
Purkinpohjat käyttöön! Kaiva jääkaappiin unohtuneet misot, tahinit ja muut tahnanjämät esiin – poimi herkulliset ideat
Onko sinullakin jääkaapissa kokoelma puolitäysiä maustetahnoja ja -kastikkeita? Haastamme meidät kaikki tahnojen jemmaajat käyttämään purkinpohjat. Kokosimme avuksi reseptit, joilla jämät muuttuvat maistuviksi herkuiksi!
1. Tahini
Tahini on murskatuista seesaminsiemenistä ja öljystä valmistettu tuhti Lähi-idän tahna. Tahini sopii hummuksen ja muiden tahnojen sekä kastikkeiden maustamiseen, smoothieen, puuroon, leivontaan ja levitteeksi. Se myös suurustaa ja pyöristää sosekeiton maun.



2. Maapähkinävoi
Maapähkinävoi on jauhetuista maapähkinöistä tehtyä tahnaa, johon usein lisätään öljyä ja suolaa, joskus myös sokeria ja kaakaojauhetta. Maapähkinävoi sopii kastikkeisiin, puuroon, leivontaan ja levitteeksi.



3. Harissa
Harissa on pohjoisafrikkalainen tulisen mausteinen tahna. Se sisältää chilin lisäksi monia mausteita, kuten valkosipulia, juustokuminaa ja korianteria. Sopii liha-, kana-, kala- ja kasvisruokiin sekä pöytämausteeksi.


4. Hoisinkastike
Ruskea, paksu ja makea kiinalainen hoisinkastike valmistetaan fermentoiduista soijapavuista. Se sopii sellaisenaan kastikkeeksi, marinadiksi tai grillikastikkeeksi lihalle, siipikarjalle, kalalle, äyriäisille ja kasviksille sekä vokkiruokiin.


5. Misotahna
Misotahna on fermentoiduista eli käyneistä soijapavuista valmistettu paksu japanilainen tahna. Mitä tummempaa miso on, sitä kauemmin sitä on fermentoitu ja sitä voimakkaampi maku siinä on. Sopii keittojen, kala-, liha- ja kanaruokien, marinadien ja dippikastikkeiden mausteeksi.



6. Gochujang
Gochujang on käymismenetelmän avulla valmistettu korealainen voimakkaan makuinen chilimaustetahna. Käytä korealaisten ruokien lisäksi pataruoissa, lihojen marinadeissa ja pöytämausteena.


7. Currytahna
Thaimaalainen vihreä currytahna valmistetaan vihreistä chileistä, yrteistä ja mausteista. Sopii vokkeihin patoihin, kastikkeisiin ja keittoihin. Saatavana on myös punaista tulisempaa ja keltaista miedompaa tahnaa.


8. Wasabi
Vahva vihreä tahna wasabi valmistetaan Japanissa wasabi-maustekrassin juuresta, muualla usein piparjuuren ja wasabin sekoituksesta. Sopii sushin lisäksi kala-, kasvis- ja liharuokiin.



9. Sriracha
Aasialaista, tulista maustekastiketta srirachaa voi lisätä lähes mihin tahansa ruokaan. Toimii erityisesti katu- ja grilliruokien kanssa!


