Maku

Täytekakku – maistuvat suosikkiohjeet

Täytekakku – maistuvat suosikkiohjeet

Upea ja herkullinen täytekakku on juhlapöydän tähti. Paras täytekakku on mehevä, kauniisti kuorrutettu ja sopivan makea. Yksityiskohdat ja sesongin maut tekevät täytekakusta kiinnostavan. Täältä löydät parhaat täytekakkuohjeemme sekä vinkit kakkupohjan leipomiseen, kakun täyttämiseen ja koristeluun.
Teksti Maku-toimitus
Kuvat Satu Nyström
Mainos

Kakkupohja

Täytekakkupohja on useimmiten sokerikakku, jonka kuohkeus perustuu huolellisesti vatkattuun muna-sokerivaahtoon. Kakkupohjaa voidaan helposti muunnella vaaleasta tummaksi käyttämällä perunajauhojen sijaan kaakaojauhetta. Jauhoja vaihtamalla onnistuu myös gluteeniton kakkupohja: käytä vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoseosta. Kypsennä kakkupohja 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla, jolloin kakkupohja kypsyy tasaisesti eikä sen pinta tummu ennen aikojaan.

Munaton kakkupohja valmistetaan sekoittamalla jauhot, nesteet ja rasva keskenään. Kakkupohjasta tulee näin leivottuna tiivis, minkä vuoksi sitä pitää kostuttaa tavallista enemmän. Paitsi kananmuna-allergisille, se sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Huomioi erityisruokavaliot myös kakkua täyttäessäsi.

Leivo täytekakkupohja täyttämistä edeltävänä päivänä. Näin kakkupohja ei murene niin helposti halkaistaessa.

Jos kaipaat kakkupohjaan vaihtelua, rakenna kakku rapeiden kauralevyjen tai mureiden marenkien varaan. Nämä kakut ovat paitsi herkullisia, myös gluteenittomia. Meiltä löydät ohjeen myös perinteiseen gluteenittomaan kakkupohjaan.

Mascarpone-marenkikakku.

Täytekakun täyte ja kostutus

Täytekakun täyte on yksinkertaisimmillaan kermavaahtoa tai kerma-rahkaa, ja marjoja tai marjasosetta. Tällainen täyte on paikallaan kesän ensimmäisessä mansikkakakussa, jonka pääosassa ovat pinnalle ladotut tuoreet mansikat. Täytekakun täytettä voi kuitenkin varioida lukemattomin tavoin. Lisäämällä täytteeseen mascarponejuustoa saat siihen makua ja täyteläisyyttä. Sekoita joukkoon maustettua tuorejuustoa, ja saat täytteeseen kiinteyttä ja aavistuksen makua. Raasta joukkoon omenaa tai päärynää saat täytteeseen raikkautta ja herkullisen rapeaa rakennetta.

Täytteeksi sopivat myös erilaiset hedelmistä ja marjoista sekä tuorejuustosta valmistetut mousset. Liivatteella hyydytetty mousse pitää muotonsa ja kuohkeutensa juhlien ajan. Suklaamousse ei aina kaipaa liivatettakaan, kun viileässä jähmettyvä suklaa saa aikaan kuohkean rakenteen. Makea ja kermainen valkosuklaamousse on toimiva täytekakun täyte yhdessä raparperin tai marjojen kanssa.

Täytteen kiinteys ja pohjan mureus vaikuttaa siihen, kuinka paljon täytekakkuun tarvitaan kostutusta. 4 munan kakkupohjaan on hyvä varata noin 1 1/2 dl kostutusta, esimerkiksi sokeroitua, laimennettua sitruunamehua. Jos täytteenä käytetään marja- tai hedelmäsosetta, kostutusta tarvitaan vain vähän. Todella kostean täytekakun ystävät ovat harvassa.

Anna täytetyn kakun vetäytyä jääkaapissa täytteestä riippuen vähintään muutama tunti tai seuraavaan päivään. Näin maut ja kosteus tasaantuvat kohdalleen ennen kuorruttamista.

Mascarponetäytteinen seljankukka-mansikkakakku.

Täytekakun kuorrutus ja koristelu

Täytekakun kuorrutus viimeistelee kakun ja kertoo sen tarinan, ennen kuin olet lohkaissut palaakaan.

Klassinen tapa viimeistellä täytekakku on hunnuttaa komeus kermavaahdolla. Levitä kakun pinnalle ohut kermavaahtokerros silloinkin, kun pursotat kermavaahtoa. Näin kakkupohja ei näy pursotusten raoista. Pursotettaviin kuorrutuksiin on syytä varata runsaasti kermaa. Kermaa aavistuksen kestävämpi vaihtoehto kakun pinnalla on vaahtoutuva kasvirasvavalmiste, joka jättää pursotuskuviot paremmin näkyviin.

Kinuskikuorrutus ja suklaakuorrutus ovat myös esimerkkejä klassisista tavoista kuorruttaa täytekakku. Näin vain reunat peitellään kermavaahtoon – paitsi jos kakun täytekerrokset halutaan jättää näkyviin. Tämänkaltaiset rennot naked cake -tyyliset kakut ovat olleet viime vuosina yhä suositumpia.

Kun teet pinnan sokerimassasta tai marsipaanista, päällystä kakku sokerikreemillä, joka estää kosteuden siirtymistä kakusta kuorrutukseen. Näin vältät kuorrutuksen kupruilemisen. Kauli pinnalle tuleva sokerimassa tai marsipaani tomusokeroidulla alustalla ja siirrä se kaulimen päälle kiepautettuna kakun pinnalle. Tasoita pinta käsin, ja leikkaa kuorrutuksen ylimääräiset liepeet pois. Säilytä kakku jääkaapissa ilman kupua, jotta kuorrutus ei kostu. On siis syytä huolehtia, ettei samassa jääkaapissa ole elintarvikkeita, joista voi tarttua tuoksua kakkuun.

Kakun koristelussa on rajana vain mielikuvitus. Loihdi upeita kukkia suklaasta tai sokerimassasta, luota raikkaisiin marjoihin, viimeistele syötävillä kukilla, suklaalehdillä tai valmiilla kakunkoristeilla.

Valkosuklaapionit.

Lue lisää:

Juustokakku – suussasulavat suosikkireseptit

Teema: juhlat – kaikki jutut ja ideat

Näin järjestät täydelliset juhlat! 18 vinkkiä

Julkaistu: 11.6.2017