Maku

Pikkujoulut – näillä herkuilla teet illanistujaisista ikimuistoiset

Pikkujoulut – näillä herkuilla teet illanistujaisista ikimuistoiset

Pikkujoulut tuovat valoa vuoden pimeimpään aikaan! Tällöin onkin hauskaa kutsua ystävät koolle herkuttelemaan. Täältä löydät pikkujoulujen parhaat tarjoiluvinkit, olivat kyseessä sitten kepeät glögikemut tai alkutalven suuremmat illanistujaiset. Pikkujoulujen tarjoilu voi olla suolaisia ja makeita leivonnaisia, tai muutaman ruokalajin helppo illallinen, joka valmistetaan yhdessä glögiä maistellen.
Teksti Maku-toimitus
Kuvat Timo Villanen
Mainos

On melkein mahdotonta keksiä rennompaa, hauskempaa ja helpommin järjestettävää juhlaa kuin pikkujoulut! Tee pikkujoulujen tarjoilut itse, osta valmiina tai kutsu ystävät kokkaamaan – muoto on vapaa. Jos ideana on vain tavata ystäviä ennen rauhoittumista jouluun, tarjottavista ei kannata ottaa paineita.

Glögi lämmittää pikkujoulut ja mielen

Glögi on pikkujoulujen ykkösjuoma, joka sopii niin lämmittäväksi alkujuomaksi kuin suolaisten ja makeiden herkkujen kanssa tarjottavaksi.

Jos et halua tyytyä valmiisiin glögeihin, tee kuuma juoma itse. Pikkujoulujen suosikkijuoman pohjaksi sopii niin punaviini, valkoviini kuin erilaiset mehutkin. Valitse juoma pikkujoulujen luonteen mukaan ja muista alkoholittomat vaihtoehdot. Kokonaiset kanelitangot, inkivääriviipaleet ja viime vuosien suosikkimauste, tähtianis, maustavat glögin ihanasti. Makeuta juoma tummalla sokerilla tai makusiirapeilla.

Muista tarjota glögi höyryävän kuumana, ei kiehuvana. Hyvä ratkaisu on keittää ensin itse makusiirappi, ja lisätä sitä kuumaan puna- tai valkoviiniin. Näin mausteet ehtivät antaa makunsa ennalta keitettyyn siirappiin, ja viinille riittää pelkkä nopea kuumentaminen.

Tarjoa pikkujouluissa suolaista ja makeaa

Suolaiset leivonnaiset ovat entistä suositumpia pikkujoulutarjottavia: makea glögi tuntuu kaipaavan rinnalleen pientä suolaista purtavaa. Helpoimmat suolapalat syntyvät valmiista voitaikinalevyistä, kokeile vaikka vuohenjuustotartaletteja tai poropaloja. Rento suolainen piirakka, dipattavat grissinit ja helpot skonssit vastaavat myös pienen suolaisen himoon.

Makeat pikkujoululeivonnaiset voivat olla pieniä, makeita ja jouluisia. Suklaakinuskipalat, kinuski-suolapähkinäpalat ja manteli-muscovadokeksit toimivat glögin kanssa ihanasti. Omena-kookosmurupaloista ja glögisiirappikakusta riittää monelle. Baklavahyrrät taas ovat hyvä esimerkki hauskasti uudella tavalla tehdyistä perinteisistä joululeivonnaisista. Juustokakkujen ystävät taiteilevat pikkujouluihin suussasulavan glögi-juustokakun tai syntisen hyvän gin tonic -karpalojuustokakun. Unohda siis pikkujouluissa piimäkakut ja kokeile jotain uutta!

Helpot pikkujoulutarjottavat

  • Glögien ja leivonnaisten lisäksi tarjoilua voi täydentää helposti ostamalla erilaisia herkkuja. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse.
  • Kokonaiset, kuorelliset pähkinät ovat esteettisiä pöydässä ja niiden raksauttelu pähkinänsärkijällä on hauskaa puuhaa. Jos et omista pähkinänsärkijää, samaan näpertelynhimoon vastaavat aina koukuttavat pistaasit ja pienet mandariinit.
  • Juustotarjotin on helppo ja tyylikäs tarjottava. Varaa tarjottimelle erilaisia kypsytettyjä, tuore- ja homejuustoja. Täydennä tarjotin pienillä suola- ja ruiskekseillä, chutneyilla, viinirypäleillä ja päärynäviipaleilla. Ainoa muistettava asia on antaa juustojen temperoitua rauhassa ennen tarjoilua.
  • Pienet tapas- ja bruschetta-leivät ovat hyvä vaihtoehto nopeaan pikkujoulutarjoiluun. Leikkaa tuore patonki ohuiksi vinoviipaleiksi. Päällystä vuohenjuustolla ja mangochutneylla, briejuustolla ja viikunahillolla tai piparjuurijuustolla ja parmankinkulla. Viimeistele tuoreyrtillä. Jouluiseen tunnelmaan sopivat leipäset syntyvät saaristolaisleivästä, piparjuurijuustosta ja ohuista graavilohisiivuista. Inspiroi omat simppelit leipäsi! Yllättävän kauniin tarjoilun koostamiseen ei mene välttämättä kuin hetki.

Lue lisää:

Juhlapöytä koreaksi! Löydä kaikki suosituimmat jouluruokareseptit

Millainen on sinun lempiglögisi? Löydä oma suosikkireseptisi täältä

Meillä kotonan joulumaailma – inspiroivia ideoita jouluvalmisteluihin

Julkaistu: 14.11.2017