Maku

Voileipäkakku kruunaa juhlan! Löydä omat suosikkireseptisi herkullisten vaihtoehtojen joukosta

Voileipäkakku kruunaa juhlan! Löydä omat suosikkireseptisi herkullisten vaihtoehtojen joukosta
Voileipäkakku on parhaimmillaan yhtä aikaa raikas ja mehevä. Kauniisti koristeltu voileipäkakku sopii täydellisesti esimerkiksi kevään juhlien noutopöytään. Katso alta parhaat vinkit voileipäkakun tekoon ja nappaa talteen huippuhyvät reseptit!
Julkaistu 26.2.2019

Voileipäkakku sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Monipuolinen ja muuntautumiskykyinen voileipäkakku ruokkii myös isomman juhlaseurueen. Yllätä vieraat ja valmista vaikka useampi eri makuinen kakku maisteltavaksi.

Voileipäkakun teossa on hyvä muistaa valita hyvä leipä, maukas täyte ja sopiva kostutus. Kakun viimeistelee kaunis koristelu, jossa luovuuden saa todella päästää valloilleen.

Raikas kalakakku

Parhaat voileipäkakut – löydä oma suosikkireseptisi

Voileipäkakku perinteiseen tapaan

Voileipäkakut on perinteiseen tapaan täytetty joko liha- tai kalatäytteellä. Lihatäytteisissä voileipäkakuissa suositaan usein kinkkusuikaleita tai vaihtoehtoisesti palvikinkun siivuja, joista voi taiteilla voileipäkakun päälle näyttävät koristelut.

Perinteisen voileipäkakun reseptissä luotetaan kinkkutäytteeseen ja vaaleaan vuokaleipään. Hapokkuus syntyy paprikasta, ja iloiset värit kruunaavat kokonaisuuden. Kun täytteeseen lisää suolakurkkua, kinkkuvoileipäkakusta tulee jokaisen suolaisenystävän unelma. Kesäiseen kinkkuvoileipäkakkuun voi yhdistää myös hedelmiä ja kurkkua.

Lohivoileipäkakku on klassikko, jonka tekemiseen ei vaadita turhia kikkailuja. Herkullisen kalavoileipäkakun voi kuitenkin viedä uudelle tasolle lisäämällä täytteen kastikkeeseen anjovisviipaleita ja täydentämällä kokonaisuuden katkaravuilla.

Hyväksi havaittuihin resepteihin kannattaa luottaa erityisesti jos koekeittiön kokeiluihin ei ole aikaa. Suvun suosikkivoileipäkakussa kinkkutäytteeseen yhdistyy paprikan ja suolakurkun lisäksi hillosipuleita. Näyttävästä ja suuresta tuorejuustotäytteisestä voileipäkakusta riittää syötävää isommallekin porukalle mausta tai ulkonäöstä tinkimättä.

Lohi-munavoileipäkakku

Voileipäkakkujen uudet tuulet

Jo vakiintunut trendi on tehdä voileipäkakut pyöreään, kakkumaiseen muotoon klassisen suorakulmion sijasta. Lohi-munavoileipäkakku edustaa makumaailmaltaan pitkältä perinteistä voileipäkakkua, mutta saa irtopohjavuoassa pyöreän muodon. Muotonsa lisäksi kakusta tekee erityisen sen koristelu: koko komeus kruunataan nimittäin viiriäisenmunilla.

Kinkun ja lohen lisäksi myös täytteiden osalta on rohkaistuttu. Voileipäkakun voi hyvin täyttää ja koristella hevosen kylmäsavupaistilla tai vaikka japanilaisvaikutteisesti sushilla. Leivänkään ei tarvitse olla perinteistä paahtoleipää tai vuokaleipää. Sen todistaa rieskakerroksilla rakennettu raikas kalakakku.

Juustokakkujen myötä hyydytystekniikka on hiipinyt voileipäkakkuihinkin. Suolaiset juustokakut ovat mainio korvaaja perinteiselle voileipäkakulle erityisesti silloin, jos juhlavieraita on vähän tai voileipäkakku tuntuu liian pramealta. Suolainen lohi-juustokakku sopii hyvin vaikkapa viikonloppuherkutteluun tai illanistujaisiin.

Voileipäkakun idean voi viedä vielä tästäkin pidemmälle ja kokeilevammalle asteelle. Lohivoileipäkakun henkeen savulohesta voi pyöräyttää suolaisen kääretortun, joka on juhlien takuuvarma hitti. Tai sitten voileipäkakun voi leipaista jopa voileipäkakkupalleroiksi!

Feta-tsatsikikakku

Ihanat kasvisvoileipäkakut

Kasvisvaihtoehtojen suosio kasvaa kohinalla, mikä näkyy positiivisesti myös voileipäkakkujen saralla. Voileipäkakun voi hyvin valmistaa perinteiseen tapaan kasvisversiona tai lähteä kokeilemaan jotain kokonaan uutta.

Esimerkiksi herne-fetavoileipäkakku on varma valinta juhlien suolaisiin tarjoiluihin. Välimerellisten makujen ystävän kannattaa kokeilla tsatsikitäytteistä voileipäkakkua, jonka erikoisuus on sen tarjoilutavassa. Kakku nimittäin kumotaan kyljelleen!

Keväistä tuntua löytyy parsatäytteisessä, juustokakkumaisessa voileipäkakusta. Samaa tyyliä edustaa vehreän vihreä hernetäytteinen kasviskakku, joka sopii varmasti lähes kaikille juhlavieraille, sillä resepti on sekä vegaaninen että gluteeniton.

Voileipäkakun täytteissä voi hyvin soveltaa erilaisia kasviproteiineja, kuten nyhtökauraa tai härkäpapuvalmisteita. Esimerkiksi vegaaninsessa nyhtökauravoileipäkakussa täytteenä on käytetty mausteista paprika-nyhtökauraseosta.

Gluteeniton ja vegaaninen kasviskakku

Parhaat vinkit voileipäkakkujen tekoon

Valitse voileipäkakkuun hyvä leipä

 • Voileipäkakun leipänä voit käyttää joko valmista paahtoleipää tai juureen tehtyä viipaloitua vuokaleipää (esimerkiksi Pågen).
 • Gluteeniton voileipäkakku syntyy kätevimmin pakasteena myytävästä gluteenittomasta paahtoleivästä.
 • Vältä liian kevyitä ja höttöisiä paahtoleipiä, jotka painuvat auttamatta kasaan kakun kokoamisen jälkeen.
 • Osta tai leivo leipä vähintään päivä ennen kakun kokoamista. Vastapaistettua leipää on hankala leikata. Voit leipoa kakkuun tarvittavan vuokaleivän myös itse.
 • Poista leivistä kuoret sahanteräisellä veitsellä. Hyytelökakkuihin, joihin leipä murennetaan, ei tarvitse poistaa kuorta.
 • Jos teet kaksi voileipäkakkua, voit käyttää toisena leipänä tummaa leipää. Kerrostele molempiin kakkuihin vuorotellen vaaleita ja tummia leipäkerroksia.

Täytä voileipäkakku herkullisesti

 • Täyte on voileipäkakun sydän, ja yksikin hyvä täyte riittää.
 • Hyvässä täytteessä on sekä kirpeyttä, makeutta että suolaisuutta.
 • Käytä laktoosittomia maitotuotteita mutta vältä kevytversioita. Majoneesia, ranskankermaa ja smetanaa kannattaa käyttää kohtuudella, sillä suurina määrinä ne vaimentavat kakun maun.
 • Majoneesiseoksen asemesta voit käyttää myös notkeaa sulatejuustoa. Kokeile kakun täytteeksi myös eri tavoin maustettuja tuorejuustoja.
Herne-fetavoileipäkakku.

Muista voileipäkakun kostutus

 • Kostutus on tärkeää mehevän lopputuloksen kannalta. Kevyt ja höttöinen leipä tarvitsee vain sipaisun nestettä. Tiivistä ruispitoista leipää saa kostuttaa kunnolla.
 • Kymmenen hengen kakkuun kuluu kostutuslientä 1/2–1 dl.
 • Liemi voi olla vedellä laimennettua sitruunamehua, liha- tai kasvislientä tai maitoa.Tasaisimmin kakku kostuu pullasutia käyttämällä. Kostuta erityisen huolella leipäviipaleiden reunat ja päällimmäinen leipäkerros.
 • Riittävän pitkä tekeytymisaika takaa tasaisesti kostuneen kakun.

Koristele voileipäkakku nätisti

 • Voileipäkakku kannattaa kuorruttaa ja koristella vasta viime tipassa ennen tarjoamista.
 • Jos kakun reunat on siistitty huolella, ei reunoja tarvitse peittää. Koristeet paljastavat kakun luonteen, mutta niillä voi myös olla lisämakua antava tarkoitus.
 • Mikäli kakku tulee olemaan pitkään huoneenlämmössä, valitse nahistumattomia koristeita. Jätä tuoreyrtit, versot, salaatinlehdet tässä tapauksessa pois ja korvaa majoneesi tuorejuustolla.
 • Varaa voileipäkakun koristeluun versoja, huuhdo ne valmiiksi salaattilinkoon ja ropsauta kourallinen kakun päälle juuri ennen tarjoilua.
 • Keväiseen ja kesäiseen kakkuun sopivat villiyrtit ja syötävät kukat. Kokeile esimerkiksi ketunleivät lehtiä ja kukkia!
Vegaaninen nyhtökaura-voileipäkakku

Paljonko voileipäkakkua tarvitaan?

 • Varaa voileipäkakkua (jokaista makua) vähintään viipale jokaiselle juhlijalle.
 • Jos suolainen juhlatarjoilu perustuu voileipäkakkuihin, tee niitä ainakin kahta eri makua.

Juttu on julkaistu 19. kesäkuuta 2017.

Kommentoi »