Edulliset tarjottavat illanistujaisiin – nappaa ideat rentojen pirskeiden herkkupöytään!
Ruoka
Edulliset tarjottavat illanistujaisiin – nappaa ideat rentojen pirskeiden herkkupöytään!
Herkulliset mutta astetta pienemmän budjetin tarjoilut valmistuvat kauden raaka-aineita, kuten juureksia, sekä edullisia perusaineksia hyödyntäen. Kokosimme reseptit loppuvuoden tunnelmallisiin iltoihin, poimi joukosta ideat!
Julkaistu 11.11.2022
Meillä kotona

Leipää ja lisukkeita!

Leivästä sukeutuu juhlan tähti, kun sen tarjoilee maistuvien tahnojen, levitteiden ja muiden lisukkeiden kera. Esimerkiksi kikherneistä ja erilaisista juureksista tai vaikka pavuista surautettavat hummukset ovat takuulla vetonaula. Kurkkaa täyteläisen papuhummuksen ja syvänpunaisen punajuurihummuksen reseptit. Kaksikon täydentää raikas porkkanatsatsiki, joka tehdään talvikauteen sopivasti kurkun sijaan edullisemmista porkkanoista.

Yksikin levite riittää, kun sen tarjoilee näyttävästi! Tämän syksyn hitti butter board eli levitelauta syntyy nimensä mukaisesti voista, margariinista tai tuorejuustosta. Höysteissä vain mielikuvitus on rajana: herkkuun sopivat niin valkosipulit, maustekastikkeet tai -öljyt kuin pähkinäpussien pohjat.
Punajuuret ovat edullinen mutta mahtavan maukas raaka-aine. Paahdetuista punajuurista valmistettu punajuuritartar maistuu ihanalta ruisnappien tai ruisleivän kera. Kypsät juurekset hienonnetaan hyvin pieneksi, ja sekaan sekoitetaan muun muassa sipulia, ruohosipulia ja sinappia.

Valmiina ostettu leipä on helpoin ja mainio vaihtoehto, mutta leipomalla leivän itse voi säästää rahaa. Kokeile vaikkapa hauskoja tikkunäkkäreitä tai pyöräytä unelmanpehmeät voisämpylät tahnojen kaveriksi.

Italialaisklassikon Suomi-versio syntyy, kun ripsautat focacciataikinaan kuivattua tilliä tai tillin siemeniä. Viimeistele vielä suolakiteillä! Tillifocaccian ohje löytyy täältä.
Bruschettat ovat herkullinen tarjoiltava juhlien noutopöytään tai vaikka keiton seuraksi. Hintaa voi säädellä täytteitä varioimalla. Esimerkiksi makeasta myskikurpitsasta syntyy syyskauteen sopiva ja herkullinen täyte. Katso kurpitsa-bruschettojen ohje Perinneruokaa prkl -blogista.

Jotain pientä rouskutettavaa

Sipsit ja popcornit ovat rentojen juhlien ehdoton herkku. Peruspopparitkin muuttuvat heti juhlavammiksi, kun ne maustaa! Kokeile vaikka tulisia sriracha-poppareita Dr. Sugar -blogin ohjeella.

Erilaisista juureksista saa supermaukkaat sipsit – tai hyödynnä peruna-aterialta kuoret perunankuorisipseissä, yllätyt!

Omistatko airfryerin? Sillä sipsien teko luonnistuu helposti, jopa pastasta! Nämä edulliset pastasipsit ovat keränneet kehuja.

Suolaisia leivonnaisia

Suolaiset leivonnaiset ovat oiva perusta pikkubudjetin juhlapöytään. Esimerkiksi suolaisiin muffineihin täytteeksi käyvät lähes mitkä vain juustot, leikkeleet, kasvikset ja mausteet. Samalla idealla voi tehdä napolilaisia pizza frittoja eli uppopaistettuja, suupalan kokoisia pikkupizzoja.

Pizzasarvet maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin! Täytteitä on helppo vaihdella oman mielen mukaan. Näissä herkkupaloissa maistuvat paprika ja pepperonimakkara.
Punajuurihummuksella kuorrutetut syysmuffinit ihastuttavat mehevyydellään ja ovat näyttävä tarjottava. Resepti on gluteeniton ja vegaaninen.
Löysitkö metsästä (tai pakastimestasi) suppilovahveroita? Ne sujahtavat simppeleiden mutta herkullisten suppilovahverokierteiden täytteeseen.
Sipulipiirakka on suolaisten piirakoiden aatelia! Klassisen mutta oluella höystetyn sipulipiirakan ohjeen löydät täältä, ja kuvassa näkyvän kolmen sipulin tarte tatinin ohjeen täältä.

Tarjolle jotain ruokaisampaakin?

Lämmittävät keitot sopivat loppuvuoden pirskeisiin kuin punanuttu tontulle. Juureksista ja kasviksista tehdyt sosekeitot syntyvät edullisesti. Juhlavuutta niihin tuovat lisukkeena tarjotut siemenet, leipäkrutongit, makuöljyt tai vaikkapa jogurttinokare.

Kurkkaa esimerkiksi aromikkaan valkosipulikeiton resepti tai yllätä vieraat perunalastujen kera tarjottavalla paahdetulla perunakeitolla.

Perinneruokaa prkl -blogin kurpitsakeitto viimeistellään inkiväärillä maustetulla jogurtilla.
Lämmin salaatti sopii mainiosti talvikauteen. Tässä herkussa paahdetut porkkanat, punajuuret, palsternakat ja punasipulit tarjoillaan hummuspedillä. Annoksen voi viimeistellä salaatinlehdillä ja manteli- tai pähkinärouheella. Löydät paahdetun juuressalaatin reseptin täältä.
Pikkujoulukauden rento herkku on jouluhodari! Sämpylän sijaan mausteinen makkara sujautetaan lehtitaikinasta paistettuun taskuun, ja perusketsupin korvaa puolukkaketsuppi.
Yrttiseen valkosipulipastaan tulee vain muutama raaka-aine, mutta maku on sitäkin lumoavampi. Toinen illanistujaisten vetonaula on cacio e pepe -klassikkopasta, johon rouhaistaan reilulla kädellä mustapippuria.
Peruna jos mikä on edullista ja taipuu moneen! Alkaisiko nyt uuniperunoiden uusi kultakausi? Suppilovahveroista tehty sienisalaatti on ihanaa uuniperunoiden kanssa. Muita täytevaihtoehtoja voit kurkkia täältä.

Illanistujaisten makea päätös

Monet suussasulavat jälkiruoat ja leivonnaiset valmistuvat yllättävän yksinkertaisista aineksista. Esimerkiksi klassinen crème brûlée tai pannacotta eivät juuri muuta sisällä kuin kermaa, sokeria, mausteita ja kananmunaa tai hyytelösokeria. Maistuisiko vaikka puolukkaisella kastikkeella viimeistelty pannacotta tai luumuhillolla makeutettu luumuinen crème brûlée?

Leipomisessa pääsee jo pitkälle, jos kotona on jauhoja, sokeria ja kananmunia. Esimerkiksi moniin kahvikakkuihin sinulta saattaa jo löytyä ainekset kaapistasi.

Valmista crème brûlée huippukokki Hans Välimäen tapaan, reseptin löydät täältä! Jos et omista kaasupoltinta, sokeripinnan voi paahtaa myös uunissa grillivastusten alla.
Näkymätön omenakakku hurmaa paitsi suussasulavalla maullaan myös simppelillä raaka-ainelistallaan. Nimensä ranskalaisherkku on saanut taikinaan katoavista ohuista omenaviipaleista.
Kirjailija Veera Valan suosikki on Bolognan-tädin suklaakakku, joka on keskeltä koukuttavan tahmeaa.
Kommentoi »