Viherpiha

Unkarilainen sisunnäyte! Renata sai pihan Rovaniemellä kukoistamaan ajan myötä: "Kantapään kautta olen onnistunut luomaan omannäköiseni puutarhan"

Unkarilainen sisunnäyte! Renata sai pihan Rovaniemellä kukoistamaan ajan myötä: "Kantapään kautta olen onnistunut luomaan omannäköiseni puutarhan"
Renata Mojzer on rakentanut Rovaniemelle puutarhan, jonka kasvillisuus kestää pohjoisia olosuhteita. Mausteena on matkatuliaisia, jotka muistuttavat kotiseudusta eteläisessä Unkarissa. Poimi Renatan ideat pohjoiseen puutarhaan!
Julkaistu: 14.4.2020

"Kaikki tuttavamme ja sukulaisemme olivat vakuuttuneita, että eläminen tai ainakin puutarhanhoito täällä kylmässä ja karussa pohjoisessa olisi täysi mahdottomuus, Renata Mojzer nauraa muistellessaan reilun parinkymmenen vuoden takaisia tapahtumia.

Nuori unkarilainen muusikkopariskunta oli kuitenkin päättänyt muuttaa Rovaniemelle ja aloittaa työt Lapin kamariorkesterissa. Renatan instrumentti on viulu, hänen miehensä Antal soittaa fagottia.

Mojzerit huomasivat viihtyvänsä uudessa ympäristössä niin hyvin, että muutaman rivitalossa vietetyn vuoden jälkeen he päättivät rakentaa Ounasrinteeseen oman talon.

– Ihastuimme etelärinteiseen tonttiin, joka päättyy kauniiseen mustikkametsään. Alun perin ajatuksena olikin rakentaa vain pieni alue talon lähelle ja jättää muut paikat luonnontilaan, mutta puutarhainnostus vei minut mennessään, Renata kertoo.

Mojzereiden lemmikki on myös unkarilaista alkuperää. Szilva on rodultaan pumi. Vuorenkilpien, kotkansiipien ja ajuruohon keskelle kasvoi itsekseen koivu, joka on saanut jäädä paikoilleen. Puuportaiden jykevät hirret ovat naapurilta. Ne olivat jo menossa polttopuiksi, mutta Renata sai hakea ne puutarhaansa. Renatan 1300 neliön puutarha sijaitsee Rovaniemellä, vyöhykkeellä VI–VII.
Renata sai asterin naapureilta 50-vuotislahjaksi.
Enhän minä tiennyt mistään mitään. Kokeilin vain kaikenlaista. Niinpä kaikki kasvit kuolivat.
Renata istuttaa kesäkukkaruukkuihin myös maahumalaa ja muita monivuotisia kasveja tuomaan täyteläisyyttä.
Renetan puutarha on mäntymetsään rajautuva rinteinen perennapuutarha unkarilaisella twistillä.

Reilussa kymmenessä vuodessa puutarha on levittäytynyt ja laajentunut kolmeen talolta alaspäin laskevaan tasoon. Ne on tuettu suurten kivien avulla.

– Pidimme talkoot orkesterin kanssa ja rakensimme pengerryksiä yhdessä. Valtaosa kivistä on omalta tontilta, mutta isoimmat murikat ovat peräisin naapureilta. Heidän tontiltaan oltiin viemässä kiviä kaatopaikalle, mutta minä pysäytin autot ja pyysin, että jättäisivät ne meille.

Kasvit ovat pääosin tuttuja ja turvallisia pohjoisen perusperennoja.

Ylinnä on terassi ja tasainen nurmikenttä, keskitasossa pyöreän ruohokehän keskellä kasvaa yksi puutarhan komeista männyistä. Kehän ulkolaidalle Renata on sijoittanut pienen hyötytarhan. Lavoissa kasvavat paksoit ja retiisit täytyy suojata iltaisin verkoilla metsästä poikkeavien jänisten varalta.

Alimmalla tasolla, kivimuurin ja marjapensaiden takana piilossa, on suuri trampoliini. Renata on jo suunnitellut, mitä kasveja hän istuttaa sen tilalle. Mojzereiden nuorinkin tytär on 17-vuotias, joten pomppupaikka on nykyään vähällä käytöllä.

Pääosa kasvillisuudesta on tuttuja ja turvallisia pohjoisen perusperennoja – sinilatvoja, siperiankurjenmiekkoja, kotkansiipiä, töyhtö- ja jaloangervoja, unikkoja, verihanhikkeja ja vuorenkilpiä. Ne ovat löytyneet yrityksen ja erehdyksen kautta.

– Enhän minä tiennyt mistään mitään. Kokeilin vain kaikenlaista. Niinpä kaikki kasvit kuolivat. Monet alussa tekemäni virheet olen saanut korjattua, mutta jotkut valintani hankaloittavat hoitotyötä yhä. Pidän puista, joten jätimme rakennusvaiheessa tontille kaksitoista isoa mäntyä. En käsittänyt, miksi rakennustarkastaja ehdotti niiden kaatamista. Nyt ymmärrän! Tänäkin kesänä olen haravoinut pois 1 200 litraa havunneulasia. Ne happamoittavat maata, mikä on pahaksi perennoille.

Renata oli kyllä tutustunut puutarhanhoitoon jo lapsuudessaan. Hän tiesi, että viiniköynnösten riviväleissä voi hyvin kasvattaa herneitä ja että magnoliat kukkivat maaliskuussa, pian niitä seuraavat kirsikat, syreenit ja ruusut. Olosuhteet kotiseudulla Szegedin kaupungissa eteläisessä Unkarissa lähellä Serbian rajaa olivat kuitenkin hyvin erilaiset kuin Rovaniemellä, jossa talvi on pitkä ja keväällä kaikki kasvit alkavat yhtäkkiä kasvaa ja kukkia lähes samaan aikaan.

Puutarhaa rakentaessaan Renata pani merkille, että paikallisiin olosuhteisiin tottuneet kasvit pärjäsivät muita paljon paremmin. Usein tällaisia taimia saattoi myös löytää edullisemmin tutunkauppana kuin puutarhamyymälän valikoimista.

Renatasta paksoi sopii esimerkiksi wokkiin tai raastettuna korealaiseen kimchiin. Siperianunikot saavat levitä kaikkialle puutarhaan.
Renata on yllättynyt, kuinka komeasti paksoi kasvaa. Koko perhe pitää sen miedon retiisimäisestä mausta.
Ruohosipuli leviää yrttiruudukossa, sillä Renata antaa sen siementää. Hän käyttää yrttiä paljon ruoanlaitossa varsinkin keväisin.
Lehtosinilatvojen ympärillä kasvaa jaloangervoja ja konnantatarta.
Kaipaan puutarhaani silloinkin, kun vierailemme perheidemme luona Unkarissa.
Renata viettää hyötytarhan penkillä aikaa iltaisin, jolloin sinne paistaa aurinko. Penkin kaariin kasvaa punakoisoa. Vihanneslaarien takana on karviaisia, valko-, puna- ja mustaherukoita ja purppuraomenapuu ’Makamik’.

Monet luottolajit ovat päätyneet tänne naapurustosta vaihdokkaina tai lahjoina, kuten Limingasta ystävän puutarhasta kotoisin oleva terijoensalava. Myöhemmin kesällä kukkivat ruskoliljat Renata löysi sattumalta lähiluonnosta ollessaan lenkillä Szilva-koiran kanssa. Seuraavalla ulkoilukerralla hän otti lapion mukaansa ja siirsi sipulit omaan kukkapenkkiinsä.

Muutamat Unkarin kasvituliaisistakin viihtyvät Mojzerien lailla hyvin Lapissa. Antalin veljen puutarhasta tuotu lipstikka on talvehtinut ilman ongelmia, ja sieltä kotoisin oleva kerrannaiskukkainen valkoinen syreeni kukkii vuodesta toiseen kesän alussa.

– Olen ylpeä, että olen kantapään kautta oppimalla onnistunut luomaan omannäköiseni puutarhan. Se on tullut minulle niin tärkeäksi, että kaipaan tänne silloinkin, kun vierailemme perheidemme luona Unkarissa.

Renatan vinkit edullisiin taimihankintoihin

1. Siirrä luonnosta

Istuta koristekasvien seuraan luonnonkasveja. Esimerkiksi yleinen hopealehtinen peltohanhikki on mitä kestävin amppelikasvi. Se pärjää olemattomalla hoidolla. Ei-rauhoitettujen lajien taimia voit kerätä jokamiehenoikeuksilla pieniä määriä luonnosta, älä kuitenkaan kerää luvatta muiden mailta.

2. Anna kasvaa

Tuulien mukana puutarhaan saapuu usein lähiseudun puuston siemeniä. Jos pidät puista, jätä esimerkiksi osa itsekseen ilmestyneistä koivun taimista kasvamaan paikoilleen. Ylimääräiset on helppo nyhtää pois, kun ne ovat vielä nuoria.

3. Tutki taimipurkit

Joskus puutarhamyymälän taimien joukossa saattaa kasvaa jotain muutakin kuin varsinaista kauppatavaraa. Ekstrataimikin voi olla kelpo kasvi, joten selvitä sen laji ennen kuin kitket pois. Esimerkiksi timjamipurkista voi löytyä onnenkantamoisena vaikkapa harmaalepän pikku taimi, jonka voit siirtää omaan ruukkuun varttumaan ja istuttaa myöhemmin puutarhaan.

4. Kolua kirpputoreja

Monet puutarhurit vievät ylimääräiset siemen- ja jakotaimensa mieluummin kirpputorille kuin heittävät ne kompostiin. Myyntipöydiltä saattaa löytää varsinkin keväisin ja syksyisin hyvin edullisia taimia, jotka ovat jo valmiiksi sopeutuneet kotiseutusi olosuhteisiin.

Kommentoi »