Maku

Nauvon limppu – sopivan makea leipä, jota on pakko santsata!

2 h 5 min
MU
4.4
1

Nauvon limppu eli saaristolaisleipä on paras pari suolaisille kalaherkuille! Herkullisuuden lisäksi leipä on superhelppo tehdä, sillä se vain sekoitetaan, kohotetaan ja työnnetään sitten uuniin.
Tulosta
Teksti Jasmin Raitakari
Kuvat Hannes Paananen

Ainekset (12 annosta)

Nauvon limppu

  • 5 dlpiimää
  • 1 pskuivahiivaa
  • 1 dltummaa siirappia tai leipäsiirappia
  • ½ rklsuolaa
  • 1 ½ dlkaljamaltaita
  • 1 ½ dlkauraleseitä
  • 1 ½ dlruisjauhoja
  • 5 dlvehnäjauhoja

Voitelu

  • 2 rklvettä
  • 2 rklsiirappia

Tee näin

2 h 5 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN1 h 45 min

Nauvon limppu tehdään näin:

  1. Lämmitä piimä 42-asteiseksi. Sekoita piimän joukkoon hiiva, siirappi, suola, maltaat, leseet, ruis- ja vehnäjauhot. Taikina jää kosteaksi.
  2. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla 45 minuuttia.
  3. Kumoa ja levitä taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (tilavuus 2 litraa).
  4. Paista leipää uunin alimmalla tasolla 175 asteessa tunnin ajan.
  5. Kun leipä on paistunut 45 minuuttia, nosta vuoka uunista ja sivele pinta lämpimällä vesi-siirappiseoksella. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
  6. Nosta Nauvon limppu ritilälle liinan alle jäähtymään.

Leikkaa Nauvon limppu tarjolle viipaleiksi tai ota kuvan tyyliin piparkakkumuotilla kuvioita ja käytä reunat vaikka krutongeiksi.

MITÄ PIDIT?
4.4