Edullista ruokaa – kokosimme 28 arkireseptiä, jotka ovat sekä makunystyröiden että lompakon mieleen!

Edullista ruokaa – kokosimme 28 arkireseptiä, jotka ovat sekä makunystyröiden että lompakon mieleen!
Edullinen ruoka voi ehdottomasti olla myös maistuvaa! Kokeiletko ensimmäinenä täyteläistä lanttulasagnea vai näkkärimurulla viimeisteltyä silakka-juureslaatikkoa?
Julkaistu: 18.10.2022

Monipuoliset sosekeitot syntyvät kätevästi surauttaen

Kasvissosekeitto on kaikkein edullisimmillaan, kun siihen valitsee sesongin aineksia ja hyödyntää jääkaapin jämät. Kokeile vuodenajasta riippuen vaikka mausteista linssikeittoa, paprika-tomaattikeittoa tai nopeaa perunakeittoa. Myös kasvishernekeitto syntyy ohjeellamme pikana!

Ruokatoimittaja Jatta Heinlahden täyteläisessä perunakeitossa voi hyödyntää perunamuusin ja juuston jämät.

Vuoassa tai pellissä valmistuu isompi satsi kerralla

Usein ruoka tulee edullisemmaksi, kun sitä ostaa ja valmistaa kerralla enemmän. Kokeilisitko srirachalla viimeisteltyä uunimakkaravuokaa vai lasagnea, jossa pastalevyt korvataan maukkailla lanttuviipaleilla? Tai ehkä teet vanhan kunnon makaronilaatikon seuraavan kerran härkiksestä? Kurkkaa täältä härkis-makaronilaatikon ohje.

Lanttulasagne onnistuu oman maun mukaan joko kasvis- tai lihaversiona.

Pastat pelastavat kiireisen arjen

Ruokavaikuttajat sen tietävät: maukas ruoka ei vaadi kalliita ainesosia tai monimutkaista reseptiä. Sekä Annin uunissa -bloggaaja Anni Paakkunainen että kokki Hanna Gullichsen luottavat arjessaan tomaattiseen pastaan. Reseptin Annin taivaalliseen tomaattipastaan löydät täältä ja Hannan valkosipuliseen arkipastaan täältä.

Lisää ruokaisuutta saat vaikka munakoisosta, jota tulee italialaiseen Pasta alla Normaan. Proteiinipitoiset linssit puolestaan uppoavat nopeaan vegebologneseen tai sulatejuuston mehevöittämään linssilasagneen.

Anni Paakkunaisen taivaallisesta tomaattipastasta syntyy myös seuraavan päivän ruoka, helppo penne frittata.

Pannariin voi upottaa vaikka mitä

Pannukakku taipuu jälkiruoan lisäksi maittavaksi ja täyttäväksi lounaaksi tai päivälliseksi. Suolaista pannaria voi muunnella mielen ja jääkaapin sisällön mukaan. Mainioita vaihtoehtoja ovat kaksi ikisuosikkia yhdistävä janssoninpannari ja puuropannari, johon uppoavat niin aamupuuron jämät kuin parasta ennen -päiväyksen ohittaneet maitotuotteet.

Ylijääneestä kaurapuurosta ja leikkeleistä valmistuva puuropannari taltuttaa isommankin nälän.

Kalakin voi olla edullista

Kalanystävä säästää valitsemalla esimerkiksi silakkaa ja muikkua. Kokkaa vaikka rapeapintaista silakka-juureslaatikkoa, uunissa haudutettavaa muikkuvuokaa tai rukiista muikkupastaa.

Myös hauki on tällä hetkellä verrattain edullista. Siitä voi tehdä vaikka haukimurekepihvejä, mehevää Hampurin haukea tai kesäaikaan kermaista haukikeittoa. Kotimainen kala on myös ympäristöystävällinen valinta lautaselle.

Silakka-juureslaatikko saa rapean pinnan näkkärimurusta.

Kasvispihveihin saa loputtomasti vaihtelua

Kasvispihvit syntyvät helposti niistä aineksista, jotka kulloinkin ovat edullisia. Pyöräytä perinteisiä juurespihvejä tai tuo arkeen vaihtelua intialaisittain maustetuilla kyssäkaaliraastepihveillä tai ruokaisilla papupihveillä.

Papupihvit muotoillaan rouheasta papusurvoksesta, johon tulee myös maissia.

Eilisen jämistä syntyy tämän päivän herkkuateria

Monesti voi säästää ja minimoida hävikkiä jalostamalla edellisen aterian rippeistä jotain uutta. Niin syntyvät muun muassa värikäs pastamunakas ja perunasoselaatikon nakkiversio. Kurkkaa lisää ideoita esimerkiksi ylijääneiden muusin, riisin ja perunoiden hyödyntämiseen täältä.

Pastamunakas syntyy hujauksessa spagetinjämistä ja kasviksista.
Kommentoi »