Kotivinkki

Sushin valmistus

Sushin valmistus

Vieraiden ei aina tarvitse istahtaa valmiiseen pöytään. Sushin valmistus sujuu mukavasti porukalla ja herkulliset palat napsitaan heti tuoreina. Käytä sushissa aina tuoreita raaka-aineita!
Teksti Kotivinkki
Kuvat Elvi Rista
Mainos

Näin rullaat mahtavat makit

1. Levitä pöydälle bambumatto ja sen päälle noriarkki. Nosta noriarkille pallo sushiriisiä. Käsittele riisiä aina kostutetuin käsin.

2. Levitä riisi tasaiseksi levyksi niin, että se peittää noin kaksi kolmasosaa leväarkista.

3. Paina kämmensyrjällä vako maton puoliväliin.

4. Levitä vakoon sormella wasabitahnaa. Pieni hipaisu riittää.

5. Lado vakoon valitsemasi täytteet.

6. Ryhdy rullaamaan makirullaa itsestäsi poispäin bambumaton avulla. Varmista toisella kädellä, että täytteet pysyvät paikallaan. Kostuta vedellä noriarkin pää, jotta se liimautuu hyvin.

7. Rullaa ja pyörittele bambumaton avulla aineksista tiivis, napakka rulla.

8. Kastele veitsi vedellä ja leikkaa rullasta yhdellä vedolla muhkeita, suuhun sopivia viipaleita.

Reseptejä

Varaa jokaista juhlijaa kohti noin 5–6 nigiriä, 4 makia ja 2 kaliforniamakia.

Sushiriisi

riisiannos riittää noin 20 makiin ja 15 nigiriin | 30 min

  • 4 dl sushiriisiä
  • 4 ½ dl vettä
  • 3 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 ½ rkl sokeria
  • 2 tl suolaa

1. Mittaa riisi ja vesi pinnoitettuun kattilaan. Sulje kansi ja kuumenna miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Keitä riisiä viisi minuuttia.

2. Ota kattila liedeltä ja anna riisin vetäytyä kannen alla kattilassa 20 minuuttia.

3. Kuumenna etikka ja liuota siihen sokeri ja suola.

4. Kaada riisi laakeaan astiaan ja valuta sushietikka tasaisesti riisin päälle. Sekoittele etikka riisin sekaan lastalla vedellen. Jäähdytä riisi huoneenlämpöiseksi. Käsittele sushiriisiä kostetuin käsin.

Munakasrulla

Hieman makea munakas kuuluu japanilaiseen ruokapöytään. Sitä käytetään sushin täytteenä ja päällysteenä. Voit valmistaa rullan edellisenä iltana. Säilytä se jääkaapissa, tiiviisti leivinpaperiin käärittynä.

  • 4 kananmunaa
  • 4 rkl vettä
  • 1 rkl valkoviiniä
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl soijakastiketta
  • öljyä paistamiseen

1. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja sekoita niiden joukkoon muut ainekset.

2. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja kaada neljäsosa seoksesta pannulle. Vähennä lämpöä. Kun munakasseos on hyytynyt mutta vielä pehmeä, kääri se lastan avulla pannun toiseen laitaan.

3. Jatka näin, kunnes olet käyttänyt koko munakasmassan. Lisää pannulle tarvittaessa hieman öljyä.

4. Jäähdytä munakas ja leikkaa siitä sopivia paloja sushien täytteeksi.

Makit, nigirit ja kaliforniarullat

  • keitettyä sushiriisiä
  • noriarkkeja
  • wasabitahnaa
  • valmista munakasrullaa
  • kalaa, esim. lohta, kuhaa ja mätiä
  • kasviksia, esim. porkkanoita, kurkkua, avokadoa, salaattia
  • seesaminsiemeniä

1. Leikkaa munakasrulla sopiviksi viipaleiksi.

2. Huuhdo ja viipaloi vihannekset. Voit myös viipaloida vihannekset valmiiksi hyvissä ajoin ja säilyttää niitä kylmässä vedessä. Avokado kannattaa käsitellä vasta juuri ennen sushin valmistamista.

3. Leikkaa kalat ohuiksi siivuiksi.

Makit

1. Aseta noriarkki bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin. Kostuta kädet ja ota riisiä palloksi käsiin. Levitä riisi noriarkille tasaisesti, vähän yli levyn puolivälin.

2. Tee riisin puoliväliin pieni vako. Levitä vakoon ohuen ohut kerros wasabitahnaa. Asettele vakoon täyte, esimerkiksi kurkku- ja avokadoviipaleet sekä lohisiivut.

3. Pidä täytettä toisen käden sormilla paikoillaan ja aloita levän rullaaminen maton avulla. Kostuta norilevyn pää ja rullaa koko komeus tiukaksi rullaksi.

4. Kostuta terävä, ohutteräinen veitsi ja leikkaa rulla parin sentin paksuisiksi paloiksi.

5. Tarjoa makit heti.

Nigirit

1. Leikkaa lohi, kuha, munakasrulla ja avokado ohuiksi paloiksi.

2. Puristele kostutetuin käsin sushiriisistä pienehköjä palloja ja muotoile ne pitkulaisiksi paloiksi.

3. Asettele täytepalat riisipallojen päälle. Leikkaa norilevystä ohuita suikaleita ja kietaise ne nigirien ympärille. Tarjoa nigirit välittömästi.

Kaliforniarullat

1. Aseta bambumaton päälle kelmu. Kostuta kädet. Levitä riisi kelmun päälle ja norilevy riisin päälle.

2. Asettele norilevyn päälle ohut kerros riisiä ja täytteet riisin päälle.

3. Kääri levy rullalle varovasti mutta napakasti kelmun ja maton avulla. Poista kelmu.

4. Leikkaa rulla 2–3 sentin paloiksi ja kierittele palat seesaminsiemenissä.

Temaki-rullat

  • 6 noriarkkia
  • 70 g lohifileetä
  • 2 dl keitettyä sushiriisiä
  • avokado
  • salaatinlehtiä
  • tarjoiluun
  • soijakastiketta
  • wasabitahnaa

1. Leikkaa noriarkit kahtia ja rullaa ne tötteröiksi. Liimaa rullat kiinni kostuttamalla levyn reunat. Kietaise tötteröiden ympärille leivinpaperia.

2. Leikkaa lohi ohuen ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi avokado.

3. Täytä rullat riisillä, lohiviipaleilla, avokadopaloilla ja salaatinlehdillä. Tarjoile rullat vaikkapa tervetuliaismaljojen kanssa, johdatuksena sushi-illan makumaailmaan.

Vihreä tee on sushipöydän klassinen juoma.

Sushisalaatti

4 hengelle | 15 min

  • 1 ½ dl valmista sushiriisiä
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • 200 g jättikatkarapuja tai tiikeriravun pyrstöjä
  • avokado
  • 2 noriarkkia
  • noin 100 g erilaisia salaatteja ja versoja, esimerkiksi auringonkukan versoja
  • 1 rkl kirjolohen mätiä

kastike

  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl soijakastiketta
  • seesamöljyä (muukin öljy käy)

1. Pyörittele keitetystä sushiriisistä kostutetuin käsin pieniä palloja. Kierittele pallot seesaminsiemenissä.

2. Sulata ravut pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja viipaloi avokado.

3. Leikkaa noriarkit pieniksi suikaleiksi ja asettele suikaleet tarjoiluvadin pohjalle. Revi salaatti tarjoiluastiaan. Asettele kaikki ainekset salaattipedille.

4. Sekoita kastikkeen ainekset ja pirskota valmis kastike salaatille juuri ennen tarjoilua.

Misokeitto

Dashijauheessa on muun muassa tonnikalajauhetta ja arominvahventeita. Misotahna tehdään soijapavuista, suolasta, vehnästä tai ohrasta ja pavuista käyttämismenetelmällä. Molempia saa isoista marketeista ja etnisistä kaupoista.

4–6 hengelle | 15 min

  • 8 dl vettä
  • 1 tl dashijauhetta
  • 100 g siitake- tai herkkusieniä
  • 4 rkl misotahnaa
  • nippu kevätsipulia
  • 100 g kiinteää tofua

1. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Sekoita joukkoon dashijauhe.

2. Paloittele sienet tarvittaessa ja lisää ne liemeen. Kypsennä keittoa noin viisi minuuttia.

3. Ota keitosta kupillinen lientä ja sekoita siihen misotahna. Lisää seos keittoon ja ota kattila pois liedeltä.

4. Pilko kevätsipuli ja tofu. Jaa palat tarjoilukippojen pohjalle ja lisää niiden päälle kuuma liemi. Tarjoa keitto sushiaterian alussa tai lämmikkeenä illan mittaan.

Sushin kyytipojat

granita vihreästä teestä

Granita on italialaistyyppistä jäädykettä tai ”jääsohjoa”. Se maistuu sushiaterian päätteeksi ja raikastaa makuaistin.

4–6 hengelle | 10 min + pakastaminen 4 t

  • 4 pussia vihreää teetä
  • 1 l kuumaa vettä
  • 1 dl sokeria
  • 2 limetin mehu

1. Hauduta vihreää teetä muutaman minuutin ajan tai pakkauksen ohjeen mukaisesti.

2. Liuota sokeri teehen ja purista sekaan limettien mehu.

3. Kaada neste laakeaan astiaan, vaikkapa pakastusrasiaan, ja laita rasia pakastimeen. Pakasta sitä ainakin neljä tuntia. Sekoita massaa pakastamisen aikana muutaman kerran.

4. Voit valmistaa granitan pakastimeen myös edellisenä päivänä, mutta muista silloinkin sekoittelu. Tarjoa granita kauniista laseista sushiaterian jälkiruoaksi.

Katso myös:

Joulusushi

Julkaistu: 19.6.2012
Katso myös nämä