Kotivinkki

Pähkinäleipä

3 h 10 min
0
0

Pähkinäleipä

Pähkinäleivän aromit kehittyvät pitkässä kohotuksessa. Tee leipätaikina illalla ja nosta se yöksi jääkaappiin. Muotoile taikina aamulla leiväksi ja nauti.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Petri Mulari
Tulosta
Mainos

Ainekset (1 kpl)

  • 5 dlvettä
  • 25 gtuorehiivaa
  • 2 tlsuolaa
  • 1 rklhunajaa
  • 1 dlmaitoa
  • 2 rkloliiviöljyä
  • 11–12 dlvehnäjauhoja
  • 150 ghasselpähkinää
  • 1 dlauringonkukansiemeniä

Tee näin

3 h 10 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN2 h 40 min

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää suola, hunaja, maito, öljy ja noin puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
 

2. Alusta loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa hartiavoimin noin 10–15 minuuttia tai koneella noin 5 minuuttia. (Käsin vaivatessa kulho kannattaa nostaa tiskialtaaseen, jolloin saat käyttöösi enemmän voimaa.) Lisää hasselpähkinät taikinaan vaivaamisen loppuvaiheessa.
 

3. Anna taikinan kohota 1–1,5 tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa kelmulla hyvin peitettynä.
 

4. Ripottele pöydälle auringonkukansiemeniä sekä jauhoja. Kumoa löysähkö taikina pöydälle. Pyöritä sitä jauhoissa ja siemenissä ja muotoile isoksi limpuksi. Nosta pähkinäleipä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota noin 30 minuuttia.
 

5. Nosta pelti 250-asteisen uunin alatasolle. Heitä uunin seinämille samalla aukaisulla ½–1 dl vettä ja sulje luukku. Vesi höyrystyy ja muodostaa leipään rapean kuoren. Paista pähkinäleipää kymmenen minuuttia. Alenna sitten lämpötila 175 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä