15 x säästä rahaa puutarhassa – näin saat unelmien puutarhan pikkurahalla

15 x säästä rahaa puutarhassa – näin saat unelmien puutarhan pikkurahalla
Kaunis puutarha ei vaadi paksua lompakkoa. Jos on kekseliäs ja valmis näkemään hieman enemmän vaivaa, puutarhaa voi rakentaa myös säästeliäästi. Kokosimme inspiroivat ja rahanarvoiset ideat!
Julkaistu: 15.4.2021

1. Istuta kasveja, jotka sopivat pihasi olosuhteisiin

Pääset helpoimmalla ja myös halvimmalla, kun hankit pihaasi sen olosuhteisiin sopivia kasveja. Jos kasvit eivät pärjää, joudut uusimaan istutukset pian uudestaan.
Kun siis suunnittelet istutuksia, tutkaile ensin pihaasi. Paistaako sinne koko päivän aurinko ja maaperä on hiekkainen kuin Saharassa? Tai sijaitseeko puutarhasi varjossa havumetsän siimeksessä? Kuivan paikan kivikkokasvit eivät todennäköisesti kukoista varjoisassa savimaassa tai etelän eksoottiset lajikkeet pohjoisimman Suomen ankarissa olosuhteissa.
Mitä istuttaa rinteeseen, savimaahan, paahteeseen tai tuuliselle paikalle? Katso 27 kattavaa, ilmaista pihasuunnitelmaa erilaisille paikoille ja erilaisiin tarpeisiin.

2. Siemenistä saa pikkurahalla huiman määrän kasveja

Jos ostat kaikki kasvit valmiiksi esikasvatettuina taimina, rahaa kuluu äkkiä paljon. Siemenpussit sen sijaan ovat edullisia, ja jo yhdestä pussillisesta saat ison liudan kasvatteja. Siemenestä voi kasvattaa itse vaikka mitä, kuten kesäkukkia, perennoja ja hyötykasveja. Esikasvatus- ja kylvökalenteristamme voit kurkistaa, milloin on aika laittaa yrttien ja vihannesten siemenet multaan.

Istutussuunnitelma: edullinen ja värikäs kylvökukkapenkki

Tässä kukkapenkissa kasvaa muun muassa auringonkukkia, ruiskaunokkeja ja silkkiunikoita. Monia kukkapenkin lajeja voi kerätä kesän mittaan myös maljakkoon. Kurkkaa edullisen kylvökukkapenkin istutussuunnitelma.

Kierrätä rasiat kylvöjä varten

Kun kierrätät maitopurkit ja muut rasiat kylvöjä ja esikasvatusta varten, voit säästää yllättävän pitkän pennin. Myös sanomalehdistä ja esimerkiksi vessapaperihylsyistä saa käteviä taimipotteja. Koska ne maatuvat nopeasti, voit istuttaa taimet esikasvatuksen jälkeen ulos maahan potteineen.
Ei uskoisi, että laihialaisen Seijan puutarhassa kantavana ajatuksena on nuukuus! Pikkurahalla mutta vaivaa ja mielikuvitusta säästelemättä on syntynyt upea keidas.

3. Osta taimet mahdollisimman pieninä

Kun hankit taimia – perennoja, pensaita, puita – valitse pienikokoisia yksilöitä ja kasvata ne itse isoiksi pihallasi. Esimerkiksi suureksi kasvatetut puut ovat selvästi hintavampia kuin pienemmät. Usein monivuotiset kasvit jopa hyötyvät siitä, että pääsevät nuorena juurtumaan tuleviin kasvuolosuhteisiinsa eli pihaasi.
Kuinkas se puun istuttaminen sujuukaan? Katso täältä kuvalliset ohjeet puun istutukseen ja täsmävinkit havukasvien istutukseen täältä.

4. Jaa ostamasi taimet pienempiin osiin heti, niin saat samalla rahalla enemmän alkuja

Matkalla kukkaostoksille? Et ehkä tarvitse niin monta taimea kuin ajattelit. Usein taimia on nimittäin helppo jakaa pienempiin osiin. Erityisen kätevää tämä on nopeakasvuisten kesäkukkien ja perennojen kanssa.
Kokeile jakaa esimerkiksi orvokin ja koristeapilan taimia, ne kasvavat nopeasti! Tässä ihanassa kesäkukka-asetelmassa on vaaleankeltaisia orvokkeja ja kultalakkoja sekä tummalehtistä 'Dark Debbie' -koristeapilaa.

5. Ota jakopaloja myös oman pihasi perennoista

Helppo ja ilmainen keino saada lisää kasviloistoa on jakaa oman pihan perennoja. Jakaminen tekee myös monille perennoille hyvää, jos ne ovat kasvaneet tiiviiksi mättäiksi. Katso kuvalliset ohjeet perennojen jakamiseen.
Esimerkiksi kuunliljoja on helppo jakaa.

6. Kerää syksyllä siemenet talteen

Jakamisen lisäksi voit saada lisää kasveja omalta pihaltasi keräämällä niistä syksyllä siemenet talteen. Parhaiten siemenlisäys onnistuu vähän jalostettujen ja luonnonperennojen kanssa.
Esimerkiksi akileijoista on helppo kerätä siemeniä.
Kerää siemeniä esimerkiksi näistä
Akileijat
Ukkolaukat
Isotähtiputket
Orvokit
Kehäkukat
Ritarinkannukset
Myskimalvat
Sinipallo-ohdakkeet

Kirjailijan puutarhassa loistavat siemenistä kasvatetut kukat

Kirjailija Mari Mörön puutarhassa luonnonkukat ja harvinaiset perennat kasvavat suloisesti sekaisin.
– Olen kasvattanut aika monet kasvini siemenestä. Sillä tavalla saa paljon taimia pikkurahalla, Mörö kertoo.

7. Napsi pistokkaita perennoista, kesäkukista ja jopa pensaista

Monia kasveja voi lisätä myös ottamalla niistä pistokkaita. Tiesitkö, että jopa herukka- ja karviaispensaista voi leikata versoja ja juurruttaa niistä uusien pensaiden alkuja? Perennoista hanakasti juurtuvia eli pistokaslisäykseen helppoja ovat esimerkiksi suikeroalpi, asterit, sammalleimut ja maksaruohot.
Myös ihania pelargoneja voi saada lisää leikkaamalla niistä pistokkaita. Katso kuvalliset ohjeet pelargonin pistokaslisäykseen.

8. Vaihtele taimia ja siemeniä ystäviesi kanssa, niin saat lisää lajikirjoa puutarhaasi

Kun keräät pihasi kasveista siemeniä ja harvennat perennakasvustoja, tarjoa puutarhasi antimia muille kotipuutarhureille. Vaihdoissa voit saada uusia herkkupaloja muiden pihoilta.

9. Vaihtoehtoja kesäkukille? Istuta omalta pihalta ilmaiset kasvit ruukkuihin

Jos terassi tai parveke on yhtään isompi, kesäkukkaistutuksiin kuluu helposti pitkä penni. Mitä, jos tällä kertaa kokeilisit jotakin uutta – ja edullista? Kesäkukkien lisäksi tai niitä täydentämään ruukkuihin voi istuttaa monia oman maan kasvatteja: perennoja ja luonnonkasveja, kuten puun taimia!
Näissä ruukuissa oliivipuiden seurana rönsyää maahumala – tuo kukkapenkkien ahkera leviäjä.
Seijan puutarhassa ruukussa on talvehtinut jo monta vuotta palloksi leikattu mänty. Nyt sen seurana on omasta kukkapenkistä jaettua maksaruohoa.

Kasvata popcorn-jyvistä kesän hauskimmat terassikasvit! "Varmasti onnistuu keneltä vain"

Kaupan popcorn-jyvistä kasvatettu pääsiäisruoho eli pääsiäismaissi on noussut viime vuosina suosioon. Mutta entäpä jos poppareista kylväisi hauskat terassikasvit? Entä oletko kokeillut kylvää unikoita maustepurkista?

10. Älä heitä pois jouluhyasintteja ja pääsiäisnarsisseja – istuta ne maahan

Varhain keväällä myynnissä olevat ruukkusipulikukat, kuten narsissit ja helmililjat, kannattaa säästää kukinnan jälkeen. Kun istutat ne maahan puutarhaasi, ne voivat kukkia siellä ensi vuonna uudelleen! Myös joulun hyasintteja ja jouluruusuja voi istuttaa ulos.
Valokuvaaja Annika Christersen ostaa hyasintteja heti joulun jälkeen puoleen hintaan ja säilyttää niitä kevääseen asti viileässä ja valoisassa paikassa. Näin kukista voi saada tuplailon! Kurkkaa Annikan hurmaavaan parvekepuutarhaan.

11. Tee itse multaa kompostoimalla & hyödynnä luonnon lannoitteet

Multasäkkeihin ja lannoitteisiin saa helposti kulumaan paljon rahaa. Kompostoimalla sekä luonnollisten lannoitteiden avulla säästät. Hyödynnä esimerkiksi nurmikon leikkuujätteet, kysy lähimaatilalta lantaa tai sekoita virtsasta lannoitteena toimivaa kultavettä. Puiden poltossa syntyvää tuhkaa voit käyttää kalkin tavoin.
Valjasta pihan nokkoset hyötykäyttöön! Nokkoskäyte ja nokkosvesi toimivat lannoitteen tavoin ja karkottavat tuholaisia. Valmistaminen on tosi helppoa, ohjeen löydät täältä.

12. Hommaa puutarhavälineet ja isot multakuormat kimpassa

Tarvitseeko kaikkea omistaa yksin? Vaikka tarvitsisit ruohonleikkurin, lehtipuhaltimen ja painepesurin terassia varten, todennäköisesti ne lojuvat käyttämättä suurimman osan ajasta. Ehkäpä naapurisi tai ystäväsi haikailee samanlaisen vempaimen perään? Hommatkaa siis puutarhavälineitä kimpassa. Myös multaa voi tilata yhdessä isomman erän.

13. Malta hankinnoissa syksyyn – silloin kasveja ja puutarhatarvikkeita on usein alennuksessa

Haaveiletko uusista perennoista, tarvitsetko lisää ruukkuja? Jos maltat, pidättele ostovimmaa syksyyn. Silloin monia puutarhavälineitä ja kasveja saattaa saada roimin alennuksin. Syksy on mitä loistavinta aikaa istuttaa perennoja ja muita kasveja!
Jos istutat ainakin osan kasveista syksyllä, osaat todennäköisesti ajatella paremmin myös myöhäisempiä kukkijoita, kuten ihania syysvuokkoja.

14. Säästä kesäkukat syksyllä ja yritä talvettaa ne

Monien kesäkukkien talvetus onnistuu myös kotioloissa. Se vaatii hieman tilaa ja vaivaa, mutta palkinnoksi säästyt kukkaostoksilta seuraavana kesänä! Lue ohjeet kesäkukkien talvetukseen.
Täyttyykö puutarhasi tänä kesänä daalioista? Myös daalian mukuloita voi talvettaa!

Mikä oivallus ja rahansäästö! Johanna ja Ilpo nikkaroivat sängynpäädyistä koristeellisen pihaportin

Metallinen sängynrunko oli lentämässä kierrätykseen, kun Johanna oivalsi, että siitähään saa hauskan pihaportin.

15. Hyödynnä kierrätysmateriaalia pihan rakenteissa ja yksityiskohdissa

Katsele kotisi turhaksi jääneitä ja jopa rikkinäisiä tavaroita uusin silmin: saisiko niistä tehtyä jotakin kaunista tai hyödyllistä puutarhaan, pientä tai suurta? Kukapa ei haaveilisi esimerkiksi vanhoista ikkunoista rakennetusta kasvihuoneesta! Kurkkaa täältä persoonallisia kierrätysideoita puutarhaan.
Ruukkujen lisäksi istutusastioina voi käyttää monia muitakin käytöstä pois jääneitä astioita, kuten kattiloita. Näin hauskoja istutusastioita löytyy Eevan ja Joukon mökiltä. Tämä mökkipiha on varsinainen keskeliäiden oivallusten temmellyskenttä!
Arja ja Jari ovat luoneet pohjalaispuutarhansa kukkapenkit pikkurahalla, sillä suurin osa kasveista on saatu ystäviltä. Kasvilöytöjen lisäksi pihan näkymiä rikastuttavat kauniisti patinoituneet esineet.
Ihanat kierrätyskasvihuoneet
Äidille yllätyksenä rakennettu
Hääpäiväksi rakennettu kierrätyskasvihuone
Rakkaudella nikkaroitu kasvihuone
Keraamikon kasvihuone
Puutarhasuunnittelijan kasvihuone
Floristin moderni kasvihuone
70-luvun ikkunoista koottu kasvihuone
Kennethin tumma kasvihuone

Kommentoi »