Perennojen lisäys pistokkaista
Piha ja puutarha
Perennojen lisäys pistokkaista
Pistokkaat perennojen lisäystä varten kannattaa kerätä kesäkuussa. Perennojen lisäys pistokkaista on edullinen tapa saada lisää taimia puutarhaan.
16.6.2015
 |
Viherpiha

Monia perennoja voi lisätä pistokkaista samaan tapaan kuin huonekasveja. Helposti juurtuvia lajeja ovat esimerkiksi suikeroalpi, asterit ja monet maanpeite- ja kivikkokasvit, kuten sammalleimu ja maksaruohot. Leimujen, kuten kuvan kiiltoleimun, pistokkaista juurtuu noin kaksi kolmannesta.

Voit lisätä pistokkaista myös monia luonnonvaraisia niittykasveja, kuten ranta-alpea, mäkikuismaa ja rantakukkaa.

Näin onnistuu perennojen lisäys pistokkaista

1. Leikkaa pistokas mieluiten kesäkuun aikana, jolloin kasvu on kiihkeimmillään ja taimelle jää kosolti aikaa vahvistua. Vahvat lajit, kuten perinneperennat, juurtuvat myös loppukesällä.

Katkaise pistokas niin, että siihen jää vähintään kaksi nivelväliä. Pienilehtisillä lajeilla nivelvälejä voi olla useita. Yhdestä versosta saat latvapistokkaan lisäksi välipistokkaita. Osalla perennoista välipistokas juurtuu parhaiten, osalla latvapistokas.

2. Poista alalehdet ja tökkää verson pätkä hiekansekaiseen multaan parin sentin syvyyteen. Ainakin yhden hankasilmun pitää upota multaan. Voit juurruttaa pistokkaat ruukussa, laatikossa tai lavassa.
3. Pistokas juurtuu yleensä muutamassa viikossa. Paras paikka on katveinen. Sumuttele ja suojaa pistokas ilmavasti muovihupulla. Isolehtisellä lajilla lehtien leikkaaminen pienemmäksi vähentää haihduntaa.
4. Poista nuput ja kukat, jotta taimi keskittyy juuriston kasvattamiseen.
5. Istuta kasvi penkkiin, kun sen juuripaakku pysyy koossa.
6. Pistokastaimi kukkii siemenlisättyä tainta nopeammin.

Lue lisää

Kommentoi »