Kasvissosekeitto – superhelppo luottoruoka ja mainio hävikin päihittäjä!
50 min
{
Aktiivinen
10 minPassiivinen
40 minKasvissosekeitto onnistuu helposti. Näppärällä perusohjeella valmistat sopivan paksua ja samettista keittoa, jota voit varioida loputtomasti. Keittoon saat upotettua myös vihannes- ja juuresjämät jääkaapista.
GL
KA
MU
3.9
Kuvat
Julkaistu 26.1.2022

Kasvissosekeitto – superhelppo luottoruoka ja mainio hävikin päihittäjä!
Reseptin ainekset (4)
Kasvissoseskeitto
- 500–750 g kasviksia (esim. perunaa, porkkanaa, juuriselleriä, palsternakkaa)
- 1 sipuli (tai ½ purjo)
- 1 l kasvislientä
- ¼ tlmusta- tai valkopippuria
- 2 dlruokakermaa
Lisäksi
- ½ dl siemensekoitusta
- 2 dl ranskankermaa tai maustamatonta jogurttia
- ¼ rku korianteria tai lehtipersiljaa
Kasvissosekeitto valmistetaan näin:
- Kuori ja paloittele kasvikset. Halutessasi voit paahtaa kasviksia ensin uunissa 15–30 minuuttia, jotta niiden maku syvenee. Voit myös oikaista kuullottamalla ne rasvatilkassa kattilassa.
- Lisää nestettä kattilaan ensin sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet.
- Soseuta pehmenneet kasvikset liemineen soseeksi sauvasekoittimella suoraan kattilassa tai tehosekoittimessa. Muita toimivia soseutustapoja ovat sosemylly tai siivilä: puserra kasvikset kauhalla painellen siivilän läpi.
- Lisää pippuri ja kerma. Lisää tarvittaessa myös nestettä niin, että liemi on sopivan sakeaa. Kuumenna kasvissosekeitto höyryävän kuumaksi ennen tarjoilua.
- Tarjoa kasvissosekeitto siementen sekä ranskankerman tai maustamattoman jogurtin kanssa. Viimeistele yrteillä.
Kasvissosekeitto – näin teet herkullisen sopan ja oikaiset kiirepäivänä
- Vaihtele kasviksia. Raaka-aineiksi sopivat peruna, bataatti ja muut juurekset, kurpitsat, kukka-, parsa- ja ruusukaali sekä tomaatti. Lisämakua antavat sipuli, purjo ja valkosipuli.
- Arjen oikaisuna toimivat pakastekasvikset ja valmiit kasvissoseet.
- Vesi ja kasvis- tai kanaliemi sopivat nesteeksi. Terästä makua appelsiinin-, sitruunan- tai limenmehulla. Juhlavampaan keittoon sopii loraus valko- ja kuohuviiniä tai sherryä.
- Tuoreet ja kuivatut yrtit antavat keitoille makua. Mausteisuutta saat juustokuminasta, savupaprikasta ja etnisistä maustesekoituksista, tulisuutta chilihiutaleista, -jauheesta tai -kastikkeesta.
- Kypsät kasvikset hoitavat useimmiten sosekeiton suurustuksen. Voit lisätä kasvisten joukkoon myös pari perunaa lisäsuurustajaksi.
- Löysän keiton voi tarvittaessa myös suurustaa. Siihen sopivat kerma, kasvirasvasekoitteet, ranskankerma, tuore- tai sulatejuusto tai vastaavat kaura- ja soijavalmisteet sekä kookostuotteet.
- Tarvittaessa voit suurustaa keiton myös vehnäjauhosuuruksella (1–2 rkl vehnäjauhoja + 1–2 dl nestettä). Lisää suurus ohuena nauhana sekoittaen keittoon ja keittämällä viitisen minuuttia.
- Lisää makua ja ruokaisuutta saat, kun tarjoat sosekeiton kanssa erilaisia lisukkeita. Kokeile rae- ja tuorejuustoa, ranskankermaa tai vastaavia kasvivalmisteita. Purutuntumaa saat siemenillä, pähkinöillä ja krutongeilla. Proteiinilisän saat kypsällä kanalla, lihalla, kalalla, äyriäisillä tai kasviproteiinilla.
- Keitto säilyy jääkaapissa useamman päivän, joten sitä voi tehdä kerralla vaikka tuplasatsin. Sosekeiton voi myös pakastaa.

Nopea kukkakaalikeitto – sametinpehmeä sosekeitto saa potkua pinaatista
Maku

Myskikurpitsakeitto – paahteinen ja mausteinen sosekeitto saa potkua inkivääristä, chilistä ja kanelista
Maku

Kesäkurpitsakeitto – helppo ja herkullinen sosekeitto, joka hurmaa yksinkertaisuudellaan
Kotivinkki

Päärynä-porkkanakeitto – hedelmäinen sosekeitto saa potkua inkivääristä ja lisämakua tuoreesta tillistä
Kotivinkki

Italialainen parsakaalikeitto
Maku

Täyteläiseen tomaatti-paprikakeittoon uppoaa aimo annos kesän kypsyttämiä kasviksia – viimeistele ihana soppa jogurtilla!
Kotivinkki

Lusikoi lämpöä! Helppo kikherne-linssikeitto saa säväyksen sinappisesta mausteöljystä, tillistä ja jogurttinokareesta
Kotivinkki

Perunakeitto – täyteläisen juustoinen soppa valmistuu nopeasti perunamuussin jämistä
Maku