Levitelauta eli butter board on syysiltojen houkuttelevin herkku! Helppo ja hauska idea singahti ilmiöksi maailmalla – nappaa reseptimme
Ruoka
Levitelauta eli butter board on syysiltojen houkuttelevin herkku! Helppo ja hauska idea singahti ilmiöksi maailmalla – nappaa reseptimme
Levitelauta eli butter board on ylistys voin ja leivän liitolle. "Nerokkuus on tarjoilutavassa", sanoo ruokatoimittaja Mari Harjula. Löydät levitelaudan ohjeen jutun lopusta – kokeile ja ylläty!
23.9.2022
 |
Meillä kotona

Onko herkullisempaa kuin tuore leipä voinokareen kera? Itse asiassa on – klassisesta makuparista tulee vielä vastustamattomampi, kun pehmeän voin höystää esimerkiksi yrteillä, paahdetulla valkosipulilla ja vaikkapa hunajalla.

Butter boardista eli vapaasti suomennettuna levitelaudasta tuli hitti, kun ruokavaikuttaja Justine Doiron julkaisi TikTok-tilillään @justine_snacks videon butter boardista.

Maku-lehden ja Meillä kotona -sivuston ruokatoimittaja Mari Harjula tunnustautuu suureksi tahnojen ja levitteiden ystäväksi ja siksi myös hän innostui levitelaudasta. Harjulan helpon ohjeen ja kaksi variaatiota löydät tämän jutun lopusta.

Jos yllä oleva video ei näy sinulle, voit katsoa sen Instagramista tästä linkistä.

Mutta miksi niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin voista tuli megahitti?

– Nerokkuus on tarjoilutavassa. Levitteet ovat yleensä vaatimattoman näköisiä, mutta tällä tavoin niistä saa visuaalisesti näyttäviä, sanoo Harjula.

Leikkuulaudan sijaan levitelaudan voisi Harjulan mukaan koota myös laakealle vadille tai jalalliselle kakkuvadille.

Levitelauta – valitse suosikkihöysteesi!

Yksi levitelaudan parhaista puolista on, että sitä voi muunnella loputtomasti. Doironin levitelaudalta löytyy muun muassa sitruunankuorta, yrttejä, punasipulia ja hunajaa.

Harjula ripotteli omaan versioonsa paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä, limen kuoriraastetta ja yrttejä sekä valutti joukkoon hunajaa ja rapeaa chiliöljyä. Paahdettua valkosipulia ja chiliä sisältävää mausteöljyä voi tehdä itse, mutta nopein ja helpoin tapa on ostaa öljy kaupasta valmiina.

Voin sijaan levitelautaan voi käyttää margariinia. Kokeile myös tuorejuustoa tai hummusta tai korvaa puolet voista rahkalla.

– Makeakin versio onnistuu. Siihen laittaisin viikunahilloa, tuoretta minttua ja rouhittuja pekaanipähkinöitä.

Voin sijaan levitelautaan voi käyttää margariinia tai vaikkapa tuorejuustoa tai hummusta, Harjula vinkkaa. Voita voi myös keventää ja raikastaa lisäämällä sen joukkoon maitorahkaa tai tuorejuustoa.

Levitelauta (butter board)

Resepti: Mari Harjula

6 annosta

  • 250 g pehmennettyä voita tai margariinia
  • noin 1 rkl rapeaa chiliöljyä (esim. Pirkka Parhaat rapea valkosipuli chili-seesamiöljyssä 115 g)
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • yhden limen raastettu kuori
  • ½ dl suolattuja cashewpähkinöitä rouhittuna
  • 2–3 rkl kevätsipulia hienonnettuna (tai ruohosipulia)
  • 2–3 rkl korianteria hienonnettuna
  • (suolahiutaleita)
  • Tarjoiluun: maalaisleipää

Levitelauta – ohje:

  1. Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön. Voit myös jouduttaa pehmenemistä mikroaaltouunissa miedolla lämmöllä. Älä sulata voita, mutta koostumuksen pitää olla pehmeän levittyvää.
  2. Levitä voi leikkuulaudalle voiveitsellä tai palettiveitsellä. Tai kokeile juhlavaa pursotusta!
  3. Valuta päälle chiliöljyä ja hunajaa, raasta päälle limen kuorta.
  4. Ripottele rouhittuja pähkinöitä, hienonnettua kevätsipulia ja korianteria levitelaudalle.
  5. Voit halutessasi vielä viimeistellä levitelaudan suolahiutaleilla, mutta myös suolapähkinät tuovat mukavasti suolaisuutta.

Mitä muita mausteita ja ripotteita levitelaudalle? Kokeile ainakin näitä!

Sitruunainen ja valkosipulinen levitelauta

6 annosta

  • 250 g voita tai margariinia
  • yhden valkosipulin kynnet paahdettuna tai noin ½ dl marinoituja valkosipulinkynsiä
  • 1–2 tl suolahiutaleita
  • ½-1 sitruunan raastettu kuori
  • 2–3 rkl rosmariinia tai timjamia hienonnettuna
  • ½ tl rouhittua mustapippuria

Hedelmäinen levitelauta

6 annosta

  • 250 g voita tai margariinia
  • noin ½ dl viikunahilloa (tai pari tuoretta viikunaa pilkottuna)
  • 1–2 tl suolahiutaleita
  • puolen sitruunan tai yhden limen raastettu kuori
  • 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia
  • 2–3 rkl minttua hienonnettuna
  • 2–3 rkl pekaani- tai saksanpähkinöitä rouhittuna

Leikkuulaudan voi suojata leivinpaperilla, ettei rasva imeydy lautaan tai ettei laudasta irtoa voihin makuja. Leikkaa leipä tarjolle pieniksi paloiksi, jotta dippailu on kätevää. Myös veistä voi toki käyttää!
Levitelauta on kuin uusi, simppelimpi versio charcuteriesta. Ranskalainen charcuterie on alkupalatarjotin, johon kootaan leikkeleitä, juustoja ja muita naposteltavia, kuten pikkelöityjä kasviksia, tuoretta leipää, hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä. Kuva: Satu Nyström

Suunnittele sinäkin oma levitelautasi! Haluamme nähdä kuvia tekemistänne herkuista. Jaa siis kuva Instagramissa ja merkitse mukaan @meillakotona_fi ja lisää hashtag #levitelauta. Kommentoi myös jutun alla, mitä ajattelet ilmiöstä!

Kommentoi »