Juustotarjotin – mitä juustoja kannattaa valita ja kuinka paljon per syöjä? Entä lisukkeet? Poimi vinkit!
Ruoka
Juustotarjotin – mitä juustoja kannattaa valita ja kuinka paljon per syöjä? Entä lisukkeet? Poimi vinkit!
Juustotarjotin on illanistujaisten aina yhtä toimiva klassikko. Valitse tarjottimelle muutama toisiaan täydentävä juusto ja herkulliset lisukkeet. Poimi vinkit ja ideat juustotarjottimelle!

Juustotarjotin – näin kokoat herkullisen juustotarjoilun

  • Valitse juustotarjottimelle 3–6 erityyppistä juustoa.
  • Varaa juustoja 75–200 g ruokailijaa kohden riippuen siitä, kuinka paljon muuta tarjottavaa on.
  • Ota juustot huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta maut ja aromit pääsevät esille.
  • Asettele juustot tarjolle kokonaisina tai erilaisina annospaloina.
  • Tarjoa juustotarjottimella esimerkiksi hedelmiä, kuten viinirypäleitä, tuoreita viikunoita ja kypsiä päärynöitä. Myös pähkinät, hillot, suolakeksit ja leipä täydentävät juustotarjotinta kivasti.
  • Itse tehdyt lisukkeet kruunaavat juhlavan juustotarjottimen. Kokeile esimerkiksi viikunahilloa ja punasipulihilloketta. Itse tehtyjen suolaisten keksien ohjeen löydät täältä.
Valitse juustotarjottimelle erilaisia, toisiaan täydentäviä juustoja.

Juustotarjotin – vinkit juustojen valintaan

  • Keskivahva kova juusto tuo luonnetta kokonaisuuteen. Espanjalainen manchego on kovahko ja maukas lampaanmaitojuusto. Juustokiekon pintaa peittää tumma vaha, jota koristaa perinteisesti punotun heinäkorin kuviointi.
  • Voimakas sinihomejuusto on klassikko juustolautasella. Kokeile lampaan raakamaidosta valmistettua ranskalaista roquefortjuustoa. Se on erityisen aromikas, pehmeän kermainen ja herkullisen kirpeä.
  • Mieto valkohomejuusto tasapainottaa kokonaisuutta. Ranskalainen brie on pastöroidusta lehmänmaidosta tai raakamaidosta valmistettu kermaisen täyteläinen ja hieman hapan. Sisältä pehmeähkön juuston pinnalla on kaunis valkoinen homekerros.
  • Monikäyttöinen vuohenjuusto, kuten ranskalainen chèvre, sopii myös juustotarjottimelle. Pehmeän juuston voimakas maku toimii erityisen hyvin hedelmien kera.
  • Aromikas punahomejuusto muistuttaa rakenteeltaan valkohomejuustoa, mutta sen ulkokuori on tyypillisesti oranssin punertavan kitti- ja valkohomeviljelmä. Kukanmuotoinen ranskalainen Saint Albray -juusto on näyttävä tarjottava.
  • Kypsytetty puolikova juusto, kuten lehmänmaidosta valmistettu gouda, on oikea moniottelija. Juuston maku ja ominaisuudet vaihtelevat kypsyysasteen mukaan: nuorena maku on mieto ja pehmeähkö, pitkään kypsytettynä jopa murenevan kova ja voimakkaan täyteläinen.
Juustotarjottimelle voi valita myös vegaanisia vaihtoehtoja juustoille, joita on tarjolla nykyään runsaasti. Esittelemme 5 mainiota vegaanista juustoa, kurkkaa ideat täältä!

Juustotarjotin uudella tavalla! Katso myös nämä ideat

Lämmin juustotarjotin

Pikkujoulujen hauskin juustotarjotin tarjoillaan lämpimänä! Juustot kootaan uunipellille ja sujautetaan uuniin ennen tarjoilua. Kyytipoikana maistuu lämmin glögi. Katso lämpimän juustotarjottimen ohje Perinneruokaa prkl -blogista.

Lämmin juustotarjotin sisältää juustojen lisäksi suolakeksejä, pähkinöitä, hedelmiä ja ilmakuivattua kinkkua.

Tunkutarjotin

Jos kaipaat astetta överimpää tarjoilua, tunkutarjotin on juttusi! Ideana tunkutarjottimessa on, että juustot ja muut naposteltavat tarjoillaan yltäkylläisen täydeksi sommitellulta tarjottimelta. Löydät tunkutarjottimen ohjeen täältä.

Juustojen lisukkeena tunkutarjottimella maistuvat tuoreet ja kuivatut hedelmät, pähkinät, hillot ja keksit.

Levitelauta

Syksyn illanistujaisten hitin eli levitelaudan voi koota voin tai margariinin sijaan myös tuorejuustosta. Tämä simppeli idea villitsee hauskan tarjoilutapansa ansiosta. Katso levitelaudan ohje!

Levitelauta eli butter board on ylistys maukkaan levitteen ja leivän liitolle.
Kommentoi »