
Maailman paras maustekakku – nappaa vinkit leivontaan sekä ideat makuyhdistelmiin & kuorrutuksiin
Maustekakut ovat kahvipöydän klassikkoja, joita on helppo tuunata mausteita, kuorrutteita ja koristeita vaihtelemalla. Kakut valmistuvat helposti, säilyvät hyvin ja jopa paranevat parissa päivässä makujen ja kosteuden tasaannuttua.
Valitse sopivat vehnäjauhot
Puolikarkea vehnäjauho
Leivonnan yleisjauho, jota voidaan käyttää myös kakkutaikinoiden valmistukseen.
Erikois- eli ydinvehnäjauho
Karkeampaa kuin puolikarkea vehnäjauho. Se leipoutuu hyvin ja sopii erinomaisesti maustekakkujen leivontaan.
Karkea vehnäjauho
Koostumukseltaan erikoisjauhojakin karkeampaa. Se on tarkoitettu nimenomaan keveiden, sitkottomien kakku- ja kääretorttutaikinoiden valmistukseen.
Täysjyvävehnäjauho eli grahamjauho
Tuo taikinaan kuitua ja mureutta. Jauho on hieman kitkerää, joten sitä kannattaa laittaa maustekakkuihin vain osa jauhomäärästä.

Gluteeniton maustekakku – näin muunnat reseptin
Kakkureseptit voi muuntaa gluteenittomiksi korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella tai muilla gluteenittomilla jauhoilla.
1 dl vehnäjauhoja vastaa:
- 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
- ⅔ dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta
- 1 dl maissijauhoja
- 1 dl maissitärkkelystä
- 1 dl riisijauhoja
- ¾ dl täysjyväriisijauhoja
- 1 dl hirssijauhoja
- 1 dl soijajauhoja
- ¾ dl tattarijauhoja
- ⅔ dl perunajauhoja
- ⅔ dl Jytte-jauhoja.
Perunajauhot ja maissitärkkelys tuovat maustekakkuihin pumpulinpehmeää kuohkeutta.

Mausta kakkutaikina
- Sokeri makeuttaa kakkutaikinan. Perinteisen taloussokerin sijaan voit käyttää esimerkiksi ruoko-, fariini- tai muscovadosokeria, jotka antavat kakkuun syvemmän, hieman paahteisen maun.
- Kaakaojauheella voi maustaa ja värjätä koko taikinan tai osan taikinasta suklaiseksi tiikerikakun tapaan.
- Kuivamausteilla, kuten vaniljalla, kanelilla, kardemummalla, inkiväärillä, muskotilla, sahramilla ja piparkakkumausteella saat taikinaan helposti lisämakua.
- Sitrushedelmien, kuten sitruunan, limen ja appelsiinin raastettu kuori antaa kakulle aromaattisen säväyksen.
- Kuivatut hedelmät ja marjat ovat mukavia sattumia kakussa. Isoimmat hedelmät, kuten aprikoosit, luumut, taatelit ja viikunat kannattaa saksia pienemmiksi tai keittää soseeksi. Rusinat, karpalot ja mustikat voi lisätä sellaisenaan.
- Pähkinät ja mantelit voi sekoittaa taikinaan rouheena tai kokonaisena. Voit korvata osan kakkujauhoista hienojakoisilla manteli- tai pähkinäjauheilla tai -jauhoilla. Myös mantelimassaa voi raastaa taikinaan.
- Hedelmäsoseilla, juuresraasteilla, hilloilla ja marmeladeilla saat kakkuun mehevyyttä ja lisämakua.
- Tuoreet hedelmät ja marjat mehevöittävät, maustavat ja piristävät taikinaa. Hapanmaitotuotteet, kuten jogurtti, piimä tai smetana, tuovat kakkuun mehevyyden lisäksi happamuutta.
- Loraus konjakkia, likööriä, punssia, viskiä, calvadosta tai glögiä terästää taikinan makua. Ne sopivat kakun kostutukseen paistamisen jälkeen sellaisenaan tai laimennettuina.

Jauhota vuoka huolellisesti
- Hyvin jauhotetusta vuoasta kakku irtoaa helposti ja sen pinta pysyy ehjänä sekä kauniina.
- Rasvaksi sopii parhaiten voi tai margariini, joka kannattaa levittää vuokaan huoneenlämpöisenä.
- Perinteisesti jauhottamiseen käytetään korppujauhoja. Niitä saa myös gluteenittomana.
- Kokeile myös kookoshiutaleita, manteli- tai pähkinäjauheita sekä rouheita, vehnäleseitä tai mannasuurimoita.
- Näyttävä pinta syntyy, kun jauhotat vuoan esimerkiksi unikonsiemenillä.

Maustekakun paistaminen
- Valitse kakulle sopivan kokoinen vuoka, sillä liian isossa vuoassa kakku jää turhan matalaksi. Vuoka on sopivan kokoinen, kun taikina täyttää siitä kaksi kolmasosaa. Näin täytettynä kohoamisvaraa jää riittävästi.
- Maustekakkujen sopiva paistolämpötila on 175 astetta.
- Laita kakku uunin alatasolle, jotta se ehtii kohota ennen kuin pinta kuorettuu.
- Älä avaa uuninluukkua paistamisen alkuvaiheessa, äläkä muutenkaan turhan usein paiston aikana.
- Paistoaikaa kuluu ison kakun kypsymiseen noin tunti. Pieni maustekakku kypsyy 30–45 minuutissa. JOS kakun pinta alkaa tummua liikaa, voit laittaa sen päälle leivinpaperin tai folion.
- Varmista kakun kypsyys pistämällä cocktail- tai grillitikulla sen keskiosaan. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa ja kakku on irronnut hieman vuoan reunoilta.
- Anna kakun jäähtyä noin 10 minuuttia vuoassa ennen ritilälle kumoamista.
- Irrota kakku vuoasta vasta, kun se on kokonaan jäähtynyt.

Maustekakut säilyvät hyvin folioon tai kelmuun käärittynä – maku vain paranee päivien mittaan. Kuorruttamattoman maustekakun voi pakastaa ilman että sen maku kärsii.
Maustekakun kuorrutus komeaksi
- Yksinkertaisin tapa maustekakun viimeistelyyn on siivilöidä pintaan tomusokeria.
- Sokerikuorrutus valmistuu helposti tomusokerista ja vedestä. Nestetilkaksi käy myös esimerkiksi marjamehutiiviste tai kahvi, joilla saa kuorrutteeseen samalla väriä ja makua.
- Suklaakuorrutuksen voi valmistaa niin tummasta suklaasta, valkosuklaasta kuin vaaleanpunaisesta rubysuklaasta.
- Kinuskikuorrutus antaa kakulle paahteista makeutta. Kokeile myös lakritsitoffeista valmistettua kinuskikuorrutusta.
- Kuohkeampi ja mehevämpi kuorrutus valmistuu mascarponejuustosta tai perinteisestä tuorejuustosta, jota saa myös eri tavoin maustettuna. Tuorejuustoja voi kuohkeuttaa lisää kermavaahdolla.
- Porkkanakakusta tuttu tuorejuusto-voi-tomusokerikuorrutus sopii etenkin vuokaan valmistetun kakun päälle.
- Koristele kakku halutessasi kakunkoristeilla, murennetulla marengilla, makeisilla, pähkinöillä tai manteleilla, rouhitulla suklaalla, yrteillä ja tuoreilla tai kuivatuilla hedelmillä ja marjoilla.
Maustekakku on mainio ruokalahja! Aseta kakku kauniille paperilautaselle tai muulle alustalle, kääräise sellofaaniin ja somista narulla, pakettikortilla ja esimerkiksi havuilla tai kuivakukilla.