Nauvon limppu – sopivan makea leipä, jota on pakko santsata!
2 h 5 min
{
Aktiivinen
20 minPassiivinen
1 h 45 minNauvon limppu eli saaristolaisleipä on paras pari suolaisille kalaherkuille! Herkullisuuden lisäksi leipä on superhelppo tehdä, sillä se vain sekoitetaan, kohotetaan ja työnnetään sitten uuniin.
MU
4.3
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 13.12.2018

Nauvon limppu – sopivan makea leipä, jota on pakko santsata!
Ainekset (12 annosta)
Nauvon limppu
- 5 dlpiimää
- 1 pskuivahiivaa
- 1 dltummaa siirappia tai leipäsiirappia
- ½ rklsuolaa
- 1 ½ dlkaljamaltaita
- 1 ½ dlkauraleseitä
- 1 ½ dlruisjauhoja
- 5 dlvehnäjauhoja
Voitelu
- 2 rklvettä
- 2 rklsiirappia
Nauvon limppu tehdään näin:
- Lämmitä piimä 42-asteiseksi. Sekoita piimän joukkoon hiiva, siirappi, suola, maltaat, leseet, ruis- ja vehnäjauhot. Taikina jää kosteaksi.
- Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla 45 minuuttia.
- Kumoa ja levitä taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (tilavuus 2 litraa).
- Paista leipää uunin alimmalla tasolla 175 asteessa tunnin ajan.
- Kun leipä on paistunut 45 minuuttia, nosta vuoka uunista ja sivele pinta lämpimällä vesi-siirappiseoksella. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
- Nosta Nauvon limppu ritilälle liinan alle jäähtymään.
Leikkaa Nauvon limppu tarjolle viipaleiksi tai ota kuvan tyyliin piparkakkumuotilla kuvioita ja käytä reunat vaikka krutongeiksi.
Katso myös
MITÄ PIDIT?
4.33