Maku

Kasvissosekeitto – superhelppo luottoruoka ja mainio hävikin päihittäjä!

50 min
{
Aktiivinen
10 min
Passiivinen
40 min
Kasvissosekeitto onnistuu helposti. Näppärällä perusohjeella valmistat sopivan paksua ja samettista keittoa, jota voit varioida loputtomasti. Keittoon saat upotettua myös vihannes- ja juuresjämät jääkaapista.
GL
KA
MU
4.1
0
Julkaistu: 26.1.2022


Reseptin ainekset (4)

Kasvissoseskeitto

  • 500–750 g kasviksia (esim. perunaa, porkkanaa, juuriselleriä, palsternakkaa)
  • 1 sipuli (tai ½ purjo)
  • 1 l kasvislientä
  • ¼ tlmusta- tai valkopippuria
  • 2 dlruokakermaa

Lisäksi

  • ½ dl siemensekoitusta
  • 2 dl ranskankermaa tai maustamatonta jogurttia
  • ¼ rku korianteria tai lehtipersiljaa
Tulosta

Kasvissosekeitto valmistetaan näin:

  1. Kuori ja paloittele kasvikset. Halutessasi voit paahtaa kasviksia ensin uunissa 15–30 minuuttia, jotta niiden maku syvenee. Voit myös oikaista kuullottamalla ne rasvatilkassa kattilassa.
  2. Lisää nestettä kattilaan ensin sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet.
  3. Soseuta pehmenneet kasvikset liemineen soseeksi sauvasekoittimella suoraan kattilassa tai tehosekoittimessa. Muita toimivia soseutustapoja ovat sosemylly tai siivilä: puserra kasvikset kauhalla painellen siivilän läpi.
  4. Lisää pippuri ja kerma. Lisää tarvittaessa myös nestettä niin, että liemi on sopivan sakeaa. Kuumenna kasvissosekeitto höyryävän kuumaksi ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa kasvissosekeitto siementen sekä ranskankerman tai maustamattoman jogurtin kanssa. Viimeistele yrteillä.

Kasvissosekeitto – näin teet herkullisen sopan ja oikaiset kiirepäivänä

  • Vaihtele kasviksia. Raaka-aineiksi sopivat peruna, bataatti ja muut juurekset, kurpitsat, kukka-, parsa- ja ruusukaali sekä tomaatti. Lisämakua antavat sipuli, purjo ja valkosipuli.
  • Arjen oikaisuna toimivat pakastekasvikset ja valmiit kasvissoseet.
  • Vesi ja kasvis- tai kanaliemi sopivat nesteeksi. Terästä makua appelsiinin-, sitruunan- tai limenmehulla. Juhlavampaan keittoon sopii loraus valko- ja kuohuviiniä tai sherryä.
  • Tuoreet ja kuivatut yrtit antavat keitoille makua. Mausteisuutta saat juustokuminasta, savupaprikasta ja etnisistä maustesekoituksista, tulisuutta chilihiutaleista, -jauheesta tai -kastikkeesta.
  • Kypsät kasvikset hoitavat useimmiten sosekeiton suurustuksen. Voit lisätä kasvisten joukkoon myös pari perunaa lisäsuurustajaksi.
  • Löysän keiton voi tarvittaessa myös suurustaa. Siihen sopivat kerma, kasvirasvasekoitteet, ranskankerma, tuore- tai sulatejuusto tai vastaavat kaura- ja soijavalmisteet sekä kookostuotteet.
  • Tarvittaessa voit suurustaa keiton myös vehnäjauhosuuruksella (1–2 rkl vehnäjauhoja + 1–2 dl nestettä). Lisää suurus ohuena nauhana sekoittaen keittoon ja keittämällä viitisen minuuttia.
  • Lisää makua ja ruokaisuutta saat, kun tarjoat sosekeiton kanssa erilaisia lisukkeita. Kokeile rae- ja tuorejuustoa, ranskankermaa tai vastaavia kasvivalmisteita. Purutuntumaa saat siemenillä, pähkinöillä ja krutongeilla. Proteiinilisän saat kypsällä kanalla, lihalla, kalalla, äyriäisillä tai kasviproteiinilla.
  • Keitto säilyy jääkaapissa useamman päivän, joten sitä voi tehdä kerralla vaikka tuplasatsin. Sosekeiton voi myös pakastaa.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Uusia ideoita kokkailuun! Tilaa inspiroivat ruokakirjat Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »