
1. Goudan sydänystävä
Täyteläinen ja veikeä rypälesekoitus Paso Roblesin viinialueelta Kaliforniasta on matalan kynnyksen nautiskeluviini. Kypsän marjaisa ja aavistuksen mausteinen Smashberry on kaikessa mehevyydessään herkullinen juustoviini nuorehkon goudan tai vaikkapa cheddar-kurpitsakeiton kaveriksi.
2. Racletten aisapari
Mukavasti vaahtoava saksalainen lager löytää yhteisiä säveliä olut-juustofonduen syväluotaavien makujen seasta. Luonteikas olut tasapainottaa vivahteikkaan ja sopivan tuhdin juustofonduen makuja. Tämä lager toimii mainiosti myös juustoisten sieniruokien parina, sillä sienten maanläheiset maut ja suussasulava juusto pelaavat hennon yrttisen oluen kanssa loistavasti.
3. Briejuuston rakastaja
Raikkaan ryhdikäs italialainen rypälelajike, Falanghina, ihastuttaa tyylikkään aromaattisella tuoksulla. Valkoviinin raikas maku pursuaa hunajamelonia, Välimeren yrttejä ja eloisaa hapokkuutta. Makumaailma tekee siitä erinomaisen yhdistelmän pehmeän briejuuston kylkeen. Viinin rapea happorakenne tasapainottaa juuston kermaisen täyteläistä suutuntumaa.
4. Vuohenjuuston kaveri
Espanjan sisämaassa sijaitseva Rueda on kuiva ja kuuma viinialue. Onkin jonkinmoinen ihme, että alue on raikkaan Verdejo-rypälelajikkeen kotikontu. Tämä espanjalainen luomuvalkoviini on kuin sitruunapuu tunturipuron äärellä. Limettinen, aavistuksen yrttinen ja ryhdikäs viini sopii miedompien juustojen, kuten vuohenjuuston pariksi. Hinta-laatusuhteeltaan mainio viini on nappivalinta myös paistetulle fetajuustokakulle.
5. Kypsän juuston kumppani
Keskitäyteläinen, kirsikkainen ja intensiivisen marjaisa itävaltalainen punaviini pitää puolensa kypsien juustojen seurassa. Kypsän goudan omaleimainen suutuntuma ja tämän viinin rouhea tanniinirakenne on herkullinen aistiärsyke, joka ei välttämättä sovi kaikille. Parhaimmillaan se pelittää kuitenkin niin hyvin, että unohdat makunystyröitä nyrkkeilysäkkinään pitävät parkkihapot ja suolakiteet. Kokeile myös manchegon kanssa.