
Täydellinen täytekakku – opi kuohkean kakkutaikinan salat ja nosta leivontataitosi uudelle tasolle
Täydellinen täytekakku on kuohkea, mehevä ja tietysti maistuva. Kakkupohjan teko lähtee huoneenlämpöisistä munista ja puhtaista välineistä. Kuiva-aineet lisätään hellävaraisesti sekoittamalla. Listasimme vinkit, joiden avulla leivot onnistuneen kakun.
Täydellinen täytekakku – näillä vinkeillä onnistut
Voitele ja jauhota vuoka kunnolla
Voitele ja jauhota vuoka huolellisesti ennen taikinan valmistamista, koska vaahdotettu taikina ei kestä odottamista ennen paistamista. Käytä voiteluun pehmeää rasvaa sekä talouspaperia tai sivellintä. Jauhota voideltu vuoka korppujauhoilla, kookoshiutaleilla, manteli- tai pähkinärouheella, vehnäleseillä tai mannasuurimoilla.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi
Vatkaa munat ja sokeri hyvin sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Kananmunat vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisinä. Vaahto on valmista, kun se on sakeaa ja lähes valkoista ja sen pinnalla pysyy vatkaimista valuvalla vaahdolla piirretty kuvio. Käytä puhtaita välineitä, rasvaiset vatkaimet estävät munien ja sokerin vaahtoutumisen.
Montako munaa kakkupohjaan?
- 6–10 juhlavierasta: 3 kananmunaa (kakkuvuoan halkaisija 16–18 cm)
- 10–15 juhlavierasta: 4 kananmunaa (kakkuvuoan halkaisija 20–22 cm)
- 20 juhlavierasta: 6 kananmunaa (kakkuvuoan halkaisija 24–26 cm)
Jos tarjolla on useampi erilainen kakku, riittää yhtä kakkulaatua pienempi määrä per henkilö.
Vai oletko sittenkin leipomassa munatonta kakkupohjaa? Tämä ohje sopii kananmuna-allergisten lisäksi maidottomaan ja vegaaniseen ruokavalioon.

Lisää kuiva-aineet sekoittamalla
Sekoita taikinaan lisättävät kuivat aineet ensin keskenään, jotta ne sekoittuvat taikinaan tasaisesti. Lisää kuivat aineet muna-sokerivaahtoon siivilän läpi. Nostele jauhot taikinan sekaan kevyesti nuolijalla tai puuhaarukalla. Sekoita vain sen verran, että jauhot sekoittuvat vaahtoon tasaisesti. Älä enää vatkaa sähkövatkaimella, jottei taikina menetä kuohkeutta.
Vinkki! Kakkutaikinan voi maustaa esimerkiksi vaniljalla, kaakaojauheella, pikakahvijauheella, sitrusraasteilla, kookoshiutaleilla sekä pähkinä- tai mantelirouheella.
Levitä taikina varoen vuokaan
Levitä valmis taikina varovasti kakkuvuokaan. Käsittele kuohkeaa vaahtoa hellävaroen, sillä se latistuu helposti esimerkiksi kulhon tärähtäessä.
Täytä vuoka hieman vajaaksi, jätä kolmasosa vuoan korkeudesta kohoamisvaraksi.

Millä tasolla täytekakku paistetaan?
Paista kakku 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla, jotta se kohoaa hyvin ennen pinnan kuortumista ja siitä tulee kuohkea. Älä avaa uuninluukkua paistamisen alkuvaiheessa (10 min), koska se voi aiheuttaa kakun lässähtämisen.
Kokeile kakun kypsyyttä pistämällä puutikulla kakun keskiosaan. Kakku on kypsää, jos taikinaa ei tartu tikkuun ja kakku on irronnut hieman vuoan reunoista.
Jäähdytä kakkua ensin hetki vuoassa ennen kumoamista. Kumoa kakku sitten sokeroidulle leivinpaperille tai ritilälle jäähtymään. Aseta puhdistettu vuoka kakun päälle, jotta se ei kuivu. Kakku jäähtyy nopeammin, jos asetat vuoan vasta jäähtymisen jälkeen.
Enkelikakku, sienikakku vai perinteinen kakkupohja?

1. Enkelikakku
Lähes valkoinen enkelikakku on rakenteeltaan erityisen kuohkeaa, jopa marenkimaista, koska se valmistetaan vaahdotetuista valkuaisista. Jos käytät valmistukseen perunajauhoja, rakenteesta tulee vielä pehmeämpää ja kuohkeampaa. Katso ohje enkelikakun leipomiseen!
2. Sienikakku
Sienikakkutaikinan muna-sokerivaahtoon lisätään kiehuvan kuumaa vettä, mikä tekee kakun koostumuksesta napakamman. Veden voi myös korvata sitruuna- tai appelsiinimehulla tai kahvilla. Kurkkaa sienikakkupohjan resepti!
3. Perinteinen kakkupohja
Kakkupohjan perustaikinaan käytetään yhtä paljon munia, sokeria ja vehnäjauhoja. Osan jauhoista voi korvata perunajauhoilla tai ohrakkaalla eli ohratärkkelyksellä, jolloin kakusta tulee pehmeämpi. Katso täältä perinteisen kakkupohjan ohje!