Glögi tuo joulun – katso ohjeet kuuteen glögiin!
15 min
{
Aktiivinen
15 minPassiivinen
Glögi on parhaimmillaan itse tehtynä! Kanelin, tähtianiksen, neilikan ja inkiväärin tuoksu tuovat joulun. Tee glögi tällä perusohjeella tai kokeile ihania variaatioita.
KA
4.1
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 28.11.2015

Glögi tuo joulun – katso ohjeet kuuteen glögiin!
Reseptin ainekset (4-6 annosta)
Glögi
- 2kanelitankoa
- 3tähtianista
- 10neilikkaa
- pala inkivääriä
- 3suikaletta appelsiininkuorta
- 2 ½ dlsokeria
- 3 dlvahvaa mustaherukkamehua
- ¾ lpunaviiniä (1 plo)
- (kirkasta viinaa tai portviiniä tai konjakkia)
Glögi valmistuu näin:
- Mittaa mausteet kattilaan. Lisää sokeri ja mustaherukkamehu. Kuumenna ja anna kiehua, kunnes seos sakenee siirapiksi, eli noin 10 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä.
- Lisää kattilaan punaviini ja sekoita hyvin. Siivilöi mausteet pois. Terästä glögi halutessasi tilkalla kirkasta viinaa, portviiniä tai konjakkia. Lämmitä, mutta älä päästä kiehumaan.
- Kaada juoma laseihin ja koristele tähtianiksilla tai kanelitangoilla. Tarjoa glögi heti.
Vinkki!
Alkoholittoman glögin teet makusiirapista ja sopivasti laimennetusta mehusta. Kokeile esimerkiksi mustaviinimarjamehuun keitettyä siirappia ja punaviinimarjamehua.
Ideoita soveltamiseen
- Makusiirappi on glögin perusta. Keitä se mehusta, sokerista ja mausteista. Niitä vaihtelemalla saat aina uutta makua glögiisi. Voit keittää makusiirappia kerralla ison määrän, sillä se säilyy jääkaapissa useita viikkoja.
- Mehuiksi sopivat mustaherukkamehun lisäksi lähes kaikki sokeroidut ja sokeroimattomat mehut. Kokeile esimerkiksi punaherukka-, karpalo- ja omenamehua.
- Vaihda valkoinen sokeri tummaan. Kokeile esimerkiksi fariini-, muscovado- tai ruokosokeria. Myös hunaja ja vaahterasiirappi tuovat makua. Jos käyttämäsi mehu on makeaa, vähennä sokerin määrää.
- Mausta rohkeasti. Kokeile esimerkiksi pippureita, chiliä tai yrttejä. Voit kuivattaa kanelitangot, tähtianikset, neilikat ja kardemumman käytön jälkeen ja käyttää ne uudestaan.
- Puna- tai valkoviini riittävät hyvin glögin alkoholiksi. Myös väkevät alkoholit, kuten liköörit, kirkkaat viinat ja konjakit, ovat perinteisiä glögin terästäjiä.
- Glögi koristellaan usein rusinoilla ja mantelilastuilla. Koristeiksi sopivat myös makusiirappiin käyttämäsi mausteet ja hedelmäviipaleet.
- Perusta pikkujouluihin glögibaari ja anna vieraiden viimeistellä glöginsä itse. Nosta tarjolle muutama eri terästysvaihtoehto, kuten kirkasta viinaa, rommia, konjakkia, giniä tai likööriä. Laita kulhoihin rusinoiden ja manteleiden lisäksi kuivattuja karpaloita, pähkinöitä, tähtianiksia, kanelitankoja, appelsiininkuorta, polkatankoja ja vaahtokarkkeja.
- Glögin voi nauttia myös cocktailin muodossa tai käyttää glögiä jouluisessa boolissa tai sangriassa. Kokeile glögiä esimerkiksi lämmitetyn siiden kanssa tai sekoita glögistä ja kuohuviinistä kupliva alkumalja.
Vaaleat glögimme
Tummemmat variaatiot

Ei perinteistä punaista, vaan jotain ihan muuta! 6 hauskaa yllättäjää glögisesonkiin

Paras glögi? Valitsimme punaisten glögien joukosta 6 suosikkiamme: "Hinta-laatu-suhteeltaan erinomainen joka tilanteen juoma"

Jouluglögi virittää joulun tunnelmaan – 9 ohjetta perinteisiin ja uudenlaisiin glögijuomiin

Joulukakku tekee juhlan! Glögijuustokakku, Helka-tädin hillakakku ja 20 muuta suosikkia perinteisistä uusiin hitteihin

Jouluinen juustokakku on täydellinen päätös juhla-aterialle – kurkkaa 6 ihanaa ohjetta ja valitse oma suosikkisi!

Pikkujoulujen parhaat tarjottavat: näillä herkullisilla resepteillä teet illanistujaisista ikimuistoiset

Herkullinen ja harkittu juustopöytä hurmaa pikkujouluvieraat – katso täältä kokoamisohjeet ja takuuvarmat yhdistelmät!

Anu järjestää kavereilleen joulujatkot, jotta aatto ei loppuisi liian lyhyeen: ”Glögiä kuluu illan mittaan ainakin kymmenen litraa!”