Joulun kalapöytä – nappaa talteen ihanat reseptit ja kalaherkkujen säilytysvinkit!
Ruoka
Joulun kalapöytä – nappaa talteen ihanat reseptit ja kalaherkkujen säilytysvinkit!
Kalapöytä on joulun odotetuin vieras! Graavikalat, silakat ja mädit takaavat ihanan juhla-aterian. Nappaa siis täältä talteen parhaat kalareseptit ja vinkit kalaherkkujen säilyttämiseen.
Julkaistu 20.12.2018
Meillä kotona

Silli on joulun kalapöydän vakiovieras

Kylmät kalaruoat ovat tarjottavina siitä kiitollisia, sillä että marinoitujen ja suolattujen kalojen valmistelut voi tehdä hyvissä ajoin ja näin aatolle ei jää niin paljon valmisteltavaa. Esimerkiksi klassinen lasimestarin silli säilyy jääkaapissa hyvin noin pari viikkoa.

Sillin ystävälle maistuvat myös kirpeän hapan sitruunasilli, mausteinen thaisilli tai ranskalainen sinappisilli. Ja ei sovi unohtaa sillikaviaaria, jossa matjessilli sekoitetaan hienonnettuihin kananmuniin, ranskankermaan, punasipuliin ja tilliin.

Maistuisiko lasimestarin silli? Porkkana ja sipuli kaveeraavat sillin kanssa etikkaliemessä.

Kalapöydästä löytyy lohta monessa muodossa

Joulu ei tule ilman graavilohta! Valitsetko tänä vuonna perinteisen vai kenties punajuurella pinkiksi värjätyn version? Konjakkigraavattu lohi saa hienostuneen vivahteen konjakkilorauksesta, itse tehdyllä pestolla viritetty lohi maistuu monelle ja jos haluat yllättää, testaa lakritsijauheella maustettu lakulohi.

Graavin kaveriksi sopii lohipastrami, joka on kuin pintapaahdettua graavilohta. Siinä on mausteinen ja paahtunut pinta ja punainen, mehevä sisus.

Jos tykkäät enemmän savulohesta, niin sukkela savulohitahna on mainio valinta niin leivän kuin blinien päälle. Mainio herkku saa vähän kirpeyttä omenasta, joka taittaa mukavasti lohen rasvaisuutta. Myös maustekurkulla maustettu savulohitahna on mainiota joulusyötävää. Kylmäsavulohesta tehty slaavilaistyylinen kalapiirakka eli kulibjaka sopii niin kalapöytään kuin iltapalalle.

Kypsästä lohesta tykkäävän kannattaa ottaa kokeiluun jäähtyvässä liemessä kypsennetty lohi. Viini-sitruunaliemi tekee lohen rakenteesta mukavan kiinteän. Myös lasimestarin lohi on mainio valinta kalapöytään. Suolattu lohifilee kuutioidaan, ladotaan purkkiin porkkanan, sipulin ja tuoreen piparjuuren kanssa ja päälle kaadetaan mausteinen etikkaliemi.

Loraus konjakkia antaa lohelle ihanan aromin. Kalapöydän juomana maistuu valkoviinin lisäksi myös hapanolut.

Siikaherkkuja koko joukolle

Siika on upea graavikala. Maku-toimituksen lempparigraavi on chili-korianterisiika. Kun graavaat kalan tällä ohjeella, joku varmasti kysyy reseptiä!

Jos etsit stressittömiä reseptejä, tässä olisi yksi. Siikatartarin valmistus on superhelppoa: kala paloiksi ja loput ainekset sekaan, valmista tuli. Juhlava herkku toimii kalapöydässä ja pienenä alkupalana.

Graavisiiasta sekoitettu kalaherkku on kaikessa yksinkertaisuudessaan täydellinen makupari saaristolaisleivälle.

Silakka-apajilla joulupöydässä

Rakastatko silakkaa? Täyteläiset mätisilakat hurmaavat takuulla jokaisen.

Perinteiset silakkarullat ja sinappisilakat voi valmistaa hyvissä ajoin. Jos kaipaat vähän uutta makua, upota silakat giniliemeen ja anna jääkaapin hoitaa loput. Rapeat silakat ja tyrnimajoneesi taas kannattaa tarjoilla tuoreeltaan, jotta makupalat varmasti rouskuvat suussa.

Etikkaiset silakat ja mäti uppoavat maustumaan smetanakastikkeeseen, nam!

Joulun kalapöydän muut herkut

Kalapöytään on hauska ujuttaa myös vähän eksoottisempia herkkuja. Limemehulla kypsytetty kuhaceviche lainaa makumaailmansa Meksikosta ja se maistuu mukavan raikkaalta tuhdimpien kalaherkkujen rinnalla. Wasabilla potkaisevat graavilohirullat piristävät kalapöydän makumaailmaa,. Myös sushi sopii mainiosti moderniin kalapöytään ja sen rullailu voi olla hauska ohjelmanumero.

Raikkaan sitruksilla kypsytetyn cevichen pariksi sopii kermainen avokado.

Lisäksi loistavat lisukkeet

Kalapöydän lisukkeeksi sopivat tietenkin keitetyt perunat. Myös makea Nauvon limppu eli saaristolaisleipä on mahtava pari suolaisille kalaherkuille. Kalapöydän kaverina toimivat mainiosti myös ihanat pinnalta rapeat ja sisältä pehmoiset blinit. Ne kokoavat kalapöydän yhteen, sillä oikeastaan kaikki kalat sopivat blinien päälle. Jos et halua käryttää keittiötä aattona, paista blinit edellisenä päivänä ja siirrä peitettynä jääkaappiin. Voitele ja kuumenna ne aattona uunissa ja saat kaloille tuoreen oloiset, kuumat kaverit.

Kalojen pariksi sopivat myös röstityyliset, parmesaanilla ja sitruunalla maustetut perunaletut tai rapsakka siemennäkkäri.

Blinit ovat täydellinen pari monille kalaherkuille.

Kauanko joulukalat säilyvät?

Jätä kalojen ostaminen viime tinkaan ja lähelle aattoa, etenkin, jos hankit ne tuoretiskiltä. Vakuumiin pakatut kalat säilyvät paremmin, mutta tarkista niidenkin päiväykset tarkasti. Avattu vakuumikala ei säily enää pitkään. Graavilohi säilyy noin viikon, kylmäsavulohi viisi päivää ja lämminsavulohi 4–6 vuorokautta. Hiillostettu kala säilyy hieman heikommin, vain muutaman päivän. Liemeen upotetut sillit ja silakat säilyvät kaupasta ostettuina pidempään. Avattu purkki säilyy hieman tuotteesta riippuen 1–2 viikkoa, jos suljet sen välillä huolellisesti.

Itse tehdyt sillit ja silakat säilyvät viikon verran. Sillit, samoin kuin muutkin kalat, haisevat pahalta pilaantuessaan. Jos kala haiskahtaa erityisen voimakkaalta säilytyksen jälkeen, sitä ei kannata enää haarukoida suuhun vaan biojätteeseen.

Mäti on joulupöydän herkin herkku. Miedosti suolattuna se säilyy jääkaapissa vain vuorokauden. Pakastemäti kannattaa nauttia mahdollisimman nopeasti, vuorokauden sisällä sulattamisesta. Jos haluat tarjota mätiä useampana päivänä, sulata sitä aina pieni purkillinen kerrallaan kunkin päivän tarpeiksi. Käytä samaa ideaa muissakin kaloissa ja nosta niitä tarjolle vain sen verran kuin ajattelet kuluvan yhdellä aterialla, etteivät herkkusi altistu lämpötilavaihtelulle.

Huolehdi, että viet joulupöydän kalatuotteet nopeasti kylmään syömisen jälkeen. Tunne jääkaappisi ja varaa kaloille sen kylmin osa (0–3 astetta). Jääkaappi on joulunaikaan tavallista täydempi, joten sen lämpötilaa on hyvä säätää alaspäin, jotta kalat majailevat varmasti tarpeeksi kylmässä.

Jos ja kun pöydässä istutaan pitkää iltaa, sujauta tarjoilulautasten alle ohuita kylmäkalleja. Voit tarvittaessa naamioida ne nätimmiksi alumiinifoliolla.

Kommentoi »