Maku

Juustokakku – suussasulavat suosikkireseptit

Juustokakku – suussasulavat suosikkireseptit

Kukapa sitä ei rakastaisi? Juustokakku on ikisuosikki, joka sopii juhlaan kuin juhlaan. Katso tästä ihanimmat ohjeet makeisiin ja suolaisiin juustokakkuihin!
Teksti Maku-toimitus
Kuvat Sanna Peurakoski
Mainos

Juustokakku on viime vuosina kivunnut suomalaisten suosikkileivonnaisten joukkoon, eikä syyttä! Se on näyttävä tarjottava, joka sopii juhlaan kuin juhlaan.

Juustokakkuja on karkeasti rajaten kahdenlaisia: hyydytettäviä ja uunissa paistettavia. Molemmilla on omat kannattajansa, mutta onneksi ei tarvitse valita!

Juustokakku taipuu myös erityisruokavalioihin, koska useimmat juustokakut voi valmistaa gluteenittomasti. Gluteeniton juustokakku syntyy esimerkiksi tekemällä pohja gluteenittomista kekseistä tai korvaamalla pohjaan käytettävät ainekset gluteenittomilla jauhoseoksilla. Munattomaan ruokavalioon soveltuvat useimmat hyydytettävät kakut, kunhan muistaa huomioida myös pohjaan käytettävien keksien munattomuuden.

Amerikkalainen juustokakku.

Paistettavat juustokakut

Paistettavissa juustokakuissa käytetään pohjana useimmiten murotaikinaa, mutta myös keksimurska-voiseos sopii tarkoitukseen. Uunissa paistuessaan kekseistä valmistettu pohja tiivistyy, jolloin se tukee paremmin muhkeaa täytettä. Näin syntyy helppo ja herkullinen pohja paistettavalle juustokakulle. Juustokakkuun käytettävä murotaikina valmistuu helpoimmin monitoimikoneella. Tällöin aineksena voi käyttää kylmää voita, ja kylmä taikina asettuu puolestaan helposti vuoan reunoille paistamista varten.

Monen paistettavasta juustokakusta haaveilevan mielessä on amerikkalainen juustokakku, jossa ei aineksia säästellä. Muhkeiden juustokakkujen ystävän kannattaa ehdottomasti kokeilla myös pähkinä-suklaajuustokakkua tai suklaajuustokakkua, joista jo pieni pala riittää taltuttamaan juustokakunhimon.

Pähkinä-suklaajuustokakku.

Hyydytettävät juustokakut

Hyydytettävien juustokakkujen pohja perustuu usein hienoon keksimurskaan, ja siihen sekoitettuun voisulaan. Keksit suositellaan usein hienonnettavaksi monitoimikoneessa, sillä hienojakoinen murska tekee kakusta helposti leikattavan. Jos et omista monitoimikonetta, voit murskata keksit myös sujauttamalla ne kaksinkertaiseen pakastepussiin ja ajelemalla kaulimella päältä. Valitettavasti monet gluteenittomat keksit ovat niin kovia, ettei niiden murskaaminen tähän tapaan onnistu, vaan tarvitset monitoimikoneen.

Hauskan poikkeuksen hyydytettävien juustokakkujen pohjavaihtoehdoissa tekee mustikkajuustokakku, jossa pohja valmistetaan hiutaleista ja tiivistetään uunissa paistamalla. Tätä kannattaa kokeilla!

Klassisen hyydytettävän juustokakun täytteeseen tulee tuorejuustoa, kuohukermaa tai ranskankermaa ja joskus myös rahkaa. Jos täytteessä ei ole lainkaan tuorejuustoa, kakkua voidaan kutsua moussekakuksi. Kakku hyydytetään useimmiten liivatteella, johon käyttövinkit löydät täältä.

Osa kakuista viimeistellään mehu- tai hedelmäsosekerroksella, joka kiillottaa pinnan klassisen juhlavaksi.

Raparperi-valkosuklaamoussekakku.

Suolaiset juustokakut

Oma lukunsa juustokakkujen maailmassa ovat suolaiset juustokakut, joihin sopii täytteeksi niin kala, katkarapu kuin kana. Suolaisesta juustokakusta saa herkullisen ja tyylikkään vaihtoehdon voileipäkakuille.

Lue lisää:

Kruunaa tärkeä päivä täytekakulla – kurkkaa maistuvat suosikkiohjeet

Kaikki leivonnasta: suussasulavat reseptit ja parhaat vinkit

Näin järjestät täydelliset juhlat! 18 vinkkiä

Julkaistu: 6.5.2017