
1. Ajoita oikein
Levitä kasvukauden käynnistyessä keväällä koko puutarhalle peruslannoitukseksi esimerkiksi hyvin palanutta kompostimultaa tai ainakin talven yli tekeytynyttä hevosenlantaa. Sekoita eloperäinen aines pintamultaan.
2. Jatka koko kesän
Paljon ravinteita vaativat vihannekset, kesäkukat ja monivuotiset lajit tarvitsevat lannoitusta pitkin kesää tehdäkseen hyvin satoa tai kukkiakseen komeasti. Lannoita niitä 1–2 viikon välein esimerkiksi nopeasti vaikuttavalla kanankakka- tai nokkosvedellä.
3. Satsaa ravinnerohmuihin
Kasvimaan kaalikasvit, valkosipulit, purjot, tomaatit, kurpitsat ja kurkut tarvitsevat runsaasti lannoitusta pitkin kesää. Juurikasvit ja sipulit pärjäävät hieman vähemmällä. Monet yrtit, kuten timjami, oregano ja salvia, ovat köyhän maan kasveja. Niille riittää kevyt kevätlannoitus.
4. Tutki lehtien väriä
Liiallinen tai liian vähäinen typpilannoitus näkyy kasvien lehdissä. Turhan paljon typpeä saaneilla kasveilla lehdet ovat syvän tummanvihreät ja käpristelevät, liian vähän typpeä saaneiden lehdet ovat hailakan vihreät tai kellertävät. Liika typpilannoitus voi myös heikentää kukintaa.
5. Lannoita apiloilla, herneillä tai monella muulla kasvilla
Persian- ja puna-apilat, auringonkukat, hunajakukat, sinimailaset, tattari, keltalupiinit, pavut, härkäpavut ja herneet lisäävät maahan typpeä. Kylvä niitä viherlannoitteeksi yhden kesän ajaksi ja jätä kasvustot paikoilleen syksyllä. Sekoita kasvien jäämät seuraavana keväänä maahan.
6. Hae tallilta ja kerää kanalasta
Kompostoitu hevosen- ja kananlanta sopivat lähes kaikkien puutarhakasvien lannoittamiseen. Tuore hevosenlanta sopii esimerkiksi lämpöpenkin perustamiseen. Kun lanta palaa, se luovuttaa lämpöä ja ravinteita viljelmälle.
7. Anna kasteluveden mukana
Veteen liuotetut lannoitteet ovat nopeasti kasvien saatavilla. Käytä kastelulannoitukseen esimerkiksi kanankakka- tai nokkosvettä. Liruta lannoitevesi kasvien juurelle ja varo loiskuttamasta sitä lehdille.
8. Pidä silmällä nitraattia
Salaatteihin, pinaatteihin, mangoldeihin, punajuurikkaisiin ja rukolaan kertyy haitallista nitraattia, jos ne saavat paljon typpeä. Lannoita niitä maltillisesti, vältä liiallista typpilannoitusta.
9. Poimi levää rannalta
Merilevä sisältää runsaasti typpeä ja monia muitakin kasvien tarvitsemia ravinteita. Levitä sitä katteeksi multapinnan päälle ohueksi kerrokseksi ja kastele hyvin.
10. Muista kalkita
Kasvit eivät kykene ottamaan ravinteita liian happamasta maasta. Selvitä pihasi maaperän kalkitustarve pH-testin avulla. Helppokäyttöisiä testipakkauksia saa rauta- ja puutarhakaupoista.
11. Paranna maata luujauholla
Perinteinen luujauho sopii varsinkin sipulikukkien ja valkosipuleiden lannoitukseen sekä maanparannusaineeksi muuallekin puutarhaan.
12. Valmista itse rohtoraunioyrtistä tai nokkosesta
Typpi- ja kaliumpitoinen rohtoraunioyrttiuute sopii varsinkin tomaattien lannoittamiseen. Valmista se näin: Lisää yksi kilo silputtua rohtoraunioyrttiä viiteen litraan vettä ja anna seoksen seistä noin viisi päivää. Laimenna valmis liemi veteen 1:10. Samalla ohjeella voit valmistaa myös nokkosvettä!
13. Vuorottele viljelyä
Nelivuotisessa viljelykierrossa vihannekset jaetaan ravinnontarpeen mukaan neljään ryhmään:
- kaalit, kurpitsat, kurkut, tomaatit ja valkosipuli
- sipulit ja juurikasvit
- peruna
- palkokasvit
Kasvata hyvin lannoitetulla paikalla ensimmäisenä kesänä 1. ryhmän kasveja, toisena kesänä 2. ryhmän kasveja ja kolmantena perunaa. Neljäntenä vuonna kylvämäsi 4. ryhmän pavut ja herneet palauttavat ravinteet maahan, ja seuraavana vuonna kierto voi alkaa taas alusta.
14. Kokeile pissasta tehtyä kultavettä
- 1 dl pissaa + 9 dl vettä = 1 litra kultavettä
Vedellä laimennettu pissa eli kultavesi on aivan aliarvostettua lannoitetta. Se on hyvin typpipitoista, joten annostele sitä säästeliäästi. Suosituksen mukainen määrä koko kasvukauden aikana on noin 1–2 litraa laimentamatonta pissaa neliölle.
15. Tutustu biohiileen
Multaan lisätty huokoinen biohiili sitoo multaan vettä ja ravinteita. Se myös rikastuttaa ja aktivoi maan pieneliöstöä. Biohiili ei kulu käytössä, joten sitä tarvitsee lisätä vain kerran. Sekoita biohiiltä multaan 1:10 tai käytä kasvualustaa, johon se on valmiiksi sekoitettu.
16. Muhita kompostia
Eloperäiset ainekset hajoavat kompostorin lämmössä vuoden aikana ravinteikkaaksi kompostimullaksi, jota voit levittää lannoitteeksi kaikkialle puutarhaan. Puolivuotias puolikypsä komposti sopii ravinnesyöppöjen vihannesten lannoittavaksi katteeksi.
17. ...tai pintakompostoi
Voit levittää sadonkorjuusta syntyneet kasvinjätteet ja auringossa kuivahtaneet rikkaruohot myös suoraan viljelykasvien tyvelle maatumaan. Varmista kuitenkin, että rikkaruohoissa ei ole kypsiä siemeniä ja monivuotisissa rikoissa elinvoimaisia juuria.
18. Tupsauta tuhkaa
Puhtaasta puuntuhkasta, varsinkin lehtipuiden tuhkasta, kasvit saavat monia kivennäisaineita. Se käy myös peruskalkitukseksi. Tuhkalisä parantaa esimerkiksi sipuleiden ja nauriiden kasvualustaa. Käytä noin 200 grammaa tuhkaa neliömetrille.
19. Levitä leikkuujätettä
Typpipitoinen nurmikkosilppu on hyvä lannoite, joka pidättää lisäksi kosteutta maassa ja ehkäisee rikkaruohoja. Levitä tuoretta silppua vihannesten juurille noin 10-senttiseksi kerrokseksi muutaman viikon välein. Kastele kate heti levityksen jälkeen. Kaaleille ja muille paljon lannoitusta tarvitseville voit antaa myös vielä ravinteikkaampaa nokkos- ja apilasilppua. Sekoita edellisvuoden katteiden jäänteet multaan keväällä.
20. Paapo pieneliöstöä
Lierot ja muu maan pieneliöstö hajottavat kasvijätteistä ravinteita kasvien käyttöön. Pidä huolta maan ilmavuudesta ja runsaasta humuspitoisuudesta, niin näillä lähes näkymättömillä puutarhurin apureilla on mahdollisimman hyvät työolosuhteet.