Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Vinkit herkutteluun

Juustotarjotin – mitä juustoja kannattaa valita ja kuinka paljon per syöjä? Entä lisukkeet? Poimi vinkit!

Juustotarjotin on illanistujaisten aina yhtä toimiva klassikko. Valitse tarjottimelle muutama toisiaan täydentävä juusto ja herkulliset lisukkeet. Poimi vinkit ja ideat juustotarjottimelle!

Juustotarjotin – näin kokoat herkullisen juustotarjoilun

  • Valitse 3–5 erityyppistä juustoa. Jos juustoja on yli viisi, niitä ei välttämättä ehdi maistaa rauhassa eikä niihin tutustua lähemmin.
  • Kun poimit kärryysi juustoja, ajattele niiden väriä, muotoa, voimakkuutta ja koostumusta, jotta saat valikoimaasi erilaisia. Joskus kokoamista helpottaa se, että juustoilla on teema. Aiheeksi voi valita esimerkiksi sesongin, maan tai eri maidot (lehmänmaito, vuohenmaito, puhvelinmaito ja lampaanmaito).

Kuinka paljon varaan juustoja?

Varaa juustoja 75–200 g ruokailijaa kohden riippuen siitä, kuinka paljon muuta tarjottavaa on. Kahvipöytään tai jälkiruoaksi riittää 50–75 grammaa juustoa suuta kohden.

Mitä juustojen kanssa?

Arjen koti-illan kattaukseen riittää hyvin yksi juusto ja pieni purkillinen oliiveja. Muutenkaan lisukkeiden kanssa ei tarvitse liioitella. Tarjoa juustotarjottimella esimerkiksi hedelmiä, kuten viinirypäleitä, tuoreita viikunoita ja kypsiä päärynöitä. Myös pähkinät, hillot, suolakeksit ja tarkasti valittu leipä täydentävät juustotarjotinta kivasti.

Itse tehdyt lisukkeet kruunaavat juhlavan juustotarjottimen. Kokeile esimerkiksi viikunahilloa ja punasipulihilloketta. Itse tehtyjen suolaisten keksien ohjeen löydät täältä.

Ota juustot huoneenlämpöön noin tuntia tai jopa kahta ennen tarjoilua. Näin ne pehmenevät jääkaappikylmistä huoneenlämpöisiksi, ja niiden maut on helpompi havaita.

Miten asettelen juustot?

  • Juustotarjottimeksi sopii hyvin puinen leikkuulauta, karkea kivilaatta tai tumma lautanen, josta vaaleat ja keltaiset juustot nousevat esiin.
  • Järjestä juustot esille miedoimmasta vahvimpaan. Juuston kuivumisen välttämiseksi voit poistaa kääreet vasta juuri ennen tarjoilua tai purkaa juustot pakkauksista, nostaa tarjottimelle ja peittää ne tuorekelmulla. Nosta tuorejuustot pöytään suoraan jääkaapista.
  • Varaa juustoille omat veitset, jotta niiden maut eivät sekoitu ja etteivät ne menisi rumannäköisiksi.
  • Asettele juustot tarjolle kokonaisina tai erilaisina annospaloina. Pyöreät, nelikulmaiset ja kartion muotoiset juustot viipaloidaan paloiksi kuten täytekakku. Kolmikulmaiset juustot leikataan kärjestä alkaen, jotta niiden muoto säilyy. Leikkaa kiinteät juustot viipaleiksi, kuutioiksi tai tikuiksi. Manchegosta tehdään usein kolmioita. Sinihomejuustot murentuvat helposti leikatessa. Lämmitä siis veitsi kuumassa vedessä ennen leikkaamista ja pyyhkäise puhtaaksi palojen välissä.
Juustotarjotin: erilaisia juustoja
Valitse juustotarjottimelle erilaisia, toisiaan täydentäviä juustoja.

Juustotarjotin – vinkit juustojen valintaan

Valitse ostoskärrysi juustoja, joissa on erilaisia koostumuksia, makuja ja voimakkuuksia. Nappaa mukaan jotain kovaa, jotain pehmeää ja jotain mietoa sekä vahvaa, nuorta ja ikääntynyttä.

1. Varma tapaus eli miedohko ja maukas juusto

Tarjottimelle kannattaa valita juusto, jonka tiedät maistuvan ihan kaikille. Kyseessä on siis kimpale, joka ei pyörrytä ketään hajullaan tai maullaan. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi cheddar (Jukolan juuston Aito cheddar), nuorehko gouda (Valion Salaneuvos), tuhkaraitajuusto eli morbier, appenzeller tai Herkkujuustolan Hilma. Myös Juustoportin Viinitarhurin juusto kuuluu monen lempijuustoihin.

2. Pehmeän täyteläinen valkohomejuusto

Mieto valkohomejuusto tasapainottaa kokonaisuutta. Kaksi tunnetuinta valkohomejuustoa ovat brie ja camembert. Näitä juustoja kutsutaan valkohomejuustoiksi niiden pinnan pehmeän ja valkoisen homekerroksen vuoksi. Homekuoren peittämät juustot maistuvat yleensä ihanan täyteläisiltä, sillä niiden rasvaprosentti on melkoinen.

Viipaleessa brietä tai camembertiä voi maistaa herkkusienen ja kuivan sherryn aromeja, ainakin jos käytät vähän mielikuvitusta. Hyvin kypsä valkohomejuusto on sisältä niin valuva, ettei se meinaa pysyä kasassa leikatessa. Se voi tuoksua vähän ammoniakilta. Jos et ole villillä tuulella, turvallisinta on valita pöytään pehmeän makuinen ja nuorempi juusto. Kokonainen pyöreä briekiekko koristaa juhlapöydän aivan sellaisenaan, ja sen voi myös lämmittää uunissa valuvaksi ja dipattavaksi herkuksi. Valkohomejuuston kanssa sopivat viikunat, pähkinät ja hunaja.

Mainioita valkohomejuustoja ovat esimerkiksi kermainen Brillat-Savarin, lempeä lampaanmaitojuusto brebiou, Brie de Meaux tai Camembert de Normandie.

Briejuuston maku vain paranee uunissa. Tarjoile valuva juusto paahtuneiden pähkinöiden ja makeiden rypäleiden kanssa. Katso uunibrien ohje!
Monikäyttöinen vuohenjuusto, kuten ranskalainen chèvre, sopii myös juustotarjottimelle. Pehmeän juuston voimakas maku toimii erityisen hyvin hedelmien kera.

3. Voimakas klassikko eli sinihomejuusto

Tuhdin ja kipakan makuiset sinihomejuustot ovat rasvaisia ja voimakkaita, yleensä myös suolaisia. Parhaat pallerot valmistetaan menetelmällä, jossa home syntyy itsestään ja muodostaa käytäviä juuston sisään. Vanhetessaan home muuttuu vihertäväksi.

Monelle sinihomejuusto on hankalasti lähestyttävä. Kannattaa aloittaa miedommista yksilöistä, kuten Saint Agur, makean pehmeä gorgonzola dolce tai Aura. Suonenjokelainen Peltola Blue maistuu monelle. Kokeile myös lampaan raakamaidosta valmistettua ranskalaista roquefortjuustoa. Se on erityisen aromikas, pehmeän kermainen ja herkullisen kirpeä. Vahvemmista mauista tykkääville sopivat myös tuhti stilton sekä kuiva ja voimakas gorgonzola piccante.

4. Pöydän vahvin kovis eli kovat juustot

Kovat juustot tuovat luonnetta kokonaisuuteen. Esimerkiksi parmesaani, grana padano, cheddar, manchego, pecorino, vanha gouda, gruyère ja comté ovat voimakkaan makuisia, pitkään kypsytettyjä juustoja. Niissä on yleensä kova kuori, joka estää homeen muodostumisen pitkän odottelun aikana. Kovat juustot ovat erityisen hyviä hillokkeiden kanssa, ja ne ovat myös todellisia punaviinijuustoja. Juustojen runsas suola ja rasva pehmittävät viinin tanniineja.

5. Heitä villi kortti

Valitse mukaan ainakin yksi sellainen juusto, jota et etukäteen tiedä ja jota kohtaan saattaa olla ennakkoluuloja. Juustohyllyltä ja -tiskiltä löytyy taatusti jotain jännittävää. Kysy tarvittaessa neuvoa juustotiskin takana työskenteleviltä juustomestareilta. Tässä muutama ehdotus villiksi kortiksi. Aromikkaat, rakenteeltaan valkohomejuustoa muistuttavat punahomejuustot ovat monille tuntemattomampia kuin sini- ja valkohomejuustot.

Esimerkiksi Herkkujuustolan Metsuri sopii hyvin pöydän yllättäjäksi ja kukanmuotoinen ranskalainen Saint Albray -juusto on näyttävä tarjottava. Jos tykkäät tuoksuvista juustoista, trappistimunkkien kehittämät pehmeät juustot, kuten Munster, Port Salut ja Epoisses, sopivat tarjottimelle. Nämä juustot kylpevät suolaliemessä tai viinissä, jotta saavat pinnalleen värikkään kuoren.

Vegaanisia juustoja
Juustotarjottimelle voi valita myös vegaanisia vaihtoehtoja juustoille, joita on tarjolla nykyään runsaasti. Ne kannattaa nostaa huoneenlämpöön ennen tarjoilua aivan kuten maidosta tehdyt serkkunsa. Esittelemme 5 mainiota vegaanista juustoa, kurkkaa ideat täältä!

Juustotarjottimen lisukkeet

Rapea leipä

Rapeudesta tulee ensin mieleen keksit, mutta pöytään kannattaa valita niiden lisäksi ainakin yksi vaalea, rapeakuorinen leipä. Mieto leipäpala on omiaan neutraloimaan suun eri juustojen välillä. Myös pähkinällä maustettu leipä, taatelileipä ja hedelmäinen vaalea leipä sopivat hieman makeina suolaisten juustojen rinnalle. Kaupasta saa perinteisten vesikeksien lisäksi myös valmiita juustoille tarkoitettuja keksilajitelmia. Erilaiset paahdetut tai paahtamattomat pähkinät ja leipätikut eli grissinit sopivat hyvin juustokattaukseen. Myös näkkileivät, etenkin siemennäkkäri, toimivat mainiosti.

Hedelmät ja vihannekset

Syksyn sesonkiherkut viikuna ja persimoni näyttävät juustotarjottimelle lohkottuna hurmaavilta. Viinirypäleet ovat klassikko, mutta niiden happamuus saattaa riidellä viinin kanssa. Kypsä päärynä sopii sinihomejuuston kanssa. Hunaja- tai cantaloupemelonin lohkot sopivat myös mukaan makeaan joukkoon.

Vihannekset ja uunijuureksetkin toimivat juustopöydässä. Lehtiselleri ja sinihomejuusto ovat yllättävän hyvä pari.

Viikunahillo
Nopeasti valmistuva viikunahillo on maistuva makupari pehmeille ja koville juustoille.

Hillot ja kompotit

Hillokkeet ja kompotit viimeistelevät juustokattauksen. Kermaisten ja mietojen juustojen, kuten vuohenjuuston, paras kaveri on hapan kirsikkahillo. Koville juustoille ja sinihomejuustoille sopii pariksi makea hillo, kuten viikuna- tai omenahillo. Lakritsin säväys sopii koville ja vahvoille juustoille. Vadelmahilloa kannattaakin kokeilla maustaa lakukastikkeella.

Kokeile myös helppoa appelsiinituorejuustoa: sekoita maustamattomaan tuorejuustoon appelsiinimehua, -kuoriraastetta, hunajaa ja rosmariinia. Se maistuu mainiolta pikkujoulujen vakiovieraan eli piparkakun kanssa.

Muut makeat

Makeaksi säväykseksi sopivat myös hunajat ja balsamicosiirapit. Kuivatut hedelmät, kuten taatelit, aprikoosit ja viikunat, taittavat juuston suolaisuutta. Suklaanystävä kattaa pöytään tummaa tai vaaleaa suklaata, mutta makeisista myös lakut toimivat hyvin brien kaverina. Jos et usko, niin kokeile.

Juusto itsessään on suolaista, mutta pöytään voi kattaa myös muuta suolaista naposteltavaa. Oliivit toimivat aina. Mukaan voi viipaloida myös ilmakuivattua kinkkua tai kaataa kulhoon pussillisen sipsejä.

Viinin ja juuston yhdistäminen

Viinin valintaan vaikuttavat juuston maku ja voimakkuus. Viini ja juusto voivat olla tajunnanräjäyttävä pari ja korostaa toistensa parhaita puoli mutta myös toisaalta lytätä toisensa täysin. Ota yhdisteleminen seikkailuna. Lopulta oma suu ratkaisee parhaat makuyhdistelmät. Mitä valkeampaa ja tuoreempaa juusto on, sitä raikkaampaa ja hedelmäisempää viiniä kannattaa valita. Kovien ja tummien juustojen kanssa sopivat raskaammat ja täyteläiset viinilaadut. Monet sinihomejuustot sopivat yhteen makeiden viinien kanssa.

  • Rasvaiset kovat juustot tarvitsevat rinnalleen hedelmäisen ja alkoholipitoisen viinin, kuten täyteläisen punaviinin. Kovat juustot jyräävät usein kuohu-, valko- ja roseeviinit, joten turvaudu näiden viinien makeisiin vaihtoehtoihin.
  • Sinihomejuustot tykkäävät makeudesta. Juomaksi sopivat makeat valkoviinit tai väkevöidyt makeat punaviinit. Punaviinistä voi jäädä sinihomejuuston kanssa metallinen jälkimaku, jos viinissä ei ole tarpeeksi hedelmäisyyttä ja sokeria. Kokeile esimerkiksi makeaa tokajia, sherryä, marsalaa ja portviiniä.
  • Raikkaan happamat tuorejuustot vaativat viiniltä pirteyttä. Kuivat ja pirteähappoiset kuohuviinit ja kevyet valkoviinit ovat punaviiniä parempi valinta.
  • Rasvaiset ja suolaiset valkohomejuustot kaipaavat viiniltä runsautta, hedelmäisyyttä, alkoholipitoisuutta ja hapokkuutta. Nuorille juustoille toimivat keskivoimakkaat kuohu-, valko- ja roseeviinit.

Juustotarjotin uudella tavalla! Katso myös nämä ideat

Lämmin juustotarjotin

Pikkujoulujen hauskin juustotarjotin tarjoillaan lämpimänä! Juustot kootaan uunipellille ja sujautetaan uuniin ennen tarjoilua. Kyytipoikana maistuu lämmin glögi. Katso lämpimän juustotarjottimen ohje Perinneruokaa prkl -blogista.

Lämmin juustotarjotin
Lämmin juustotarjotin sisältää juustojen lisäksi suolakeksejä, pähkinöitä, hedelmiä ja ilmakuivattua kinkkua.

Tunkutarjotin

Jos kaipaat astetta överimpää tarjoilua, tunkutarjotin on juttusi! Ideana tunkutarjottimessa on, että juustot ja muut naposteltavat tarjoillaan yltäkylläisen täydeksi sommitellulta tarjottimelta. Löydät tunkutarjottimen ohjeen täältä.

Tunkutarjotin
Juustojen lisukkeena tunkutarjottimella maistuvat tuoreet ja kuivatut hedelmät, pähkinät, hillot ja keksit.

Levitelauta

Syksyn illanistujaisten hitin eli levitelaudan voi koota voin tai margariinin sijaan myös tuorejuustosta. Tämä simppeli idea villitsee hauskan tarjoilutapansa ansiosta. Katso levitelaudan ohje!

Levitelauta
Levitelauta eli butter board on ylistys maukkaan levitteen ja leivän liitolle.

Muokattu 3.12.24 klo 16.40: Juttuun lisätty runsaasti uutta tietoa ja kuvia.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt