Maku

Täytekakku – maistuvat suosikkiohjeet

Täytekakku – maistuvat suosikkiohjeet

Täytekakku on juhlapöydän tähti! Paras täytekakku on mehevä, kauniisti kuorrutettu ja sopivan makea. Yksityiskohdat ja sesongin maut tekevät täytekakusta kiinnostavan. Täältä löydät parhaat täytekakkuohjeemme sekä vinkit kakkupohjan leipomiseen, kakun täyttämiseen ja koristeluun.
Teksti Maku-toimitus
Kuvat Satu Nyström
Mainos

Täytekakun herkullisuus lähtee pohjasta

Täytekakkupohja on useimmiten sokerikakku, jonka kuohkeus perustuu huolellisesti vatkattuun muna-sokerivaahtoon. Kakkupohjaa voidaan helposti muunnella vaaleasta tummaksi käyttämällä perunajauhojen sijaan kaakaojauhetta. Jauhoja vaihtamalla onnistuu myös gluteeniton kakkupohja: käytä vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoseosta. Kypsennä kakkupohja 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla, jolloin kakkupohja kypsyy tasaisesti eikä sen pinta tummu ennen aikojaan.

Leivo täytekakkupohja täyttämistä edeltävänä päivänä. Näin kakkupohja ei murene niin helposti halkaistaessa.

Munaton kakkupohja valmistetaan sekoittamalla jauhot, nesteet ja rasva keskenään. Kakkupohjasta tulee näin leivottuna tiivis, minkä vuoksi sitä pitää kostuttaa tavallista enemmän. Paitsi kananmuna-allergisille, se sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Huomioi erityisruokavaliot myös kakkua täyttäessäsi.

Jos kaipaat kakkupohjaan vaihtelua, rakenna kakku rapeiden kauralevyjen tai mureiden marenkien varaan. Kokeile esimerkiksi sitruunakiisseli-kauralastukakkua tai mascarponejäätelö-marenkikakkua. Nämä kakut ovat paitsi herkullisia, myös gluteenittomia. Meiltä löydät ohjeen myös perinteiseen gluteenittomaan kakkupohjaan.

Jos haluat kokeilla jotain täysin uutta, kokoa täytekakku käärerottupohjista. Mansikkarullakakun hauskat pystyraidat kääntävät varmasti katseet!

Käännä kerrokset toisinpäin! Hauskasti raidoitettu täytekakku syntyy kääretorttupohjista.

Täytekakun täyte ja kostutus

Täytekakun täyte on yksinkertaisimmillaan kermavaahtoa tai kerma-rahkaa, ja marjoja tai marjasosetta. Tällainen täyte on paikallaan kesän ensimmäisessä mansikkakakussa, jonka pääosassa ovat pinnalle ladotut tuoreet mansikat. Täytekakun täytettä voi kuitenkin varioida lukemattomin tavoin. Lisäämällä täytteeseen mascarponejuustoa saat siihen makua ja täyteläisyyttä, kuten tässä mansikka-seljankukkakakussa. Sekoita joukkoon maustettua tuorejuustoa, ja saat täytteeseen kiinteyttä ja aavistuksen makua. Raasta joukkoon omenaa tai päärynää saat täytteeseen raikkautta ja herkullisen rapeaa rakennetta.

Täytteeksi sopivat myös erilaiset hedelmistä ja marjoista sekä tuorejuustosta valmistetut mousset. Liivatteella hyydytetty mousse pitää muotonsa ja kuohkeutensa juhlien ajan. Suklaamousse ei aina kaipaa liivatettakaan, kun viileässä jähmettyvä suklaa saa aikaan kuohkean rakenteen. Kokeile suklaamoussetäytettä esimerkiksi tässä suklaamoussekakussa. Makea ja kermainen valkosuklaamousse on toimiva täytekakun täyte yhdessä raparperin tai marjojen kanssa, kuten raparperi-valkosuklaamoussekakku todistaa.

Täytteen kiinteys ja pohjan mureus vaikuttaa siihen, kuinka paljon täytekakkuun tarvitaan kostutusta. 4 munan kakkupohjaan on hyvä varata noin 1 1/2 dl kostutusta, esimerkiksi sokeroitua, laimennettua sitruunamehua. Jos täytteenä käytetään marja- tai hedelmäsosetta, kostutusta tarvitaan vain vähän. Todella kostean täytekakun ystävät ovat harvassa.

Anna täytetyn kakun vetäytyä jääkaapissa täytteestä riippuen vähintään muutama tunti tai seuraavaan päivään. Näin maut ja kosteus tasaantuvat kohdalleen ennen kuorruttamista.

Mascarponetäytteisessä seljankukka-mansikkakakussa on perinteisen mansikkakakun parhaat puolet pienellä twistillä.

Täytekakun kuorrutus ja koristelu

Täytekakun kuorrutus viimeistelee kakun ja kertoo sen tarinan, ennen kuin olet lohkaissut palaakaan.

Klassinen tapa viimeistellä täytekakku on hunnuttaa komeus kermavaahdolla. Levitä kakun pinnalle ohut kermavaahtokerros silloinkin, kun pursotat kermavaahtoa. Näin kakkupohja ei näy pursotusten raoista. Pursotettaviin kuorrutuksiin on syytä varata runsaasti kermaa. Kermaa aavistuksen kestävämpi vaihtoehto kakun pinnalla on vaahtoutuva kasvirasvavalmiste, joka jättää pursotuskuviot paremmin näkyviin.

Kinuskikakun kuorrutus ja suklaakuorrutus ovat myös esimerkkejä klassisista tavoista kuorruttaa täytekakku. Näin vain reunat peitellään kermavaahtoon – paitsi jos kakun täytekerrokset halutaan jättää näkyviin. Tämänkaltaiset rennot naked cake -tyyliset kakut ovat olleet viime vuosina yhä suositumpia.

Kun teet pinnan sokerimassasta tai marsipaanista, päällystä kakku sokerikreemillä, joka estää kosteuden siirtymistä kakusta kuorrutukseen. Näin vältät kuorrutuksen kupruilemisen. Kauli pinnalle tuleva sokerimassa tai marsipaani tomusokeroidulla alustalla ja siirrä se kaulimen päälle kiepautettuna kakun pinnalle. Tasoita pinta käsin, ja leikkaa kuorrutuksen ylimääräiset liepeet pois. Säilytä kakku jääkaapissa ilman kupua, jotta kuorrutus ei kostu. On siis syytä huolehtia, ettei samassa jääkaapissa ole elintarvikkeita, joista voi tarttua tuoksua kakkuun.

Kakun koristelussa on rajana vain mielikuvitus. Loihdi upeita kukkia suklaasta tai sokerimassasta, luota raikkaisiin marjoihin, viimeistele syötävillä kukilla, suklaalehdillä tai valmiilla kakunkoristeilla.

Valkosuklaapionit koristavat

Näyttävät täytekakut jokaiseen tilanteeseen – kokeile näitä!

Vaaleanpunaisia unelmia

Vaaleanpunainen röyhtelökakku pitää kauniin kuorrutuksensa sisällä mehevän suklaista pohjaa ja mustikkatäytettä. Tämä kakku on takuuvarma valinta kaikille vaaleanpunaisen ystäville!

Mansikkakakku sitruunaisella twistillä

Raikkaassa mansikkakakussa perinteiset ja uudet maut syleilevät toisiaan. Tämän reseptin mansikkakakku raikastuu sitruunaisella rahkatäytteellä, joten herkusta jaksaa syödä vielä santsipalankin!

Ihanan överi kakku, jossa on kaikkea!

Tämä kakku jos jokin on juhlien keskipiste! Drip cake -valkosuklaakakku on täynnä ihanaa valkosuklaamoussea, sitruunatahnaa ja vadelmia. Koko komeuden päälle valutetaan tummasta suklaasta tehty kuorrute.

Satumainen hortensiakakku

Hortensiakakun kauniin ulkokuoren sisällä piilottelee raikas, vadelmainen rahkatäyte. Näyttävä pursotus onnistuu helpommin kuin uskoisi, ja kaunis väri syntyy värjätyllä kermavaahdolla.

Rakastatko kuplia? Kokeile kuohuviinikakkua!

Kuplia ja kakkua, voiko olla parempaa? Kuohuviini-kerroskakku yhdistää nämä molemmat. Trendikäs naked cake -tyylinen herkku koristellaan näyttävästi oikeilla kukilla.

Julkaistu: 11.6.2017