Uskoisitko, että tämä peuranpää on tehty vessapaperihylsyistä? Näin Sanna sen askarteli

2

Vessapaperihylsyjä ei kannata jättää vain päiväkotien askartelumateriaaliksi. Vantaalainen varastotyöntekijä Sanna Toivanen, 33, muotoili niistä upean peurakoristeen seinälleen.
Sanna joutui ostamaan työtä varten ainoastaan hopeasprayn ja taustapahvin. Hylsyt 86-senttiseen peuranpäähän kertyivät kotoa. Jutun kuvat Sanna Toivanen.

Mistä sait idean tehdä vessapaperihylsyistä peuranpään?

Idea syntyi pikkuhiljaa. Hylsyjä oli jostain syystä kerääntynyt pieni määrä meidän vessaamme, ja näin jossain kuvan hylsyistä tehdyistä joulukuusenkoristeista. Niistä otin idean hylsyjen taitteluun.

Halusin kierrättää pahvihylsyt jotenkin, ja aloin kehitellä ideaa hieman mahtipontisemmasta ja ajattomammasta koristeesta. Lopulta keksin, että peuranpään voisi ripustaa koristeeksi seinälle.

Miten sait hylsyt pään muotoon?

Minulla oli kotona iso pahvi, jonka otin alustaksi – se auttoi myös pään siirtelyssä myöhemmin. Piirsin pahville peuran pään ja sarvien ääriviivat vapaalla kädellä.

Seuraavaksi aloin leikata vessa- ja talouspaperihylsyjä renkaiksi. Painoin ensin koko hylsyn "kasaan" ja leikkasin sen noin puolen sentin renkaiksi. Sen jälkeen taitoin renkaan vielä kerran, niin että se muistutti hieman linnun nokkaa.

Sitten mallailin suikaleita piirtämieni ääriviivojen sisään limittäin ja lomittain pienen satsin kerrallaan, ja liimasin ne Erikeperillä kiinni toisiinsa vesiväripensseliä apuna käyttäen. Suikaleiden mallailu oli välillä haastavaa, erityisesti sarvissa, koska en halunnut, että ne olisivat vain jonossa peräkkäin.

Kun olin saanut kaikki suikaleet liimattua, odottelin pari päivää, että liima kuivuu kunnolla. Sen jälkeen kannoin pään pahvilevyn päällä ulos ja maalasin sen kauttaaltaan hopeaspraylla. Maalia kului yksi pullollinen.

Miten sait peurasta tarpeeksi jämäkän?

Kun pää oli kuivunut, asettelin sen mustalle pahville, johon piirsin pään ääriviivat. Leikkasin noin sentin viivojen sisäpuolelta, että sain peuraan vahviketta takapuolelle.

Levitin mustalle pahville Erikeperiä ja painoin peuran pään liiman päälle. Niiden päälle asettelin aiemmin käyttämäni taustapahvin, jonka päälle panin muutaman kirjan painoksi, ettei pää kuivuessaan kupruilisi.

Taustapahvin pitää olla paksua, muuten peuran sarvet alkavat roikkumaan seinällä. Jos tekisin uuden, virittelisin vielä ohutta rautalankaa vahvikkeeksi.

Lopuksi solmin sarvien tyviin vielä lankaa, jolla sain pään ripustettua seinälle.

Kuinka monta hylsyä työssä on? Kauanko tekemiseen kului aikaa?

Muistelisin, että keräsin noin 40–50 hylsyä. Työhön meni aikaa useampi ilta. Muistaakseni noin viikon verran niin, että tein peuraa muutaman tunnin päivässä.

"Peura etsii vielä paikkaansa. Se on roikkunut valkoisella keittiön seinällä ja meidän makuuhuoneessamme, jossa on koivukuvioinen tumma tapetti. Haaveena on saada se olohuoneeseen, mutta seinäremontti on vielä kesken", kertoo Sanna.

Mikä oli tehdessä hankalinta ja mikä hauskinta?

Hankalinta oli loppuvaiheessa pään liikuttelu. Se piti saada ulos maalattavaksi. Kokoa peuralta löytyy noin 86 senttiä. Hauskinta oli, kun työn jälki alkoi pikkuhiljaa näkyä ja pää muotoutua.

Mitä aiot tehdä seuraavaksi? Askarteletko vessapaperihylsyistä vai teetkö jotain ihan muuta?

Hylsykeräys on tällä hetkellä käynnissä, ja kunhan aikaa ja energiaa löytyy, aion kokeilla tehdä peuranpään 3D:nä. Haluan ehdottomasti kokeilla, onnistuuko idea kolmiulotteisena. Sitä varten ostan kyllä kuumaliimapyssyn.

Julkaistu: 2.11.2018