Maku

Juustokakku – suussasulavat ja rakastetuimmat suosikkireseptit

Juustokakku – suussasulavat ja rakastetuimmat suosikkireseptit

Juustokakku on ikisuosikki, joka sopii juhlaan kuin juhlaan. Katso tästä ihanimmat ohjeet makeisiin ja suolaisiin juustokakkuihin, jotka saavat pöytäseurueen huokailemaan ihastuksesta!
Teksti Maku-toimitus
Kuvat Sanna Peurakoski
Mainos

Juustokakku on viime vuosina kivunnut suomalaisten suosikkileivonnaisten joukkoon, eikä syyttä! Se on näyttävä tarjottava, joka sopii juhlaan kuin juhlaan.

Juustokakkuja on karkeasti rajaten kahdenlaisia: hyydytettäviä ja uunissa paistettavia. Molemmilla on omat kannattajansa, mutta onneksi ei tarvitse valita!

Juustokakku taipuu myös erityisruokavalioihin, koska useimmat juustokakut voi valmistaa gluteenittomasti. Gluteeniton juustokakku syntyy esimerkiksi tekemällä pohja gluteenittomista kekseistä tai korvaamalla pohjaan käytettävät ainekset gluteenittomilla jauhoseoksilla. Munattomaan ruokavalioon soveltuvat useimmat hyydytettävät kakut, kunhan muistaa huomioida myös pohjaan käytettävien keksien munattomuuden.

Paistettavat juustokakut

Paistettavissa juustokakuissa käytetään pohjana useimmiten murotaikinaa, mutta myös keksimurska-voiseos sopii tarkoitukseen. Uunissa paistuessaan kekseistä valmistettu pohja tiivistyy, jolloin se tukee paremmin muhkeaa täytettä. Näin syntyy helppo ja herkullinen pohja paistettavalle juustokakulle. Juustokakkuun käytettävä murotaikina valmistuu helpoimmin monitoimikoneella. Tällöin aineksena voi käyttää kylmää voita, ja kylmä taikina asettuu puolestaan helposti vuoan reunoille paistamista varten.

Monen paistettavasta juustokakusta haaveilevan mielessä on amerikkalainen juustokakku, jossa ei aineksia säästellä. Muhkeiden juustokakkujen ystävän kannattaa ehdottomasti kokeilla myös pähkinä-suklaajuustokakkua tai suklaajuustokakkua, joista jo pieni pala riittää taltuttamaan juustokakunhimon.

Juustokakusta voi tehdä myös pieniksi suupaloiksi sopivan, pellille leivottavan ja leikattavan version. Kokeile vaikkapa supersuklaisia Oreo-juustokakkupaloja tai mustikkapiirakan makumaailmasta inspiroitunutta mustikkajuustokakkua. Takaamme, että nämä hittiherkut katoavat kahvipöydästä alta aikayksikön!

Hyydytettävät juustokakut

Hyydytettävien juustokakkujen pohja perustuu usein hienoon keksimurskaan, ja siihen sekoitettuun voisulaan. Keksit suositellaan usein hienonnettavaksi monitoimikoneessa, sillä hienojakoinen murska tekee kakusta helposti leikattavan. Jos et omista monitoimikonetta, voit murskata keksit myös sujauttamalla ne kaksinkertaiseen pakastepussiin ja ajelemalla kaulimella päältä. Valitettavasti monet gluteenittomat keksit ovat niin kovia, ettei niiden murskaaminen tähän tapaan onnistu, vaan tarvitset monitoimikoneen.

Klassisen hyydytettävän juustokakun täytteeseen tulee tuorejuustoa, kuohukermaa tai ranskankermaa ja joskus myös rahkaa. Jos täytteessä ei ole lainkaan tuorejuustoa, kakkua voidaan kutsua moussekakuksi.

Kakku hyydytetään useimmiten liivatteella, johon käyttövinkit löydät täältä. Osa kakuista viimeistellään mehu- tai hedelmäsosekerroksella, joka kiillottaa pinnan klassisen juhlavaksi.

Juustokakkujen täytteissä kannattaa hyödyntää sesongin parhaita raaka-aineita. Kuohkea mansikkajuustokakku on klassikko, jolla voi korvata myös perinteisen mansikkakakun. Sadonkorjuun aikaan kirsikoista valmistuu superherkullinen kaurapohjainen kirsikkajuustokakku.

Suklaa on myös mitä parhain raaka-aine juustokakkuihin. Kolmen suklaan juustokakussa valloittaa valkosuklainen pohja, jonka päälle kasataan reilu kerros kuohkeaa maitosuklaatäytettä. Koko komeus viimeistellään rouhitulla tummalla suklaalla. Tämän suklaajuustokakun juju puolestaan löytyy pohjasta, joka on mutakakkumaisen mehukas ja tahmea.

Jos perinteiset juustokakut alkavat jo kyllästyttää, kokeile jotain uutta. Syntisen hyvä gin tonic -juustokakku on täydellinen herkku esimerkiksi illanistujaisiin. Lakritsan ystävät puolestaan tulevat rakastumaan tähän sitruuna-lakujuustokakkuun. Tai miltä kuulostaisi raikas limetti-seljankukkajuustokakku?

Hauskan poikkeuksen hyydytettävien juustokakkujen pohjavaihtoehdoissa tekee mustikkajuustokakku, jossa pohja valmistetaan hiutaleista ja tiivistetään uunissa paistamalla. Tätä kannattaa kokeilla!

Juustokakku erityisruokavalioihin

Juustokakku taipuu gluteenittomaksi versioksi helposti, kun pohjan valmistamiseen käytetään gluteenittomia keksejä tai gluteenitonta murotaikinaa. Esimerkiksi ihanan raikas raparperijuustokakku valmistetaan gluteenittomalle kaurapohjalle.

Juustokakun valmistamiseen ei aina tarvita liivatetta, maitoa tai munia. Täytteen hyydyttämiseen sopii esimerkiksi vegegeeli, kuten tässä vegaanisessa raparperi-appelsiinijuustokakussa. Kahden täytteen vegaanisessa juustokakussa ihastuttaa klassinen makupari, eli mango ja kookos.

Suolaiset juustokakut

Oma lukunsa juustokakkujen maailmassa ovat suolaiset juustokakut, joihin sopii täytteeksi niin kala, katkarapu kuin kana. Suolaisesta juustokakusta saa herkullisen ja tyylikkään vaihtoehdon voileipäkakuille.

Erityisen ylellisen suolaisen juustokakun täytteessä maistuu parmesaani. Kun mukaan lisätään saksanpähkinöitä ja viikunoita, lopputulos on lähestulkoon taivaallinen.

Suolainen caprese-salaatin henkeen tehty juustokakku ihastuttaa makumaailmallaan, joka on kuin suoraan Italiasta. Toiseksi ei jää tämäkään parsatäytteinen suolainen juustokakku!

Gluteeniton ja vegaaninen kasviskakku sopii myäs erityisruokavalioihin, joten se on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi perinteisen voileipäkakun korvaajaksi.

Julkaistu: 21.8.2018