Paahtoleipä – näin leivot kuohkean mutta napakan vuokaleivän itse
vegaani
munaton
maidoton
laktoositon
kasvis
4 h 15 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 3 h 45 min
Paahtoleipä valmistuu näppärästi leipävuoassa. Napakka leipä sopii hyvin myös voileipäkakkuun. Jos pakastat leivän, siivuta se valmiiksi ja sulata siivuja tarpeen mukaan.

Reseptin ainekset 2 kpl
4 ½ dlkädenlämpöistä vettä
2 ps (à 11 g)kuivahiivaa
12 dlvehnäjauhoja
½ dlsiirappia
¾ dlrypsiöljyä
3 tlmerisuolaa
Voiteluun
vettä
Pinnalle
seesamin- tai unikonsiemeniä
Paahtoleipä – ohje:
- Mittaa vesi kulhoon. Sekoita veteen 2 tl kuivahiivaa ja 7 dl vehnäjauhoja sekä siirappi. Peitä juuritaikina ja anna kohota kaksi tuntia huoneenlämmössä.
- Lisää juuritaikinaan loppu hiiva (noin 6 tl). Alusta myös loput jauhoista (5 dl). Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella huolella noin 10 minuuttia.
- Lisää öljy erissä ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää lopuksi suola. Anna taikinan levätä 15 minuuttia.
- Jaa taikina kahteen osaan. Taputtele palat litteiksi ja käännä kaksin kerroin samalla painaen. Taputtele taas litteäksi ja käännä jälleen kaksin kerroin.
- Muotoile leivät pitkulaisiksi ja laita öljyttyihin leipävuokiin. Anna kohota peitettynä huoneenlämmössä tunnin ajan tai jääkaapissa yön yli.
- Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle siemeniä.
- Laita leivät 250-asteiseksi kuumennettuun uuniin. Laske lämpötila 175 asteeseen ja paista leipiä noin 30 minuuttia. Irrota leivät vuoista ja jäähdytä ritilällä.