Kotivinkki

Juustotarjotin

Juustotarjotin

Valitse juustotarjottimelle neljä tai viisi erityyppistä juustoa: omia suosikkeja ja uusia tuttavuuksia. Eri juustot kaipaavat rinnalleen erilaisia lisukkeita ja juomia. Kokoa upea juustotarjotin näillä vinkeillä ja katso jutun lopusta myös viinivinkit!
Teksti Jatta Heinlahti
Kuvat Riikka Kantinkoski
Mainos

Juustotarjotin – kokoamisen ABC

  • Juustojen maku ja aromi ovat parhaimmillaan, kun otat ne huoneenlämpöön pari tuntia ennen tarjoilua.
  • Varaa juustoja 75–100 g  ruokailijaa kohden.  
  • Juustojen kanssa voit tarjota viinirypäleitä, tuoreita viikunoita, kypsiä päärynöitä, pähkinöitä ja hillokkeita. Myös hunaja maistuu joidenkin  juustojen kanssa.
  • Suolakeksit ja maalaisleipä sopivat juustotarjottimelle.
  • Viinin valintaan vaikuttavat juuston maku ja voimakkuus. Oma suu ratkaisee makuyhdistelmät, mutta jotkut maut syövät toisiaan. Parhaimmillaan juuston ja viinin maku korostavat toistensa aromeja. 

Valitse juustotarjottimelle nämä

Aura-sinihomejuusto
Voimakasarominen sinihomejuusto on täydellinen makupari piparkakun kanssa tarjoiltuna. Nauti portviinin kera.
Manchego
Pähkinäinen, keskivahva ja aromikas lampaanmaitojuusto. Maista aprikoosihillokkeen kera ja nauti puolitäyteläisen punaviinin
kanssa.
Brie-valkohomejuusto
Miedon hapan ja pehmeän täyteläinen. Nauti hillokkeiden ja punaviinin kanssa.
Mustaleimaemmentaali
Täyteläinen ja voimakas. Maista juuston kanssa hillokkeita, viinirypäleitä ja viikunoita. Juomaksi sopivat valkoviini ja puolitäyteläinen punaviini.
Camembert-valkohomejuusto
Portviini ja makeahko valkoviini ovat pehmeän Camembertin kavereita. Juuston kanssa sopivat viikunat, pähkinät ja hunaja.

Tee itse: pippurinen yrttituorejuusto
Sekoita 200 g maustamatonta tuorejuustoa, 1 tl rouhittua mustapippuria, 1 tl provencen  yrttisekoitusta, ½ tl chilirouhetta, 1 tl fariinisokeria
ja 2 tl omenamehua. Tarjoa juustoa suolakeksien, patongin, pipareiden, viinirypäleiden ja viikunoiden kanssa.

Parmesaani
Nauti voimakkaan aromikasta parmesaania italialaisen punaviinin tai pirskahtelevan, italialaisen Lambrusco-valkoviinin kanssa.
Vuohenvuorijuusto
Kotimainen vuohenmaitojuusto on pähkinäinen ja kermainen. Tarjoile viinirypäleiden ja hillokkeiden kanssa. Kaveriksi sopivat valkoviinit ja paahtuneet punaviinit sekä olut.

Tee itse: appelsiinituorejuusto
Sekoita keskenään 200 g maustamatonta tuorejuustoa, ½ appelsiinin mehu, 1 tl appelsiinin kuoriraastetta, 2 tl juoksevaa hunajaa, pari
tuorettaa rosmariininoksaa silppuna ja ¼ tl kanelia. Tarjoa juustoa pipareiden, suolakeksien ja patongin kanssa.

Juustotarjotin uudelle tasolle

Itse tehdyt rapeat seesamikeksit ja kaksi erilaista hilloketta nostavat juustotarjottimen uudelle tasolle.

Rapeat seesamikeksit 

noin 40 kpl | 30 min + 30 min taikinan kovettuminen

4 dl kauraleseitä
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 ½ dl vettä
100 g sulatettua tai juoksevaa
margariinia
2 rkl seesaminsiemeniä

1. Mittaa kulhoon leseet, jauhot ja suola. Sekoita joukkoon vesi ja margariini. Nosta taikina kovettumaan jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

2. Kauli taikina leivinparin päällä ohueksi, uunipellin kokoiseksi levyksi. Ota tarvittaessa jauhoja avuksi.

3. Ripottele seesaminsiemenet taikinalevyn päälle. Kauli kevyesti niin, että siemenet  tarttuvat taikinaan.

4. Leikkaa taikinapyörällä tai veitsellä  keksejä, joiden koko on 5 x 4 senttiä. Pistele kekseihin reikiä haarukalla.

5. Paista keksejä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä.

6. Jäähdytä keksit ja irrottele ne toisistaan. Säilytä keksit kuivassa.
Aprikoosihilloke 

2–3 dl hilloketta | 30 min 

200 g kuivattuja aprikooseja
½ dl vettä
¾ dl omenaviinietikkaa
½ dl fariinisokeria
½ dl taloussokeria
pieni ripaus suolaa
1 vaniljatanko

1. Leikkaa aprikoosit pieniksi suikaleiksi saksilla tai veitsellä.

2. Mittaa kaikki ainekset paitsi vaniljatanko kattilaan.

3. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen siemenet kattilaan. Laita myös vaniljatanko kattilaan.

4. Kuumenna seos kiehuvaksi. Pienennä lämpöä ja keitä hilloketta 15–20 minuuttia, kunnes se paksuuntuu. Hilloke sakeutuu lisää, kun se kylmenee.

5. Poista vaniljatanko. Purkita hilloke, jäähdytä ja säilytä jääkapissa.
Viinimarjahilloke

7–8 dl hilloketta | 40 min

2 päärynää
½ l punaisia viinimarjoja
(pakaste)
½ l mustia viinimarjoja (pakaste)
3 dl fariinisokeria
3 dl taloussokeria
2 kanelitankoa

1. Kuori päärynät ja paloittele ne pieniksi paloiksi.

2. Mittaa jäiset marjat ja kaikki muut ainekset kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia. Sekoita aineksia usein keittämisen aikana.

3. Ota kattila liedeltä ja anna hillokkeen seistä 15 minuuttia. Poista kanelitangot.

4. Purkita hillo pieniin lasipurkkeihin, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

Viinisuositukset juustoille

Homejuustolle
Tässä kaveri sini- tai valkohomejuustolle. Viini on makea, erittäin hapokas, ananaksinen, sitruksinen, hunajainen ja hennon kukkainen. Chileläinen Emiliana Late Harvest Sauvignon Blanc-luomuvalkoviini, 9,99 e/0,375 l. Alko 527354.
Manchegolle
Maistele tätä viiniä espanjalaisen manchegojuuston kanssa.Viini on keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän karpaloinen, kirsikkainen ja
kevyen vaniljainen. Espanjalainen Torres Coronas Temparillo -punaviini, 10,30 e/0,75 l. Alko 461307.
Emmentalille
Tarjoa tätä viiniä kovien vuohenmaitojuustojen seurana ja kokeile emmentalin kanssa. Maku on keskitäyteläinen, karpaloinen, puolukkainen, mausteinen ja toffeinen. Ranskalainen Chateau Le Vieux Chantre -punaviini, 12,08 e/0,75 l. Alko 005503.
Parmesaanille
Parmesaani on tämän viinin paras kaveri. Viini on keskitäyteläinen, hapokas, kypsän kirsikkainen, viikunainen, mausteisen tamminen ja
hennon nahkainen. Italialainen Travaglini Gattinara -punaviini, 20,90 e/0,75 l. Alko 445857.
Monille juustoille
Portviini maistuu sinihomejuustojen kanssa, mutta kokeile muitakin juustoja. Viini on makea, tumman marjainen, rusinainen ja kevyen mausteinen. Portugalilainen Grahams Natura Reserve Port -luomuportviini, 19,98 e/ 0,75 l. Alko 373847.

Julkaistu: 23.10.2014
Katso myös nämä