Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ruoka

Purkinpohjat käyttöön! Kaiva jääkaappiin unohtuneet misot, tahinit ja muut tahnanjämät esiin – poimi herkulliset ideat

Onko sinullakin jääkaapissa kokoelma puolitäysiä maustetahnoja ja -kastikkeita? Haastamme meidät kaikki tahnojen jemmaajat käyttämään purkinpohjat. Kokosimme avuksi reseptit, joilla jämät muuttuvat maistuviksi herkuiksi!

4.10.2022 | Päivitetty 15.4.2024

1. Tahini

Tahini on murskatuista seesaminsiemenistä ja öljystä valmistettu tuhti Lähi-idän tahna. Tahini sopii hummuksen ja muiden tahnojen sekä kastikkeiden maustamiseen, smoothieen, puuroon, leivontaan ja levitteeksi. Se myös suurustaa ja pyöristää sosekeiton maun.

Lautasellinen tahini-hernesosekeittoa
Tahini-hernesosekeiton tekemisessä ei nokka kauaa tuhise. Heleän vihreistä pakasteherneistä valmistettu, tahinilla ja sitruunalla maustettu keitto hurmaa yksinkertaisuudellaan.
Kanakulho couscousilla
Kana-couscouskulho on kulhoruokien aatelia. Tahini ja sumakki tuovat ruokaan Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän makuja. Hummus toimii yllättävän hyvin myös pastan kanssa: kokeile hummuspastaa, ja siitä saattaa tulla uusi arjen pelastajasi.
Tahini-suklaakierrepullia ritilällä
Tahini toimii loistavasti myös makeissa leivonnaisissa. Kokeile esimerkiksi ihania tahini-suklaakierrepullia.

2. Maapähkinävoi

Maapähkinävoi on jauhetuista maapähkinöistä tehtyä tahnaa, johon usein lisätään öljyä ja suolaa, joskus myös sokeria ja kaakaojauhetta. Maapähkinävoi sopii kastikkeisiin, puuroon, leivontaan ja levitteeksi.

Maapähkinävoi-porkkanakeittoa lautasella
Maapähkinävoi tuo kevyeen porkkanakeittoon makua ja ruokaisuutta. Raikkautta tuo appelsiinimehu. Nappaa maapähkinävoi-porkkanakeiton resepti.
Elina Ylitervon helpot maapähkinävoinuudelit
”Olen hyvä loihtimaan lounaita siitä, mitä jääkaapissa on. Maapähkinävoinuudelit saivat alkunsa pähkinävoipurkin jämistä”, kertoo ruokasisältöjen tuottaja Elina Ylitervo. Katso Elinan helppojen maapähkinävoinuudelien resepti!
Suklaa-maapähkinävoikakku
Maapähkinävoi ja suklaa ovat ihanan täyteläinen pari. Suklaa-maapähkinävoikakku valmistuu vain viidestä raaka-aineesta. Riisikakuista tehty rouskuva pohja yllättää hauskasti.

3. Harissa

Harissa on pohjoisafrikkalainen tulisen mausteinen tahna. Se sisältää chilin lisäksi monia mausteita, kuten valkosipulia, juustokuminaa ja korianteria. Sopii liha-, kana-, kala- ja kasvisruokiin sekä pöytämausteeksi.

Juurespataa lautasella keittiön tasolla
Harissa potkaisee juuri sopivasti tässä mutkattomassa juurespadassa. Kikherneet tuovat ruokaisuutta.
Mausteinen makkara-linssikeitto
Harissa antaa lämmintä mausteisuutta makkara-linssikeitolle. Tee soppaa pariksi päiväksi, sillä maku vain paranee keiton tekeytyessä!

4. Hoisinkastike

Ruskea, paksu ja makea kiinalainen hoisinkastike valmistetaan fermentoiduista soijapavuista. Se sopii sellaisenaan kastikkeeksi, marinadiksi tai grillikastikkeeksi lihalle, siipikarjalle, kalalle, äyriäisille ja kasviksille sekä vokkiruokiin.

Broileria ja kaalia hoisinkastikkeessa
Vartissa valmis arkiherkku syntyy broilerista sekä erilaisista kaaleista. Hoisinkastike antaa pohjan makean mausteiselle kastikkeelle.
Porsaan sisäfilee uunissa
Uunissa paistettava porsaan sisäfilee saa makua kiinalaisesta viismausteesta, soijasta sekä hoisinkastikkeesta, viismausteesta ja soijasta.

5. Misotahna

Misotahna on fermentoiduista eli käyneistä soijapavuista valmistettu paksu japanilainen tahna. Mitä tummempaa miso on, sitä kauemmin sitä on fermentoitu ja sitä voimakkaampi maku siinä on. Sopii keittojen, kala-, liha- ja kanaruokien, marinadien ja dippikastikkeiden mausteeksi.

Misomarinoituja kanansiipiä
Kylvetä kanansiivet misotahnan ja hunajan maustamassa marinadissa. Tämä on viikonloppuruokaa parhaimmillaan! Nappaa misomarinoitujen wingsien resepti.
Sieni-lehtikaalirisotto
Misotahna on yllättävä mauste risotossa, mutta kannattaa kokeilla! Tässä risotossa maistuvat lehtikaali ja suppilovahverot.
Sieni-sipulikeittoa
Syksyn houkuttelevin keitto yhdistää sienet, sipulin ja misotahnan. Tee sieni-sipulikeitolle vielä kyytipojaksi juustolla gratinoituja sieniä ja makunautinto on taattu!

6. Gochujang

Gochujang on käymismenetelmän avulla valmistettu korealainen voimakkaan makuinen chilimaustetahna. Käytä korealaisten ruokien lisäksi pataruoissa, lihojen marinadeissa ja pöytämausteena.

Korealainen kaalikeitto
Valkokaalista, raakamakkarasta ja gochujang-tahnasta porisee tulisen täyteläinen korealainen kaalikeitto.
Katkarapu-bibimbap
Korealaisessa kulhoruoassa katkarapu-bibimbapissa pääroolia näyttelevät tuliset katkaravut ja paistetut kananmunat. Ruoka on kuin pyttipannu, joten sovella ihmeessä reseptiä jääkaapin sisällön mukaan.

7. Currytahna

Thaimaalainen vihreä currytahna valmistetaan vihreistä chileistä, yrteistä ja mausteista. Sopii vokkeihin patoihin, kastikkeisiin ja keittoihin. Saatavana on myös punaista tulisempaa ja keltaista miedompaa tahnaa.

Parsakaali-kookoskeitto
Parsakaalia, pinaattia ja kookosta, niiltä tämä vihreä soppa maistuu. Parsakaali-kookoskeittoon saa sujautettua vihreän currytahnan jämät.
Soossinuudelit
Maailmalta tutut saucy noodles eli soossinuudelit valmistetaan currytahnalla maustetusta kookoskastikkeesta, kanasta ja kasviksista.https://www.meillakotona.fi/reseptit/kikherne-parsakaalicurry-lammittaa-kuin-sisainen-villapaita-nopea-kasvisruoka-arkeen

8. Wasabi

Vahva vihreä tahna wasabi valmistetaan Japanissa wasabi-maustekrassin juuresta, muualla usein piparjuuren ja wasabin sekoituksesta. Sopii sushin lisäksi kala-, kasvis- ja liharuokiin.

Lohipelti
Lohi saa pikantin lisän wasabista ja sitruunasta! Samalla lohipellillä paistuvat myös kauden kasvikset.
Kasvistäytteinen munakasrulla
Wasabin puraisu yllättää kasvistäytteisessä munakasrullassa. Rullan välistä löytyy myös kesäkurpitsaa ja sulatejuustoa.
Wasabilla maustettu marjapiirakka
Usko tai älä, wasabi sopii myös makeisiin herkkuihin. Uskallatko kokeilla tätä wasabilla maustettua marjapiirakkaa?

9. Sriracha

Aasialaista, tulista maustekastiketta srirachaa voi lisätä lähes mihin tahansa ruokaan. Toimii erityisesti katu- ja grilliruokien kanssa!

Hanna Gullichsenin paistettu riisi
Paistettu riisi yhdistää ruokavaikuttaja Hanna Gullichsenin lempiainekset. Päälle saa pursottaa mielin määrin srirachaa!
Uunimakkaravuoka
Uudistettu klassikko eli uunimakkaravuoka kokataan bataattisuikaleista, mutta potutkin käyvä. Tilkka srirachaa ja aimo annos juustoa antavat viimeisen silauksen.
Tässäpä hauska idea! Popcornit muuttuvat kaikkea muuta kuin tylsiksi, kun ne maustaa srirachalla. Löydät sriracha-popparien reseptin Dr. Sugarin blogista.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt