Tuhkan käyttö puutarhassa – älä heitä tulisijassa syntyvää ihmeainetta hukkaan, siitä on paljon iloa kasveille!
Piha ja puutarha
Tuhkan käyttö puutarhassa – älä heitä tulisijassa syntyvää ihmeainetta hukkaan, siitä on paljon iloa kasveille!
Tuhkan käyttö puutarhassa kannattaa! Puutuhka kalkitsee maata ja ravitsee kasveja. Levitä tuhkaa kuitenkin viisaasti, äläkä päästä valumaan vesistöihin. Näillä ohjeilla onnistut.

Heititkö tulisijassa syntyneet tuhkat menemään? Mieti vielä, sillä puutuhka on kelpo maanparannusaine, jota on käytetty vuosituhansia.

Tuhkan käyttö puutarhassa – näin onnistut:

Levitä nurmikolle ja muille kalkinsuosijoille

Tuhka sopii sekä nurmikolle että hyöty- ja koristekasveille – lukuun ottamatta happamasta maasta pitäviä lajeja, kuten esimerkiksi pensasmustikkaa ja alppiruusuja. Perunamaalle tuhka kannattaa levittää jo edellisenä vuonna, jottei mukuloista tule rupisia.

Tuhka ajaa kalkin asiaa esimerkiksi nurmikon lannoituksessa. Perus- ja syyslannoituksessa tuhka toimii, sillä siinä on kahta kasvien tarvitsemaa tärkeää ravinnetta: kaliumia ja fosforia. Typpi kuitenkin puuttuu, joten pelkkä tuhkan käyttö ei kiihota nurmea hillittömään kasvuun. Siksi typpeä sisältävä lannoite olisi hyödyllinen lisä.

Arvioi sopiva levitysmäärä

Levitä tuhkaa vuosittain neliötä kohden vain muutama kourallinen tai enintään 300–400 grammaa. Jos maan pH-lukua pitää nostaa tuntuvasti, varminta on käyttää tuhkan lisäksi tai asemasta kalkkia. Suuret määrät voivat kerryttää maahan raskasmetalleja ja nostaa pH-luvun liian korkeaksi.

Paranna tehoa sekoittamalla tuhka maahan

Nopeuta tuhkan kalkitus- ja lannoitusvaikutusta sekoittamalla se muokkaus- tai pintakerrokseen. Perustamisvaiheessa tuhka on hyvä kääntää koko kasvualustaan ja tarvittaessa myös sen alla olevaan pohjamaahan. Vältä levittämästä samaan aikaan ammoniumtyppeä sisältäviä lannoitteita, kuten kompostimultaa, verijauhetta, lantaa ja lantatuotteita. Niistä haihtuu korkeassa pH:ssa ammoniakkia.

Huomioi ympäristö – älä päästä tuhkaa valumaan vesistöön

Koska tuhka sisältää runsaasti fosforia, älä päästä sitä valumaan ojaan tai vesistöön sade- ja sulamisvesien mukana. Rinteessä ja rantatonteilla tuhka on parasta sekoittaa sulan maan aikaan pintamaahan. Tasamaalla voit sirotella tuhkan ohueksi kerrokseksi lumen päälle. Tuhkan pölisemistä voit vähentää sekoittamalla sen joukkoon tilkan vettä.

Tuhkaa voi levittää esimerkiksi perennapenkkeihin sekä hedelmäpuille ja marjapensaille.

Tuhkan ominaisuudet – tiesitkö näitä?

Tuhka on emäksinen kalkitusaine

Puutuhka sisältää paljon karbonaatteja ja oksideja, joten se nostaa maan pH-lukua kalkin tavoin. Useimmille kasveille sopiva pH on 6–6,5. Lukema on ihanteellinen myös ravinteiden liukoisuudelle ja maan pieneliöstön toiminnalle.

Tuhkassa on paljon ravinteita

Pää- ja sivuravinteista puutuhka sisältää kalsiumia, kaliumia, fosforia, magnesiumia ja rikkiä, mutta ei typpeä. Hivenravinteista tuhkassa on muun muassa rautaa, sinkkiä, molybdeeniä ja booria. Kalium, magnesium ja boori ovat nopeasti liukenevassa muodossa, sen sijaan fosfori liukenee vähitellen kasveille sopivaan muotoon.

Kuivasta lehtipuusta laadukasta tuhkaa

Laadukasta tuhkaa vaikkapa kasvimaalle saa polttamalla hapekkaissa oloissa kuivaa lehtipuuta. Mitä vähemmän puun joukossa on oksia ja kuorta, sitä vähemmän se sisältää raskasmetalleja.

Miinuksena raskasmetallit

Puutuhka sisältää vaihtelevia määriä raskasmetalleja, kuten kadmiumia, lyijyä ja elohopeaa. Tuhkan kalkitseva vaikutus vähentää kuitenkin niiden haittoja. Kun pH-luku on lähellä neutraalia eli seitsemää, raskasmetallit sitoutuvat maahan eivätkä kasvit pysty ottamaan niitä.

Varhainen kevät on mainiota aikaa tuhkan levittämiseen.

Säilytä tuhka oikein

  • Laita tuhka aina palamattomaan, kannelliseen astiaan. Metallisia tuhkaämpäreitä saa esimerkiksi rautakaupoista.
  • Kosteudelta suojattuna, tiiviissä astiassa tuhkan lannoitusteho säilyy pitkään.
  • Lehtikompostiin tuhkaa ei ole syytä laittaa eikä säilytellä sitä suurina kasoina. Ruokakompostissa tuhkan lisääminen voi kuitenkin lisätä kompostin laatua nostamalla massan lämpötilaa, tasaamalla happamuutta ja nopeuttamalla lahottamista. Levitä ohut kerros noin 20 sentin välein muun kuivikkeen lisäämisen yhteydessä.

Asiantuntijana Tapio Salo, johtava tutkija, Luonnonvarakeskus (Luke). Lisäksi lähteenä Hyötykasviyhdistys.

3 kommenttia