaksiriviseen suorakaiteen muotoiseen kakkuun tarvitset 18–24 viipaletta paahto- tai vuokaleipää. Pitkänomaiseen kakku- tai leipävuokaan kuluu 12–15 viipaletta kerrosten määrästä riippuen. Rullakakkuun tarvitset noin 16 viipaletta, ja pyöreään vuokaan leipää uppoaa noin 600 grammaa.
- Poista kuoret ohuelti kokonaisesta vuokaleivästä ja viipaloi leipä pitkittäin täytekakkupohjan tapaan. Näin saat voileipäkakusta erityisen ryhdikkään! Hyytelökakkuihin sekä kakkuihin, joissa leipä murennetaan tai hienonnetaan, ei tarvitse poistaa kuorta.
- Jos viipaloit vuokaleivän itse, poista kuoret ja leikkaa leipä sahateräisellä veitsellä pitkittäin korkeintaan 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
- Jos teet kaksi voileipäkakkua, voit käyttää toisena leipänä tummaa leipää. Kerrostele molempiin kakkuihin vuorotellen vaaleita ja tummia leipäkerroksia.
Vinkki!
Hyödynnä ylijääneet reunapalat kuivattamalla ja jauhamalla ne korppujauhoiksi. Voit myös paistaa ne öljyn ja mausteiden kanssa krutongeiksi tai rapeaksi leipämuruksi.
Voileipäkakun täyte
- Perinteisesti yhtä voileipäkakkua kohti tehdään kaksi eri täytettä, mutta yksikin hyvä riittää. Maukkaassa täytteessä on kirpeyttä, makeutta ja suolaisuutta.
- Käytä laktoosittomia maitotuotteita, jotta kakku sopii mahdollisimman monelle. Majoneesia, ranskankermaa ja smetanaa kannattaa käyttää kohtuudella, sillä suurina määrinä ne peittävät raikkauden. Vältä kuitenkin kevytversioita, sillä niistä puuttuu usein kaivattu täyteläisyys.
- Majoneesiseoksen asemesta voit käyttää notkeaa sulatejuustoa. Kokeile täytteessä myös valmiiksi maustettuja tuorejuustoja tai tuorejuuston ja ranskankerman seosta.
Voileipäkakun kostutus
- Liemen valinta. Valitse voileipäkakun kostutusliemi kakun täytteen mukaan. Kostuta kakku esimerkiksi maidolla tai kasvimaidolla, vedellä laimennetulla sitruunanmehulla tai liha-, kasvis- tai kalaliemellä. Tilkka sitruunanmehua piristää myös liemen makua.
- Sopiva määrä. Varaa kostutuslientä ½–1 ½ dl kymmenen hengen kakkuun. Tarvittava määrä riippuu täytteiden kosteudesta ja leivän koostumuksesta. Kevyt ja höttöinen leipä tarvitsee vain sipaisun nestettä. Tiivistä, ruispitoista leipää kannattaa kostuttaa reilusti. Riittävä tekeytymisaika takaa tasaisesti kosteuden.
- Kerros kerrokselta. Käytä kostutukseen joko pullasutia tai lusikkaa. Kostuta erityisen huolellisesti leipäviipaleiden reunat. Alin kerros tarvitsee vähiten kostutusta, sillä koko kakun paino tulee sen päälle ja kosteus valuu alaspäin. Päällimmäinen leipäkerros vaatii eniten kostutusta.
Voileipäkakun kokoaminen
- Kokoa voileipäkakku tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se ehtii vetäytyä jääkaapissa yön yli.
- Kätevimmin kokoat kakun vuokaan. Vuoraa kakku-, leipä- tai lasagnevuoka sisäpuolelta kelmulla niin, että kelmua jää reilusti kakun päälle käännettäväksi. Voit koota kakun myös kelmulla vuorattuun pyöreään irtopohjavuokaan, sillä pehmeä leipä mukautuu helposti vuoan muotoon.
- Mikäli sopiva vuoka uupuu, kokoa voileipäkakku suoraan alustalle. Peitä täytetty kakku ensin kostutetulla voipaperilla ja lopuksi tiiviisti kelmulla.
- Kokonaisesta, viipaloidusta vuokaleivästä valmistettu kakku ei tarvitse vuokaa eikä alustaa. Se pitää ryhtinsä parhaiten (ja vie vain vähän tilaa jääkaapissa), kun käärit sen täytettynä kelmuun.
- Sekä vuokaan että alustalle koottujen kakkujen päälle on hyvä asettaa kevyt paino, esimerkiksi puinen leikkuulauta.
Voileipäkakun kuorrutus ja koristelu
- Kuorruta kakku joko täytteellä, ohennetulla tuorejuustolla tai erillisellä kuorrutuksella. Hyvä peruskuorrutus on 150 g ranskankermaa tai smetanaa + 200 g maustamatonta tuorejuustoa. Maukas kuorrute syntyy myös ranskankermalla notkistetusta sulatejuustosta tai ranskankermasta ja valutetusta maitorahkasta. Voit maustaa ja värjätä kuorrutteen esimerkiksi yrttisilpulla tai tilkalla punajuurilientä.
- Voileipäkakku kannattaa kuorruttaa ja koristella vasta viime tipassa ennen tarjoamista.
- Jos kakun reunat on siistitty huolella, ei reunoja tarvitse peittää.
- Mikäli kakku tulee olemaan pitkään huoneenlämmössä, valitse nahistumattomia koristeita ja korvaa majoneesi tuorejuustolla.
- Keväiseen ja kesäiseen kakkuun sopivat villiyrtit ja syötävät kukat. Kokeile esimerkiksi ketunleivät lehtiä ja kukkia!
Vinkit voileipäkakun tarjoiluun
- Jos et omista sopivaa tarjoiluvatia, tee sellainen näppärästi näin: peitä tarjotin tai leikkuulauta foliolla ja kakku- tai leivinpaperilla ja aseta kakku siihen tarjolle.
- Pidä kakku viileänä pöydässä: sujauta iso kylmäkalle muovipussiin, aseta se liinan alle ja nosta kakkuvati päälle.
Paljonko voileipäkakkua varataan?
- Varaa voileipäkakkua yhtä vierasta kohden noin 2 cm:n viipale per maku muun tarjottavan ohella.
- Jos suolainen tarjoilu perustuu voileipäkakkuihin, tee ainakin kahta eri makua.
Voileipäkakun säilytys
Kylmäsäilytys
Suojaa koristeltu, tarjoilua odottava kakku kevyesti kelmulla ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun saakka. Voit pistellä cocktailtikkuja sinne tänne kakun pinnalle ja asettaa kelmun varovasti päälle. Näin kelmu ei sotke kakkua. Muista poistaa tikut ennen tarjoilua!
Pakastaminen
Voileipäkakut voi tarvittaessa pakastaa, mutta tee se ennen kuorrutusta ja koristelua. Kostuta pakastettavaa kakkua vähemmän kuin ohjeessa sanotaan, sillä kakku kostuu sulaessaan. Sulata voileipäkakkua jääkaapissa reilu vuorokausi. Kuorruta ja koristele sulaneena. Kakkua ei saa pakastaa uudelleen.
Muokattu 22.5.2023 klo 9.40: Lisätty uutta tietoa ja kuvia. Juttu on julkaistu alun perin 19.6.2017.