Mikä mainio monitoimirinkula! 15 briljanttia ideaa vessapaperihylsyjen hyötykäyttöön
Tee itse
Mikä mainio monitoimirinkula! 15 briljanttia ideaa vessapaperihylsyjen hyötykäyttöön
Askartelitko sinäkin lapsena vessapaperihylsyistä tonttuja ja eläimiä? Joka kodin ehtymättömistä pahvirinkuloista voi tehdä vaikka mitä muutakin hauskaa ja hyödyllistä. Näin mahtavia ideoita Meillä kotonan lukijat keksivät!
Julkaistu 24.3.2020
Meillä kotona

1. Kasvata taimia

Hylsyistä saa käteviä taimipotteja leikkaamalla ne kahtia tai vieläkin pienempiin osiin. Potteihin ei tarvitse pohjiakaan, kun ne asettelee tiiviisti esimerkiksi muoviastiaan. Kun taimet on aika istuttaa ruukkuun tai ulos, ei maatuvia potteja tarvitse irrottaa. Kierrätystä parhaimmillaan! Tässä Minna Österin taimitehtaassa kasvaa tomaatteja.

2. Värkkää sytykkeitä

Hylsyjä voi käyttää sytykkeinä ihan sellaisenaan. Vielä varmemmin saat tulen aikaiseksi, kun täytät ne esimerkiksi paperiroskalla tai kuivilla risuilla, keksi Jyrki Rantasalmi. Hän ja puoliso Anne Salminen täyttivät hylsyt omenapuun oksilla. Ja hyvin palaa! Hylsyjä voi täyttää myös esimerkiksi paperisilpulla tai muulla palavalla pikkuroskalla.
Marika Kelhä teki hylsyistä söpöjä sytykkeitä steariinin avulla. Ensin hän leikkasi hylsyt pariin osaan ja taitteli rinkuloiden sisälle toisia kukan muotoon. Lopuksi hän dippasi pyörylät kynttilänjämistä sulattamaansa steariiniin. "Sulatin kynttilät peltipurkissa, joka oli kattilassa kuumassa vedessä. Ei mene kattila pilalle, ja on helpompi siivota", Marika kertoo.

3. Askartele viehkeitä kukkasia

Uskoisitko, että tämä kukkaköynnös on tehty vessapaperihylsyistä? Hylsykukkia tehdessä hylsy leikataan ensin sentin–parin kokoisiksi rinkuloiksi, taitetaan suipoiksi ja kiinnitetään kukan muotoon esimerkiksi liimalla tai teipillä. Lopuksi kukkaset voi asetella haluamaansa muotoon. Anna-Johanna Seppä maalasi kukkaköynnöksen vielä kultaiseksi.
Jaana Kangas askarteli näin upeita hylsykukkia.
Heljä Välimaa somisti kukan napeilla.
Minna Rautiaisen ikkunakoristeessa välkkyy muun muassa helmiä.

4. Virkkaa söpöjä tipuja

Irma Rönkkö virkkasi jämälangoista hylsyille hauskat huput. Puolikkaista hylsyistä tuli pääsiäistipuja, kokonaisista kukkoja. Ensin hän virkkasi ketjusilmukoista hylsyyn sopivan vyön ja jatkoi kiinteillä silmukoilla niin kauan, että huppu oli sopivan korkuinen. Lopuksi Irma päätteli hupun pään kiinni ja laittoi hylsyn huppuun.

5. Pyörittele pikkupipoja

Riikka Pajunen askarteli hylsynpaloista somia pipokoristeita. Idea löytyi Pinterestistä. "Nyt keväällä voisi tehdä jämälangoista keltaisia ja muita keväisen värisiä pääsiäispipoja", Riikka ideoi. Ohjeita minipipojen tekemiseen löytyy esimerkiksi Pinterestistä ja Youtubesta hakusanalla "Mini yarn hat".

6. Pujota kauppakassin kahvaan

Päivi Järvinen leikkasi hylsyn kyljestä auki ja sujautti sen kestokassin kantokahvoihin. Nyt eivät hihnat paina ikävästi kämmeniä, jos kassissa on painavat ostokset.

7. Sehän on pönttöuuni!

Sari Vaskivuori taiteili hylsystä nukkekotiinsa pönttöuunin. Uunin runkona ovat kokonainen ja puolikas hylsy. "Liimasin ympärille paperinarua, jotta sain uuniin kohoumat. Sitten päällystin uunin silkkipaperilla. Uunin harjalla on vielä irtopuuterirasian sirotinosa, siitä sain aikaan tuon leveämmän kohdan. Lopuksi maalasin moneen kertaan akryyliväreillä, jotta sain pinnasta vanhan maalipinnan näköisen. Metalliosat on tuikkukynttilän metallisesta kupista", Sari kertoo.
Myös Tiina Hujanen askarteli nukkekotiin iloisen värikkäitä pönttöuuneja. Materiaalina on muun muassa värikkäitä papereita, narua, nappeja ja neppejä.

8. Pyöritä romanttisia ruusuja

Unna Kuittinen on tehnyt hylsynsuikaleista sieviä ruusuja. Ruusuilla voi somistaa vaikka kranssin, valokuvakehykset tai onnittelukortin. Vain mielikuvitus on rajana!
Unna Kuittinen kuvasi ruusun teon vaihe vaiheelta. "Auki leikattu hylsy kannattaa kevyesti kostuttaa, niin se taipuu nätimmin. Reunan voi jättää myös kääntämättä, jolloin lopputulos on hiukan simppelimpi. Kuumaliima on paras liimaukseen.Itse maalaan ruusut vasta lopuksi, jos ylipäätään haluan ne maalata."
Unna on askarrellut esimerkiksi kransseja. Tämän kranssin isot ruusut on tehty akvarellipaperista, mutta samoin voi käyttää myös hylsyruusuja. "Olen spraymaalannut ruusut, mutta myös siveltimellä saa ihan kätevästi värin pintaan."

9. Neulo sukkapuikoille kotelo

Anja Suomalainen ideoi, että vessapaperihylsyistä tai talouspaperihylsystä voi tehdä kotelon sukkapuikoille. Tämän kotelon pohjana on foliorullan sisällä ollut pahviputki. Anja leikkasi putken pohjaksi pyöreän pahvin. Putken ympärille neulotaan tuubi, pohjaan ja suuaukolle pyörylät. Suuaukon viereen tuubiin kiinnitetään nappi ja kansipyörylään lenkki, jonka saa nappiin kiinni. Pohjan ja kannen pyörylät Anja ompeli kiinni tuubiin. "Matkustaessani linja-autossa neulon sukkia. Puikot on kätevä laittaa putkeen, kun matka loppuu."

+ 6 muuta oivaa ideaa

  • Silppua biojätepussin pohjalle: Vessapaperirullan hylsyjä voi silputa biojätepussin pohjalle keräämään kosteutta ruuantähteistä.
  • Tee paperimassaa: Erityisen kätevästi se onnistuu Flush & Go -merkin vessapaperihylsyistä – hylsyt liotetaan pienessä vesimäärässä tahnaksi, jonka jälkeen tahnasta voi muotoilla esimerkiksi piparimuoteilla kauniita kuvioita tai tehdä vaikka naamarin. Muihin hylsyihin tarvitset sidosaineeksi vähintään liimaa tai liisteriä.
  • Torju ovenkahvan pöpöt: Kun pujotat hylsyn ovenkahvaan ja avaat oven siitä kiinni pitäen, ei kahvaan tarvitse koskea.
  • Torju ostoskärryjen pöpöt: Leikkaa kaksi hylsyä auki kyljistään ja ota kauppaan mukaan. Sujauta hylsyt kärryn kädensijaan. Sitten vaan ostoksille!
  • Askartele kynäteline: Klassinen hylsyaskartelu on kynäteline. Leikkaa hylsyistä erikokoisia renkaita ja liimaa ne yhteen vieri viereen. Liimaa pohjaksi vahva pahvi. Kynätelineen voi koristella vesiväreillä, maaleilla, tarroilla tai millä vain keksii. Tuttua jo 70-luvulta!
  • Tee koiralle namipiilo: Hylsyistä saa koiralle namipiilon: sujauta sisään nameja ja taita molemmat päät hylsystä kiinni.

Ideat on kerätty lukijoilta Meillä kotonan Facebook-sivulla. Kiitos kaikille mahtavista ideoista! Jutun kuvat on haastateltavien ottamia.

4 kommenttia