Maku

Parhaat jouluglögit

Parhaat jouluglögit

Joulun parhaat glögiohjeet tulevat tässä! Poimi omaan joulunviettoosi sopiva glögi: tumma tai vaalea, mausteinen tai mieto glögi.
Teksti Marita Joutjärvi
Mainos

Omenainen kaneliglögi

10 annosta

1 l omenamehua

1/2 l siideriä

1 vaniljatanko

1 kanelitanko

1–2 dl viskiä

sitruunaviipaleita ja neilikoita

rusinoita ja manteleita

Kaada omenamehu ja siideri kattilaan. Kuumenna neste hitaasti halkaistun vaniljatangon ja kanelitangon kanssa kiehuvan kuumaksi. Ota lämpö pois ja anna seoksen mielellään tekeytyä muutama tunti. Ota tangot pois ja lisää joukkoon viski ja kuumenna juoma höyryäväksi, älä keitä. Kaada juoma rusinoiden ja kuorittujen manteleiden päälle glögimukeihin. Somista juoma vielä sitruunaviipaleen palalla, johon olet työntänyt muutaman neilikan. Alkoholittoman version saat jättämällä viskin pois ja "terästämällä" juomaa vaikka sitruunamehutilkalla

Ananasglögi

6 annosta

1/2 l ananasmehua

pala inkivääriä

1 vaniljatanko

1/2 dl sokeria

1/2 l valkoviiniä

1 dl punssia

mantelilastuja

Kuumenna ananasmehu ja mausteet. Anna kiehua viitisen minuuttia. Makeuta seos, lisää valkoviini ja kuumenna höyryäväksi. Sekoita mukaan punssi. Tarkista makeus. Siivilöi juoma glögimukeihin ja ripottele päälle mantelilastuja.

Kultainen päärynäglögi

1 l päärynämehua

pala tuoretta inkivääriä

1 vaniljatanko

2 plo (à 1/3 l) Ginger-Ale -juomaa

1 dl punssia

Keitä inkivääriä ja vaniljatankoa päärynämehussa noin 10 minuuttia. Lisää mukaan inkiväärijuoma ja kuumenna kiehuvaksi. Ota mausteet pois ja terästä juoma punssilla. Pane glögilasien pohjalle keltaisia rusinoita ja kaada päälle höyryävä juoma.

* Alkoholiton vaihtoehto syntyy, kun jätät punssin pois.

Tuiskusta tulijan lämmike

8 annosta

1/2 l vahvahkoa, juomavahvuista mustaherukkamehua

1 kanelitanko

1 tl kardemummansiemeniä

1 tl kokonaisia neilikoita

1 hyvin pestyn sitruunan kuori

1/2 dl fariinisokeria

1 plo punaviiniä

1–2 dl mustaherukkalikööriä

Keitä mausteita herukkamehussa hiljalleen noin 10 minuuttia. Siivilöi mausteet pois, lisää sokeri ja punaviini. Kuumenna seos höyryäväksi ja lisää halutessasi likööri. Kaada juoma manteleiden ja rusinoiden päälle ja tarjoile heti.

* Alkoholittoman version saat jättämällä alkoholit pois. Lisää silloin mehun määrää punaviinin verran.

Karibialainen eggnog

6 annosta

1 tlk (400 ml) kookosmaitoa

3 rkl sokeria

3 keltuaista

1 tl vaniljasokeria

1/2 dl tummaa rommia

ripaus muskottipähkinää

Mittaa kattilaan kookosmaito ja sokeri. Kuumenna sekoittaen miedolla lämmöllä. Vaahdota keltuaiset ja vaniljasokeri. Lisää vaahto kookosmaitoon, koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnes seos vähän saostuu, älä päästä kiehumaan. Nosta seos jäähtymään, lisää rommi ja kaada juoma pulloon ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Kaada kylmää juomaa tarjolle pieniin laseihin ja ripauta päälle aavistus muskottipähkinää. 

Mausteinen rypäleglögi

6 annosta

1 l rypälemehua

2 kanelitankoa

10 neilikkaa pala inkivääriä

1/2 dl fariinisokeria

mantelilastuja

Kuumenna rypälemehu ja mausteet kiehuvaksi anna porista noin 10 minuuttia. Lisää mukaan fariinisokeria makeutta maistellen. Koristele glögi mantelilastuilla ja nauti.

Autoilijan siideriglögi

6 annosta

1 l siideriä

1 laakerinlehti

1 vaniljatanko

1 kanelitanko

(sokeria tai hunajaa)

Kaada siideri kattilaan. Kuumenna neste hitaasti laakerinlehden, halkaistun vaniljatangon ja kanelitangon kanssa kiehuvan kuumaksi.

Ota mausteet pois ja tarkista makeus ja liuota mukaan suun vaatiessa hieman sokeria tai hunajaa. Kaada juoma glögimukeihin ja nauti manteleiden ja rusinoiden kera. Annoksesta riittää kuudelle.

Julkaistu: 10.11.2004
Katso myös nämä