Juustotarjotin – kokoamisen ABC
- Juustojen maku ja aromi ovat parhaimmillaan, kun otat ne huoneenlämpöön pari tuntia ennen tarjoilua.
- Varaa juustoja 75–100 g ruokailijaa kohden.
- Juustojen kanssa voit tarjota viinirypäleitä, tuoreita viikunoita, kypsiä päärynöitä, pähkinöitä ja hillokkeita. Myös hunaja maistuu joidenkin juustojen kanssa.
- Suolakeksit ja maalaisleipä sopivat juustotarjottimelle.
- Viinin valintaan vaikuttavat juuston maku ja voimakkuus. Oma suu ratkaisee makuyhdistelmät, mutta jotkut maut syövät toisiaan. Parhaimmillaan juuston ja viinin maku korostavat toistensa aromeja.
Valitse juustotarjottimelle nämä
Aura-sinihomejuusto Voimakasarominen sinihomejuusto on täydellinen makupari piparkakun kanssa tarjoiltuna. Nauti portviinin kera. Manchego Pähkinäinen, keskivahva ja aromikas lampaanmaitojuusto. Maista aprikoosihillokkeen kera ja nauti puolitäyteläisen punaviinin kanssa. Brie-valkohomejuusto Miedon hapan ja pehmeän täyteläinen. Nauti hillokkeiden ja punaviinin kanssa. Mustaleimaemmentaali Täyteläinen ja voimakas. Maista juuston kanssa hillokkeita, viinirypäleitä ja viikunoita. Juomaksi sopivat valkoviini ja puolitäyteläinen punaviini. Camembert-valkohomejuusto Portviini ja makeahko valkoviini ovat pehmeän Camembertin kavereita. Juuston kanssa sopivat viikunat, pähkinät ja hunaja.
Tee itse: pippurinen yrttituorejuusto Sekoita 200 g maustamatonta tuorejuustoa, 1 tl rouhittua mustapippuria, 1 tl provencen yrttisekoitusta, ½ tl chilirouhetta, 1 tl fariinisokeria ja 2 tl omenamehua. Tarjoa juustoa suolakeksien, patongin, pipareiden, viinirypäleiden ja viikunoiden kanssa.
Parmesaani Nauti voimakkaan aromikasta parmesaania italialaisen punaviinin tai pirskahtelevan, italialaisen Lambrusco-valkoviinin kanssa. Vuohenvuorijuusto Kotimainen vuohenmaitojuusto on pähkinäinen ja kermainen. Tarjoile viinirypäleiden ja hillokkeiden kanssa. Kaveriksi sopivat valkoviinit ja paahtuneet punaviinit sekä olut.
Tee itse: appelsiinituorejuusto Sekoita keskenään 200 g maustamatonta tuorejuustoa, ½ appelsiinin mehu, 1 tl appelsiinin kuoriraastetta, 2 tl juoksevaa hunajaa, pari tuorettaa rosmariininoksaa silppuna ja ¼ tl kanelia. Tarjoa juustoa pipareiden, suolakeksien ja patongin kanssa.
Juustotarjotin uudelle tasolle
Itse tehdyt rapeat seesamikeksit ja kaksi erilaista hilloketta nostavat juustotarjottimen uudelle tasolle.
Rapeat seesamikeksit
noin 40 kpl | 30 min + 30 min taikinan kovettuminen
4 dl kauraleseitä 4 dl täysjyvävehnäjauhoja 1 tl suolaa 2 ½ dl vettä 100 g sulatettua tai juoksevaa margariinia 2 rkl seesaminsiemeniä
1. Mittaa kulhoon leseet, jauhot ja suola. Sekoita joukkoon vesi ja margariini. Nosta taikina kovettumaan jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
2. Kauli taikina leivinparin päällä ohueksi, uunipellin kokoiseksi levyksi. Ota tarvittaessa jauhoja avuksi.
3. Ripottele seesaminsiemenet taikinalevyn päälle. Kauli kevyesti niin, että siemenet tarttuvat taikinaan.
4. Leikkaa taikinapyörällä tai veitsellä keksejä, joiden koko on 5 x 4 senttiä. Pistele kekseihin reikiä haarukalla.
5. Paista keksejä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä.
6. Jäähdytä keksit ja irrottele ne toisistaan. Säilytä keksit kuivassa. Aprikoosihilloke
2–3 dl hilloketta | 30 min
200 g kuivattuja aprikooseja ½ dl vettä ¾ dl omenaviinietikkaa ½ dl fariinisokeria ½ dl taloussokeria pieni ripaus suolaa 1 vaniljatanko
1. Leikkaa aprikoosit pieniksi suikaleiksi saksilla tai veitsellä.
2. Mittaa kaikki ainekset paitsi vaniljatanko kattilaan.
3. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen siemenet kattilaan. Laita myös vaniljatanko kattilaan.
4. Kuumenna seos kiehuvaksi. Pienennä lämpöä ja keitä hilloketta 15–20 minuuttia, kunnes se paksuuntuu. Hilloke sakeutuu lisää, kun se kylmenee.
5. Poista vaniljatanko. Purkita hilloke, jäähdytä ja säilytä jääkapissa. Viinimarjahilloke
7–8 dl hilloketta | 40 min
2 päärynää ½ l punaisia viinimarjoja (pakaste) ½ l mustia viinimarjoja (pakaste) 3 dl fariinisokeria 3 dl taloussokeria 2 kanelitankoa
1. Kuori päärynät ja paloittele ne pieniksi paloiksi.
2. Mittaa jäiset marjat ja kaikki muut ainekset kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia. Sekoita aineksia usein keittämisen aikana.
3. Ota kattila liedeltä ja anna hillokkeen seistä 15 minuuttia. Poista kanelitangot.
4. Purkita hillo pieniin lasipurkkeihin, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.
Viinisuositukset juustoille
Homejuustolle Tässä kaveri sini- tai valkohomejuustolle. Viini on makea, erittäin hapokas, ananaksinen, sitruksinen, hunajainen ja hennon kukkainen. Chileläinen Emiliana Late Harvest Sauvignon Blanc-luomuvalkoviini, 9,99 e/0,375 l. Alko 527354. Manchegolle Maistele tätä viiniä espanjalaisen manchegojuuston kanssa.Viini on keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän karpaloinen, kirsikkainen ja kevyen vaniljainen. Espanjalainen Torres Coronas Temparillo -punaviini, 10,30 e/0,75 l. Alko 461307. Emmentalille Tarjoa tätä viiniä kovien vuohenmaitojuustojen seurana ja kokeile emmentalin kanssa. Maku on keskitäyteläinen, karpaloinen, puolukkainen, mausteinen ja toffeinen. Ranskalainen Chateau Le Vieux Chantre -punaviini, 12,08 e/0,75 l. Alko 005503. Parmesaanille Parmesaani on tämän viinin paras kaveri. Viini on keskitäyteläinen, hapokas, kypsän kirsikkainen, viikunainen, mausteisen tamminen ja hennon nahkainen. Italialainen Travaglini Gattinara -punaviini, 20,90 e/0,75 l. Alko 445857. Monille juustoille Portviini maistuu sinihomejuustojen kanssa, mutta kokeile muitakin juustoja. Viini on makea, tumman marjainen, rusinainen ja kevyen mausteinen. Portugalilainen Grahams Natura Reserve Port -luomuportviini, 19,98 e/ 0,75 l. Alko 373847.