Maku

Mätisilakat – juhlava herkku joulun kalapöytään

24 h 45 min
GL
MU
4.2
1

Mätisilakat tunnetaan myös Veronican silakoiden nimellä. Niiden reseptin on kehittänyt Stockmannilla työskennellyt legendaarinen kotitalousopettaja Veronica Hagelstam. Sakea, sopivan etikkainen liemi, tillisilppu, punasipulikuutiot ja siianmäti tekevät näistä silakoista vastustamattomat ja kauniin juhlavat joulupöytään.
Tulosta
Teksti Uura Hagberg
Kuvat Hannes Paananen

Ainekset (6 annosta)

  • 300 gsilakkafileitä

Marinadi

  • 2 1/2 dlvettä
  • 1/2 dlväkiviinaetikkaa

Kastike

  • 200 granskankermaa (tai smetanaa)
  • 3 rkltuoretta tilliä (hienonnettuna)
  • 1 pienipunasipuli (kuutioituna)
  • 50 gsiianmätiä
  • 1 rklsokeria
  • 1 tlvalkoviinietikkaa
  • 3/4 tlsuolaa
  • 1/4 tlmustapippuria

Tee näin

24 h 45 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN24 h

Mätisilakat valmistuvat näin:

  1. Poista silakkafileistä nahka vetäisemällä. Sekoita kulhossa vesi ja väkiviinaetikka. Upota kalat etikkaliemeen.
  2. Anna silakoiden maustua jääkaapissa noin 4 tuntia.
  3. Sekoita toisessa kulhossa kaikki kastikkeen ainekset.
  4. Valuta silakkafileet hyvin marinadista esimerkiksi siivilässä. Lado fileet puhtaaseen, kannelliseen purkkiin kerroksittain kastikkeen kanssa.
  5. Käännä kansi kiinni ja kääntele purkkia, jotta kaikki silakkafileet uivat varmasti mätikastikkeessa.
  6. Anna mätisilakoiden maustua jääkaapissa vuorokauden ajan.
MITÄ PIDIT?
4.2