Purkinpohjat käyttöön! Nyt kaivetaan jääkaappiin unohtuneet misot, tahinit ja muut tökötit esiin ja kokataan niistä jotain ihanaa – poimi ideat
Ruoka
Purkinpohjat käyttöön! Nyt kaivetaan jääkaappiin unohtuneet misot, tahinit ja muut tökötit esiin ja kokataan niistä jotain ihanaa – poimi ideat
Onko sinullakin jääkaapissa kokoelma puolitäysiä maustetahnoja ja -kastikkeita? Haastamme meidät kaikki tahnojen jemmaajat käyttämään purkinpohjat. Kokosimme avuksi reseptit, joilla jämät muuttuvat maistuviksi herkuiksi!

1. Tahini

Tahini on murskatuista seesaminsiemenistä ja öljystä valmistettu tuhti Lähi-idän tahna. Tahini sopii hummuksen ja muiden tahnojen sekä kastikkeiden maustamiseen, smoothieen, puuroon, leivontaan ja levitteeksi. Se myös suurustaa ja pyöristää sosekeiton maun.

Tahini-hernesosekeiton tekemisessä ei nokka kauaa tuhise. Heleän vihreistä pakasteherneistä valmistettu, tahinilla ja sitruunalla maustettu keitto hurmaa yksinkertaisuudellaan.
Kana-couscouskulho on kulhoruokien aatelia. Tahini ja sumakki tuovat ruokaan Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän makuja. Hummus toimii yllättävän hyvin myös pastan kanssa: kokeile hummuspastaa, ja siitä saattaa tulla uusi arjen pelastajasi.
Tahini toimii loistavasti myös makeissa leivonnaisissa. Kokeile esimerkiksi ihania tahini-suklaakierrepullia.

2. Maapähkinävoi

Maapähkinävoi on jauhetuista maapähkinöistä tehtyä tahnaa, johon usein lisätään öljyä ja suolaa, joskus myös sokeria ja kaakaojauhetta. Maapähkinävoi sopii kastikkeisiin, puuroon, leivontaan ja levitteeksi.

Maapähkinävoi tuo kevyeen porkkanakeittoon makua ja ruokaisuutta. Raikkautta tuo appelsiinimehu. Nappaa maapähkinävoi-porkkanakeiton resepti.
”Olen hyvä loihtimaan lounaita siitä, mitä jääkaapissa on. Maapähkinävoinuudelit saivat alkunsa pähkinävoipurkin jämistä”, kertoo ruokasisältöjen tuottaja Elina Ylitervo. Katso Elinan helppojen maapähkinävoinuudelien resepti!
Maapähkinävoi ja suklaa ovat ihanan täyteläinen pari. Suklaa-maapähkinävoikakku valmistuu vain viidestä raaka-aineesta. Riisikakuista tehty rouskuva pohja yllättää hauskasti.

3. Harissa

Harissa on pohjoisafrikkalainen tulisen mausteinen tahna. Se sisältää chilin lisäksi monia mausteita, kuten valkosipulia, juustokuminaa ja korianteria. Sopii liha-, kana-, kala- ja kasvisruokiin sekä pöytämausteeksi.

Harissa potkaisee juuri sopivasti tässä mutkattomassa juurespadassa. Kikherneet tuovat ruokaisuutta.
Harissa antaa lämmintä mausteisuutta makkara-linssikeitolle. Tee soppaa pariksi päiväksi, sillä maku vain paranee keiton tekeytyessä!

4. Hoisinkastike

Ruskea, paksu ja makea kiinalainen hoisinkastike valmistetaan fermentoiduista soijapavuista. Se sopii sellaisenaan kastikkeeksi, marinadiksi tai grillikastikkeeksi lihalle, siipikarjalle, kalalle, äyriäisille ja kasviksille sekä vokkiruokiin.

Vartissa valmis arkiherkku syntyy broilerista sekä erilaisista kaaleista. Hoisinkastike antaa pohjan makean mausteiselle kastikkeelle.
Uunissa paistettava porsaan sisäfilee saa makua kiinalaisesta viismausteesta, soijasta sekä hoisinkastikkeesta, viismausteesta ja soijasta.

5. Misotahna

Misotahna on fermentoiduista eli käyneistä soijapavuista valmistettu paksu japanilainen tahna. Mitä tummempaa miso on, sitä kauemmin sitä on fermentoitu ja sitä voimakkaampi maku siinä on. Sopii keittojen, kala-, liha- ja kanaruokien, marinadien ja dippikastikkeiden mausteeksi.

Kylvetä kanansiivet misotahnan ja hunajan maustamassa marinadissa. Tämä on viikonloppuruokaa parhaimmillaan! Nappaa misomarinoitujen wingsien resepti.
Misotahna on yllättävä mauste risotossa, mutta kannattaa kokeilla! Tässä risotossa maistuvat lehtikaali ja suppilovahverot.
Syksyn houkuttelevin keitto yhdistää sienet, sipulin ja misotahnan. Tee sieni-sipulikeitolle vielä kyytipojaksi juustolla gratinoituja sieniä ja makunautinto on taattu!

6. Gochujang

Gochujang on käymismenetelmän avulla valmistettu korealainen voimakkaan makuinen chilimaustetahna. Käytä korealaisten ruokien lisäksi pataruoissa, lihojen marinadeissa ja pöytämausteena.

Valkokaalista, raakamakkarasta ja gochujang-tahnasta porisee tulisen täyteläinen korealainen kaalikeitto.
Korealaisessa kulhoruoassa katkarapu-bibimbapissa pääroolia näyttelevät tuliset katkaravut ja paistetut kananmunat. Ruoka on kuin pyttipannu, joten sovella ihmeessä reseptiä jääkaapin sisällön mukaan.

7. Currytahna

Thaimaalainen vihreä currytahna valmistetaan vihreistä chileistä, yrteistä ja mausteista. Sopii vokkeihin patoihin, kastikkeisiin ja keittoihin. Saatavana on myös punaista tulisempaa ja keltaista miedompaa tahnaa.

Parsakaalia, pinaattia ja kookosta, niiltä tämä vihreä soppa maistuu. Parsakaali-kookoskeittoon saa sujautettua vihreän currytahnan jämät.
Maailmalta tutut saucy noodles eli soossinuudelit valmistetaan currytahnalla maustetusta kookoskastikkeesta, kanasta ja kasviksista.https://www.meillakotona.fi/reseptit/kikherne-parsakaalicurry-lammittaa-kuin-sisainen-villapaita-nopea-kasvisruoka-arkeen

8. Wasabi

Vahva vihreä tahna wasabi valmistetaan Japanissa wasabi-maustekrassin juuresta, muualla usein piparjuuren ja wasabin sekoituksesta. Sopii sushin lisäksi kala-, kasvis- ja liharuokiin.

Lohi saa pikantin lisän wasabista ja sitruunasta! Samalla lohipellillä paistuvat myös kauden kasvikset.
Wasabin puraisu yllättää kasvistäytteisessä munakasrullassa. Rullan välistä löytyy myös kesäkurpitsaa ja sulatejuustoa.
Usko tai älä, wasabi sopii myös makeisiin herkkuihin. Uskallatko kokeilla tätä wasabilla maustettua marjapiirakkaa?

9. Sriracha

Aasialaista, tulista maustekastiketta srirachaa voi lisätä lähes mihin tahansa ruokaan. Toimii erityisesti katu- ja grilliruokien kanssa!

Paistettu riisi yhdistää ruokavaikuttaja Hanna Gullichsenin lempiainekset. Päälle saa pursottaa mielin määrin srirachaa!
Uudistettu klassikko eli uunimakkaravuoka kokataan bataattisuikaleista, mutta potutkin käyvä. Tilkka srirachaa ja aimo annos juustoa antavat viimeisen silauksen.
Tässäpä hauska idea! Popcornit muuttuvat kaikkea muuta kuin tylsiksi, kun ne maustaa srirachalla. Löydät sriracha-popparien reseptin Dr. Sugarin blogista.
Kommentoi »