Täytekakku on juhlien kunkku! Kurkkaa herkulliset reseptit ja löydä oma suosikkisi
Juhlien aika
Täytekakku on juhlien kunkku! Kurkkaa herkulliset reseptit ja löydä oma suosikkisi
Täytekakku on juhlapöydän tähti! Paras täytekakku on mehevä, kauniisti kuorrutettu ja sopivan makea. Yksityiskohdat ja sesongin maut tekevät täytekakusta kiinnostavan. Täältä löydät parhaat täytekakkuohjeemme sekä vinkit kakkupohjan leipomiseen, kakun täyttämiseen ja koristeluun.

Täytekakun herkullisuus lähtee pohjasta

Täytekakkupohja on useimmiten sokerikakku, jonka kuohkeus perustuu huolellisesti vatkattuun muna-sokerivaahtoon. Kakkupohjaa voidaan helposti muunnella vaaleasta tummaksi käyttämällä perunajauhojen sijaan kaakaojauhetta. Jauhoja vaihtamalla onnistuu myös gluteeniton kakkupohja: käytä vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoseosta. Kypsennä kakkupohja 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla, jolloin kakkupohja kypsyy tasaisesti eikä sen pinta tummu ennen aikojaan.

Voit leipoa ja pakastaa kakkupohjat jo hyvissä ajoin. Kakut voi täyttää valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja kuorruttaa kreemillä. Kermakuorrutus ja koristelut on hyvä tehdä vasta juhlapäivänä.

Munaton kakkupohja valmistetaan sekoittamalla jauhot, nesteet ja rasva keskenään. Kakkupohjasta tulee näin leivottuna tiivis, minkä vuoksi sitä pitää kostuttaa tavallista enemmän. Paitsi kananmuna-allergisille, se sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Huomioi erityisruokavaliot myös kakkua täyttäessäsi.

Jos kaipaat kakkupohjaan vaihtelua, rakenna kakku rapeiden kauralevyjen tai mureiden marenkien varaan. Kokeile esimerkiksi sitruunakiisseli-kauralastukakkua tai mascarponejäätelö-marenkikakkua. Nämä kakut ovat paitsi herkullisia, myös gluteenittomia. Meiltä löydät ohjeen myös perinteiseen gluteenittomaan kakkupohjaan.

Jos haluat kokeilla jotain täysin uutta, kokoa täytekakku kääretorttupohjista. Mansikkarullakakun hauskat pystyraidat kääntävät varmasti katseet!

Käännä kerrokset toisinpäin! Hauskasti raidoitettu täytekakku syntyy kääretorttupohjista.

Täytekakun täyte

Kermavaahto

Täytekakun täyte on yksinkertaisimmillaan kermavaahtoa, jonka voit maustaa haluamallaan tavalla. Sekä vispi- että kuohukermasta syntyy hyvä vaahto. Kauravispi sopii vegaaniseen ruokavalioon. Tällainen täyte on paikallaan kesän ensimmäisessä mansikkakakussa, jonka pääosassa ovat pinnalle ladotut tuoreet mansikat.

Rahka

Rahkatäyte raikastaa kakun. Valmiiksi maustetut rahkat ovat käteviä käyttää, ja maustamattoman rahkan voi maustaa itse. Kuohkea täyte syntyy, kun sekoitat rahkan kermavaahtoon. Kerma-rahkatäyte käy mainiosti vaikka vadelmaiseen kinuskikakkuun.

Jogurtti

Maustamaton jogurtti sopii keventämään ja raikastamaan kermavaahtoa. Jos täyte jää löysäksi, sitä voi jämäköittää liivatelehtien avulla. Kokeile esimerkiksi hunajalla viimeisteltyä mandariini-jogurttikakkua!

Tuorejuusto ja mousse

Tuorejuustotäytteet ovat ihanan täyteläisiä. Tarjolla on niin maustamatonta kuin maustettuja tuorejuustoja. Lisäämällä täytteeseen kermaisen pehmeää mascarponejuustoa saat siihen makua ja täyteläisyyttä, kuten tässä mansikka-seljankukkakakussa.

Tuorejuustotäytteestä saa helposti moussemaisen, kun sekoittaa joukkoon kermavaahtoa. Liivatteella hyydytetty mousse pitää muotonsa ja kuohkeutensa juhlien ajan. Suklaamousse ei aina kaipaa liivatettakaan, kun viileässä jähmettyvä suklaa saa aikaan kuohkean rakenteen. Kokeile suklaamoussetäytettä esimerkiksi tässä suklaamoussekakussa. Makea ja kermainen valkosuklaamousse on toimiva täytekakun täyte yhdessä raparperin tai marjojen kanssa, kuten raparperi-valkosuklaamoussekakku todistaa.

Saatavilla on myös vegaanista tuorejuustomaista kauralevitettä, jonka voi kuohkeuttaa vaahdotetulla kauravispillä.

Pane täytetyn kakun päälle tasainen paino varmistamaan siloista pintaa kuorrutteelle.

Vaniljakastike

Vaahtoutuva vaniljakastike sopii täytteeksi sellaisenaan vaahdotettuna. Kinuski- ja suklaakastikkeella voi maustaa esimerkiksi kerma- ja tuorejuustotäytteet. Vaniljakastiketta on käytetty esimerkiksi houkuttelevan mansikka-seeprakakun täytteessä.

Marjat, hedelmät ja hillot

Marja- ja vadelmahillot, -marmeladit ja -curdit ovat käteviä perustäytteitä. Ne voi tehdä itse tai käyttää valmistuotteita.

Tuoreet marjat ja hedelmät voi soseuttaa tai käyttää sellaisenaan tai pilkottuna esimerkiksi kerma-, rahka-, jogurtti- ja tuorejuustotäytteiden seassa. Jos käytät pakastemarjoja, vähennä kostutusliemen määrää, sillä sulaessaan marjoista irtoaa nestettä.

Paksut kiisselit, kuten vanilja-, sitruuna- tai marjakiisseli, sopivat hyvin kakun täytteeksi.Tämän kulhokermakakun kruunaa paksu karviaiskiisseli.

Vadelmahillolla tai -marmeladilla ja rapsakalla lime-pistaasimoussella täytetty kuivakukkakakku koristellaan lumoavan kauniiksi syötävillä kukilla. Nappaa kuivakukkakakun resepti!

Täytekakun kostutus

Täytekakun kostutuksen määrään vaikuttavat pohjan sekä täytteen kosteus ja paksuus. Lisäksi kostutuksen tarpeeseen vaikuttaa aika, jonka kakku on täytettynä. Välittömästi tarjottava kakku kostutetaan runsaammin kuin seuraavana päivänä tarjottava. Alempia pohjalevyjä kostutetaan vähemmän kuin ylempiä, koska koko kakun paino on alempien levyjen päällä. Levitä kostutusliemi pullasiveltimellä tasaisesti kakkulevyille.

Sokerikakut kostutetaan ennen täyttämistä esim. vaalealla mehulla, vedellä laimennetulla sitruunanmehulla, säilykehedelmien liemellä, virvoitusjuomalla, vaniljamaidolla tai kahvilla. Voit lisätä myös tilkan likööriä, konjakkia tai rommia.

4 munan kakkupohjaan on hyvä varata noin 1–2 dl kostutuslientä. Jos täytteenä käytetään marja- tai hedelmäsosetta, kostutusta tarvitaan vain vähän. Todella kostean täytekakun ystävät ovat harvassa.

Jos kakku ei valmistu vasta viime tipassa, sen kannattaa antaa vetäytyä jääkaapissa täytteestä riippuen vähintään muutama tunti tai seuraavaan päivään. Näin maut ja kosteus tasaantuvat kohdalleen ennen kuorruttamista.

Mascarponetäytteisessä seljankukka-mansikkakakussa on perinteisen mansikkakakun parhaat puolet pienellä twistillä.

Täytekakun kuorrutus

Täytekakun kuorrutus viimeistelee kakun ja kertoo sen tarinan, ennen kuin olet lohkaissut palaakaan.

Klassinen tapa viimeistellä täytekakku on hunnuttaa komeus kermavaahdolla. Napakka kermavaahto vaahtoutuu vispikermasta tai vaahtoutuvasta kasvirasvasekoitteesta. Voit jämäköittää vaahtoa myös lisäämällä siihen tuorejuustoa. Vaahdon voi maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla ja sokerilla.

Levitä kakun pinnalle ohut kermavaahtokerros silloinkin, kun pursotat kermavaahtoa. Näin kakkupohja ei näy pursotusten raoista. Pursotettaviin kuorrutuksiin on syytä varata runsaasti kermaa. Kermaa aavistuksen kestävämpi vaihtoehto kakun pinnalla on vaahtoutuva kasvirasvavalmiste, joka jättää pursotuskuviot paremmin näkyviin.

Kinuskikakun kuorrutus ja suklaakuorrutus ovat myös esimerkkejä klassisista tavoista kuorruttaa täytekakku. Näin vain reunat peitellään kermavaahtoon – paitsi jos kakun täytekerrokset halutaan jättää näkyviin. Tämänkaltaiset rennot naked cake -tyyliset kakut ovat olleet viime vuosina yhä suositumpia.

Vegaaninen vaahto onnistuu vaahdotettavasta kauravispistä, jonka voi myös maustaa. Kauravaahdosta saa tukevamman sekoittamalla siihen kauralevitettä.

Kun teet pinnan sokerimassasta tai marsipaanista, päällystä kakku sokerikreemillä, joka estää kosteuden siirtymistä kakusta kuorrutukseen. Näin vältät kuorrutuksen kupruilemisen. Kauli pinnalle tuleva sokerimassa tai marsipaani tomusokeroidulla alustalla ja siirrä se kaulimen päälle kiepautettuna kakun pinnalle. Tasoita pinta käsin, ja leikkaa kuorrutuksen ylimääräiset liepeet pois. Säilytä kakku jääkaapissa ilman kupua, jotta kuorrutus ei kostu. On siis syytä huolehtia, ettei samassa jääkaapissa ole elintarvikkeita, joista voi tarttua tuoksua kakkuun.

Kreemeillä saa aikaan kestävän kuorrutuksen. Klassinen voikreemi jähmettyy hyvin ja pitää muotonsa pitkään. Marenki-voikreemi on koostumukseltaan perinteistä voikreemiä kevyempi. Se sopii kakkujen kuorrutukseen ja koristeluun. Italialainen marenki sopii levitettynä tai pursotettuna kakun kuorruttamiseen. Kiinteä ja kiiltävä marenki kestää hyvin kakun pinnalla helteelläkin. Vaikka marenki ei vaadi enää kypsennystä, voit ruskistaa pinnan halutessasi grillivastusten alla tai kaasupolttimella.

Saat väriä pintaan ja pursotettaviin koristeisiin, kun värjäät vaahdot ja kreemit elintarvikeväreillä. Geelimäiset pastavärit ovat helppokäyttöisiä eivätkä löysennä massaa.

Pursotettavat koristeet onnistuvat parhaiten voikreemeistä ja napakaksi vaahdotetusta kermasta.

Täytekakun koristelu

Kakun koristelussa on rajana vain mielikuvitus. Käytä somistamisessa samoja aineksia kuin kakun täytteessä. Loihdi upeita kukkia suklaasta tai sokerimassasta, luota raikkaisiin marjoihin, viimeistele syötävillä kukilla, suklaalehdillä tai valmiilla kakunkoristeilla.

Kauniit valkosuklaapionit valmistuvat hauskasti ilmapallojen avulla.

Mansikkakakun koristelu

Mansikkakakun koristelussa kannattaa tietysti käyttää reilusti tuoreita marjoja. Asettele puoliksi tai siivuiksi leikattuja marjoja kakun päälle tai reunoille. Kokeile mansikkakakun koristelussa lisäksi muita kauden marjoja, kuten mustikkaa tai vadelmaa! Kauniita pursotuksia ja kuvioita saa aikaan kermavaahdolla tai sulatetulla suklaalla. Kesäjuhlan kauneimman kakun koristelet syötävillä kukilla.

Suklaakakun koristelu

Suklaakakun koristelussa tyyli on vapaa. Todellinen suklaan ystävä viimeistelee kakun suklaalastuilla tai -rouheella tai erilaisilla suklaakoristeilla. Voit myös valuttaa sulaa suklaata kakun päälle ja reunoille. Simppelin tyylikkään koristelun saa aikaan kermavaahtopursotuksilla.

Koristeluun saa väriä ja näyttävyyttä tuoreilla marjoilla, jotka antavat kakkuun lisäksi raikasta makua. Myös hedelmien kirpeys ja makeus sopii hyvin yhteen suklaan kanssa. Kokeile vaikka appelsiinia, ananasta tai kiiviä.

Kätevät koristeluvälineet

Täytekakun koristeluun on saatavilla erilaisia apuvälineitä, joita myyvät hyvin varustellut marketit, leivontaan erikoistuneet liikkeet ja keittiövälinekaupat.

  1. Sahalaitaisessa leipurinraapassa on kaksi erilaista sahalaitaa, joilla saa vedettyä raitoja kakun pintaan. Kuvan raidoitus on tehty isommalla sahalaidalla.
  2. Leipurin kolmioraapassa on kolme erilaista sahalaitaa, joiden avulla kakkuun saa raidallisen pintakuvion. Kuvan raidat on tehty pienellä sahalaidalla.
  3. Pienellä palettiveitsellä saa vedettyä kätevästi pehmeää aaltomaista kuviota kakun reunoille. Isommalla palettiveitsellä teet leveämpää raitaa.
  4. Pursotinpussin ja kapean palettiveitsen avulla syntyy spatulakoristelu. Pursota pieni pallura kreemiä tai kermavaahtoa ja paina palluraa kapealla palettiveitsellä sivulle vetäen. Jatka yksitellen ja kerroksittain samalla tavalla.

Näyttävät täytekakut jokaiseen tilanteeseen – kokeile näitä!

Vaaleanpunaisia unelmia

Vaaleanpunainen röyhelökakku pitää kauniin kuorrutuksensa sisällä mehevän suklaista pohjaa ja mustikkatäytettä. Tämä kakku on takuuvarma valinta kaikille vaaleanpunaisen ystäville!

Mansikkakakku sitruunaisella twistillä

Raikkaassa mansikkakakussa perinteiset ja uudet maut syleilevät toisiaan. Tämän reseptin mansikkakakku raikastuu sitruunaisella rahkatäytteellä, joten herkusta jaksaa syödä vielä santsipalankin!

Ihanan överi kakku, jossa on kaikkea!

Tämä kakku jos jokin on juhlien keskipiste! Drip cake -valkosuklaakakku on täynnä ihanaa valkosuklaamoussea, sitruunatahnaa ja vadelmia. Koko komeuden päälle valutetaan tummasta suklaasta tehty kuorrute.

Kakku kuin maalaus

Liukuvärjätyn kakun näyttävä pinta kuorrutetaan värjätyllä kauravispivaahdolla. Vegaanisen kakun sisällä piilottelee mustikkainen täyte. Herkku koristellaan kauniiksi syötävillä kukilla.

Kesäpäivän vadelmakakku

Suloinen vadelmakakku näyttää syötävän ihanalta! Kakussa on klassikon ainekset: mehevä pohja, raikas vadelmatäyte ja pehmeä kermavaahto.

Täyteläisten makujen karhunvatukkakakku

Kaipaatko jotain muuta kuin peruskakkua? Kokeile pähkinäistä karhunvatukkakakkua, jonka täytteessä ja kuorrutteessa maistuvat nutella ja tuorejuusto. Täytekakun väliin ladotaan myös muhkeita karhunvatukoita. Tuhti herkku koristellaan marjojen lisäksi pähkinäsuklaarouheella.

Muokattu 12.5.2023 klo 12.25: Lisätty runsaasti uutta tietoa ja reseptejä. Juttu on julkaistu alun perin 12.6.2017.

Kommentoi »