Kotivinkki

Glögi tuo joulun – katso ohjeet kuuteen glögiin!

15 min
{
Aktiivinen15 min
Passiivinen
Glögi on parhaimmillaan itse tehtynä! Kanelin, tähtianiksen, neilikan ja inkiväärin tuoksu tuovat joulun. Tee glögi tällä perusohjeella tai kokeile ihania variaatioita.
KA
4.17
4
Teksti Kati Pohja
Kuvat Joonas Vuorinen


Ainekset (4-6 annosta)

Glögi

  • 2kanelitankoa
  • 3tähtianista
  • 10neilikkaa
  • pala inkivääriä
  • 3suikaletta appelsiininkuorta
  • 2 ½ dlsokeria
  • 3 dlvahvaa mustaherukkamehua
  • ¾ lpunaviiniä (1 plo)
  • (kirkasta viinaa tai portviiniä tai konjakkia)
Tulosta

Glögi valmistuu näin:

  1. Mittaa mausteet kattilaan. Lisää sokeri ja mustaherukkamehu. Kuumenna ja anna kiehua, kunnes seos sakenee siirapiksi, eli noin 10 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä.
  2. Lisää kattilaan punaviini ja sekoita hyvin. Siivilöi mausteet pois. Terästä glögi halutessasi tilkalla kirkasta viinaa, portviiniä tai konjakkia. Lämmitä, mutta älä päästä kiehumaan.
  3. Kaada juoma laseihin ja koristele tähtianiksilla tai kanelitangoilla. Tarjoa glögi heti.

Vinkki!

Alkoholittoman glögin teet makusiirapista ja sopivasti laimennetusta mehusta. Kokeile esimerkiksi mustaviinimarjamehuun keitettyä siirappia ja punaviinimarjamehua.

Ideoita soveltamiseen

  • Makusiirappi on glögin perusta. Keitä se mehusta, sokerista ja mausteista. Niitä vaihtelemalla saat aina uutta makua glögiisi. Voit keittää makusiirappia kerralla ison määrän, sillä se säilyy jääkaapissa useita viikkoja.
  • Mehuiksi sopivat mustaherukkamehun lisäksi lähes kaikki sokeroidut ja sokeroimattomat mehut. Kokeile esimerkiksi punaherukka-, karpalo- ja omenamehua.
  • Vaihda valkoinen sokeri tummaan. Kokeile esimerkiksi fariini-, muscovado- tai ruokosokeria. Myös hunaja ja vaahterasiirappi tuovat makua. Jos käyttämäsi mehu on makeaa, vähennä sokerin määrää.
  • Mausta rohkeasti. Kokeile esimerkiksi pippureita, chiliä tai yrttejä. Voit kuivattaa kanelitangot, tähtianikset, neilikat ja kardemumman käytön jälkeen ja käyttää ne uudestaan.
  • Puna- tai valkoviini riittävät hyvin glögin alkoholiksi. Myös väkevät alkoholit, kuten liköörit, kirkkaat viinat ja konjakit, ovat perinteisiä glögin terästäjiä.
  • Glögi koristellaan usein rusinoilla ja mantelilastuilla. Koristeiksi sopivat myös makusiirappiin käyttämäsi mausteet ja hedelmäviipaleet.
  • Perusta pikkujouluihin glögibaari ja anna vieraiden viimeistellä glöginsä itse. Nosta tarjolle muutama eri terästysvaihtoehto, kuten kirkasta viinaa, rommia, konjakkia, giniä tai likööriä. Laita kulhoihin rusinoiden ja manteleiden lisäksi kuivattuja karpaloita, pähkinöitä, tähtianiksia, kanelitankoja, appelsiininkuorta, polkatankoja ja vaahtokarkkeja.
  • Glögin voi nauttia myös cocktailin muodossa tai käyttää glögiä jouluisessa boolissa tai sangriassa. Kokeile glögiä esimerkiksi lämmitetyn siiden kanssa tai sekoita glögistä ja kuohuviinistä kupliva alkumalja.

Vaaleat glögimme

Tummemmat variaatiot

MITÄ PIDIT?
4.17