Maku

Pikkujoulujen parhaat tarjottavat: näillä herkullisilla resepteillä teet illanistujaisista ikimuistoiset

Pikkujoulujen parhaat tarjottavat: näillä herkullisilla resepteillä teet illanistujaisista ikimuistoiset
Pikkujoulutarjottavat ovat yleisimmin suolaisia ja makeita naposteltavia, mutta myös helppo muutaman ruokalajin illallinen ajaa mainiosti asiansa! Erityisesti, jos pikkujoulutarjoilut valmistetaan yhdessä glögiä siemaillen. Tällöin onkin hauskaa kutsua ystävät koolle herkuttelemaan. Täältä löydät parhaat vinkit pikkujoulutarjoiluihin, olivat kyseessä sitten kepeät glögikemut tai alkutalven suuremmat illanistujaiset.
Julkaistu: 14.11.2017

On melkein mahdotonta keksiä rennompaa, hauskempaa ja helpommin järjestettävää juhlaa kuin pikkujoulut! Tee pikkujoulutarjoilut itse, osta valmiina tai kutsu ystävät kokkaamaan – muoto on vapaa. Jos ideana on vain tavata ystäviä ennen rauhoittumista jouluun, tarjottavista ei kannata ottaa paineita.

Pikkujoulujen tarjoilut alkavat glögistä

Glögi on pikkujoulutarjoilujen ykkösjuoma, joka sopii niin lämmittäväksi alkujuomaksi kuin suolaisten ja makeiden herkkujen kanssa tarjottavaksi.

Jos et halua tyytyä valmiisiin glögeihin, tee kuuma juoma itse. Pikkujoulujen suosikkijuoman pohjaksi sopii niin punaviini, valkoviini kuin erilaiset mehutkin. Valitse juoma pikkujoulujen luonteen mukaan ja muista alkoholittomat vaihtoehdot. Kokonaiset kanelitangot, inkivääriviipaleet ja viime vuosien suosikkimauste, tähtianis, maustavat glögin ihanasti. Makeuta juoma tummalla sokerilla tai makusiirapeilla.

Muista tarjota glögi höyryävän kuumana, ei kiehuvana. Hyvä ratkaisu on keittää ensin itse makusiirappi, ja lisätä sitä kuumaan puna- tai valkoviiniin. Näin mausteet ehtivät antaa makunsa ennalta keitettyyn siirappiin, ja viinille riittää pelkkä nopea kuumentaminen.

Tarjoa pikkujouluissa suolaista ja makeaa

Suolaiset leivonnaiset ovat entistä suositumpia pikkujoulutarjottavia: makea glögi tuntuu kaipaavan rinnalleen pientä suolaista purtavaa. Helpoimmat suolapalat syntyvät valmiista voitaikinalevyistä, kokeile vaikka vuohenjuustotartaletteja tai poropaloja. Rento suolainen piirakka, dipattavat grissinit ja helpot skonssit vastaavat myös pienen suolaisen himoon.

Makeat pikkujoululeivonnaiset voivat olla pieniä, makeita ja jouluisia. Suklaakinuskipalat, kinuski-suolapähkinäpalat ja manteli-muscovadokeksit toimivat glögin kanssa ihanasti. Omena-kookosmurupaloista ja glögisiirappikakusta riittää monelle. Baklavahyrrät taas ovat hyvä esimerkki hauskasti uudella tavalla tehdyistä perinteisistä joululeivonnaisista. Juustokakkujen ystävät taiteilevat pikkujouluihin suussasulavan glögi-juustokakun tai syntisen hyvän gin tonic -karpalojuustokakun. Unohda siis pikkujouluissa piimäkakut ja kokeile jotain uutta!

Helpot pikkujoulutarjottavat

Glögien ja leivonnaisten lisäksi tarjoilua voi täydentää helposti ostamalla erilaisia herkkuja. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

Kokonaiset, kuorelliset pähkinät ovat esteettisiä pöydässä ja niiden raksauttelu pähkinänsärkijällä on hauskaa puuhaa. Jos et omista pähkinänsärkijää, samaan näpertelynhimoon vastaavat aina koukuttavat pistaasit ja pienet mandariinit.

Juustotarjotin on helppo ja tyylikäs tarjottava. Varaa tarjottimelle erilaisia kypsytettyjä, tuore- ja homejuustoja. Täydennä tarjotin pienillä suola- ja ruiskekseillä, chutneyilla, viinirypäleillä ja päärynäviipaleilla. Ainoa muistettava asia on antaa juustojen temperoitua rauhassa ennen tarjoilua.

Pienet tapas- ja bruschetta-leivät ovat hyvä vaihtoehto nopeaan pikkujoulutarjoiluun. Leikkaa tuore patonki ohuiksi vinoviipaleiksi. Päällystä vuohenjuustolla ja mangochutneylla, briejuustolla ja viikunahillolla tai piparjuurijuustolla ja parmankinkulla. Viimeistele tuoreyrtillä. Jouluiseen tunnelmaan sopivat leipäset syntyvät saaristolaisleivästä, piparjuurijuustosta ja ohuista graavilohisiivuista. Inspiroi omat simppelit leipäsi! Yllättävän kauniin tarjoilun koostamiseen ei mene välttämättä kuin hetki.

Kommentoi »