Sushi
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Sushin valmistus on hauskaa puuhailtavaa porukalla. Klikkaa ja opi, miten keittää sushiriisi ja mikä täyte sopii maki sushiin. Täältä löydät parhaat reseptit itse tehtyyn sushiin!

Sushin valmistus onnistuu keneltä vain, kun on hyvät ohjeet! Ota haltuun riisin keittäminen, makien ja kalifornian rullien pyörittäminen ja kauniiden nigirien valmistus.

Sushiriisi

Sushiriisiksi sopii tavallinen puuroriisi. Paras lopputulos saadaan kuitenkin japanilaisilla sushiriisilajikkeilla. Pitkäjyväinen riisi on liian irtonaista sushiin. Sushiriisin valmistuksen ensimmäinen vaihe on tärkeä. Huuhtele riisi viileällä vedellä ennen keittämistä, jotta riisin tärkkelystä irtoaa riisin pinnasta ja riisi ei puuroudu liikaa keitettäessä. Mittaa kattilaan 25 % enemmän vettä kuin riisiä. Älä sekoittele riisiä keittämisen aikana. Kattilan kansi kannattaa pitää kiinni, että höyryt pysyvät sisällä. Mausta riisi sushietikalla tai valmista itse oma sushietikkasi riisiviinietikasta, sokerista ja suolasta. Käsittele riisiä kostutetuin käsin, ettei tahmea riisi tartu sormiin.

Sushi ja täytteet

Kala

Susheihin käytetään Japanissa monia suolaisen veden mereneläviä. Lohi ja katkarapu ovat suosittuja, eksoottisempia vaihtoehtoja ovat merisiili ja miekkakala. Tutuista kaloista sushiin sopivat lohi, kirjolohi, siika, meri-kuha ja silakka marinoituna. Kypsennettynä mikä tahansa kala käy. Voit testata myös suomihengessä graavi- tai kylmäsavukalaa.

Hanki kala aina mahdollisimman tuoreena. Osta siis kala tiskiltä, torilta tai hallista, jotta voit olla varma sen tuoreudesta. Käytä kala sushiin sen hankintapäivänä ja ole tarkkana kylmäketjusta. Älä käytä vakuumipakattua tuoretta kalaa. Sushiin sopivat hyvin myös niitä varten valmiiksi viipaloidut ja pakastetut kalapalat ja ravunpyrstöt. Myös mäti sopii hyvin sushien täytteeksi. Majoneesiin sekoitettu tonnikala sopii hyvin makirulliin.

Kalan leikkaaminen on riisin hauduttamisen ohella yksi sushin valmistuksen avainkohdista. Leikkaa nigireihin parhaat palat kalan, esimerkiksi lohifileen, paksuimmasta kohdasta syiden vastaisesti, jolloin saat kauniin rakenteen kalapaloihin.

Kasvissushi

Kasvissushiin sopivat täytteeksi esimerkiksi avokado, kurkku, säilötty retikka, merileväkaviaari, tofu ja wakame-levä.

Sushin lisukkeet

Annostele jokaiselle soijakastiketta pieneen dippikulhoon. Nigirit dippaillaan soijaan kalapuoli alaspäin.

Gari eri marinoitu inkivääri puhdistaa suun erilaisten sushipalojen välissä.

Vihreän värinen wasabi on voimakasta, joten sitä kannattaa annostella varovasti. Aito wasabi on arvokasta, sillä se valmistetaan japaninpiparjuuresta. Halvemmissa versioissa käytetään usein tavallista piparjuurta ja vihreää väriainetta.

Sushijuomaksi sopivat esimerkiksi vihreä tee, kuten sencha. Myös japanilainen riisiviina eli sake ja valkoviini tai kuohuviini sopivat sushiaterialle.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.