Näin onnistut liivatteen käytössä
Ruoka
Näin onnistut liivatteen käytössä
Liivatteella on turhaan vaikea maine. Todellisuudessa liivate on helppokäyttöinen hyydyttävä aine, jolla valmistuvat niin juustokakut, kakuntäytteet kuin hyytelötkin.

Liivatetta on saatavilla liivatelehtinä sekä liivatejauheena. Suomalaisissa resepteissä käytetään yleisimmin liivatelehtiä.

Liivate valmistetaan eläinkunnan proteiinista nimeltä kollageeni, jota saadaan esimerkiksi sian nahasta. Tämän vuoksi se ei sovellu vegaaniseen ruokavalioon.

Vegaaninen vaihtoehto liivatteelle on merilevästä valmistettu agar agar tai lyhyemmin ilmaistuna agar. Agar agaria saa jauheena ja hiutaleina leivontatarvikeliikkeistä ja hyvinvarustetuista ruokakaupoista sekä apteekeista. Tuotekohtaisen käyttöohjeen löydät pakkauksesta.

Liivatelehtien käyttö

Tarkista liivatteen sopiva määrä joko reseptistä tai liivatteen myyntipakkauksesta. Liivatteella saa helposti näyttäviä kakkuja, mutta liian suurta annostusta kannattaa välttää, jotta maku ei laimene tai kakun koostumuksesta tule kumimainen. Happamia aineksia kuten sitruunaa tai marjoja sisältävien seosten hyydyttämiseen tarvitaan suhteessa enemmän liivatelehtiä.

  1. Upota liivatelehdet yksitellen runsaaseen kylmään veteen. Liota vähintään 5 minuuttia, kunnes liivatteet ovat pehmeitä. Liivatteet eivät hajoa, vaikka liottaisit niitä pitempäänkin, joten voit kakun valmistuksen aluksi laittaa liivatteet likoamaan.  
  2. Kuumenna pieni nestetilkka (1-2 rkl) kattilassa kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Neste voi olla mitä tahansa, mikä sopii valmistettavan reseptin makuun: vettä, mehua, kahvia, konjakkia.
  3. Nosta liivatelehdet liotusvedestä ja puristele vesi pois. Liuota liivatteet välittömästi kuumaan liemeen, mutta älä enää keitä. Sekoita tasaiseksi.
  4. Kun seos on jäähtynyt hieman (tämä käy nopeasti, koska liivatteet ovat viileitä), voit lisätä seoksen hyydytettävään massaan. Lisää liivateseos ohuena nauhana hyydytettävään seokseen ja sekoita huolellisesti tasaiseksi. 
  5. Jos hyydytettävään massaan tulee kermavaahtoa, lisää se vasta viimeisenä, jotta vaahto ei laske ja täytteestä tulee kuohkeampi. 
Kommentoi »