Kokeile perennojen kylvöä
Piha ja puutarha
Kokeile perennojen kylvöä
Monivuotisten kukkien eli perennojen kasvatus on helppoa. Yhdestä siemenpussista kylvät kymmeniä taimia.
13.3.2015
 |
Viherpiha

Kukkaharrastajan kannattaa tutustua siemenluetteloiden tarjontaan tai vierailla siemenliikkeiden internetsivuilla. Lajeja on satoja, ja useimmat niistä ovat helppoja kasvattaa.

Tavallisin kylvöaika on huhti–toukokuussa, jolloin on hyvin valoisaa.

Muutamille perennoille kylmäkäsittely on tarpeen. Nämä lajit kannattaa kylvää ulos myöhään syksyllä tai alkutalvesta laatikkoon, joka haudataan lumihankeen pariksi kuukaudeksi. Kylmäkäsittelyn jälkeen kylvös tuodaan asuinhuoneeseen itämään.

Jos olet aloittelija, lue siemenluettelon ohjeet huolellisesti. Lisää tietoa saat tilattuasi siemenet

Näin onnistuu perennojen kylvö

1. Osta kylvö- tai taimikasvatusmultaa. Lannoitettu turvekin käy, jos sekoitat siihen hiekkaa. Tarvittaessa kosteuta multa vadissa tai kylvölaatikossa. Täytä kylvölaatikko mullalla.
2. Täytä vähintään kaksi muoviastiaa tai purkkia mullalla yhtä siemenpussia kohden. Kylvölaatikot, syvät muovirasiat ja isot kukkapurkit sopivat tarkoitukseen. Hiekkalisäys tekee kasvualustasta ilmavan.
3. Sekoita hiekka ja multa huolellisesti, niin että kylvöalustasta tulee tasalaatuinen. Hienonna multapaakut ja poista oksanpalaset.

4. Tasoittele multa ja tiivistä mullan pinta lastalla tai tasapohjaisella pikkulapiolla. Kylvös pysyy kauttaaltaan tasaisen kosteana, kun pinta on tasainen.

5. Kastele multa ja anna sen vetäytyä ennen kylvöä, jos et ole kostuttanut multaa etukäteen.
6. Kylvä isot siemenet tasavälein. Painele pienet siemenet multaan, niin että ne saavat kunnollisen kosketuksen kasvualustaansa.
7. Peitä siemenet aavistuksen verran hiekalla tai mullalla. Kaikkein pienimpiä siemeniä ei peitetä, ne itävät valossa. Isot siemenet peitetään reilummin, mutta enintään puolisen senttiä.
8. Sumuta kylvös lopuksi. Siemen tarvitsee vettä itääkseen. Tarkista siis, että kylvös on kauttaaltaan kostea.
9. Työnnä kuhunkin purkkiin nimisäle tai kertakäyttöveitsi, johon on lyijykynällä kirjoitettu kasvin nimi. Lyijykynän jälki ei valu, ja sen voi kumittaa pois uutta käyttöä varten. Sujauta rasiat läpinäkyviin muovipusseihin tai peitä kelmulla. Jätä peite raolleen, jotta kylvös ei homehdu.
10. Aseta purkit lämpimään paikkaan esimerkiksi jääkaapin päälle. Sumuta kylvöksiä muutaman päivän välein ja katso, näkyykö ituja. Monet kasvit itävät nopeasti, jotkut vasta parin viikon kuluttua.

Lue lisää

Kommentoi »