
Arkiruokavinkit
Maailman paras sosekeitto – ruokatoimittajamme paljastaa täydellisen kaavan, jolla onnistut aina
Sosekeitto on nopeasti valmistuvaa ja edullista arkiruokaa, johon voi käyttää kaapista valmiiksi löytyviä aineksia. Ruokatoimittajamme vinkkaa sosekeiton täydellisen kaavan, jonka avulla saat keitosta entistäkin maistuvamman.
Maailman paras sosekeitto – näin onnistut
Kasvikset
- Varaa paloiteltuja kasviksia 500–750 g/1 l nestettä. Raaka-aineiksi sopivat peruna, bataatti ja muut juurekset, kurpitsat, kukka-, parsa- ja ruusukaali sekä tomaatti. Lisämakua antavat sipuli, purjo ja valkosipuli. Kokeile myös pakastekasviksia ja valmiita kasvissoseita.
- Paahda kasviksia uunissa halutessasi ensin 15–30 minuuttia, jotta niiden maku syvenee. Voit myös kuullottaa ne rasvatilkassa kattilassa.
Mausteet
- Suola (1 tl/1 l nestettä) ja ripaus musta- tai valkopippuria riittävät perusmausteiksi. Jos käytät nesteenä kasvislientä tai maustat keiton liemimausteella, suolaa ei välttämättä tarvitse.
- Tuoreet ja kuivatut yrtit antavat keitoille makua.
- Mausteisuutta saat juustokuminasta, savupaprikasta ja etnisistä maustesekoituksista. Tulisuutta chilihiutaleista, -jauheesta tai -kastikkeesta.

Neste
- Vesi ja kasvis- tai kanaliemi sopivat nesteeksi.
- Terästä makua appelsiinin-, sitruunan- tai limenmehulla. Juhlavampaan keittoon sopii loraus valko- ja kuohuviiniä tai sherryä.
- Lisää nestettä kattilaan ensin sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet.
Soseutus
- Surauta pehmenneet kasvikset liemineen soseeksi sauvasekoittimella suoraan kattilassa tai tehosekoittimessa. Muita toimivia soseutustapoja ovat sosemylly tai siivilä. Puserra kasvikset kauhalla painellen siivilän läpi.
- Lisää soseutettuun keittoon nestettä niin, että liemi on sopivan sakeaa.
- Kuumenna keitto höyryävän kuumaksi ennen tarjoilua.


Kypsät kasvikset hoitavat useimmiten sosekeiton suurustuksen. Lisää kasvisten joukkoon pari perunaa lisäsuurustajaksi.
Suurustus
- Kypsät kasvikset hoitavat useimmiten sosekeiton suurustuksen. Voit lisätä kasvisten joukkoon myös pari perunaa lisäsuurustajaksi.
- Löysän keiton voi suurustaa. Siihen sopivat kerma, kasvirasvasekoitteet, ranskankerma, tuore- tai sulatejuusto tai vastaavat kaura- ja soijavalmisteet sekä kookostuotteet.
- Tarvittaessa voit suurustaa keiton myös vehnäjauhosuuruksella (1–2 rkl vehnäjauhoja + 1–2 dl nestettä). Lisää suurus ohuena nauhana sekoittaen keittoon ja keittämällä viitisen minuuttia.
Lisukkeet
- Lisää makua ja ruokaisuutta saat, kun tarjoat sosekeiton kanssa erilaisia lisukkeita.
- Kokeile rae- ja tuorejuustoa, ranskankermaa tai vastaavia kasvivalmisteita.
- Purutuntumaa saat siemenillä, pähkinöillä ja krutongeilla.
- Proteiinilisän saat kypsällä kanalla, lihalla, kalalla, äyriäisillä tai kasviproteiinilla.

Vinkki!
Sosekeiton voi keittää valmiiksi jo edellisenä päivänä. Arjen oikaisuna toimivat pakastekasvikset ja valmiit kasvissoseet. Keittoa voi tehdä kerralla myös tuplasatsin, sillä se säilyy jääkaapissa useamman päivän. Sosekeiton voi myös pakastaa.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat