
Maaperämme on luontaisesti hapan. Lisäksi maan muokkaus, lannoitus ja kasvien ravinteiden otto hapattavat maata entisestään. Happamuutta pyritään kontrolloimaan kalkituksen avulla, ja näin mahdollistetaan tiettyjen kasvien viihtyminen puutarhassa.
Puutarhan ja nurmikon kalkitus tuovat maahan kalsiumia ja magnesiumia ja virkistävät pieneliötoimintaa, mikä parantaa maan rakennetta. Kalkitus vähentää myös raskasmetallien liukenemista ja sitä kautta niiden kertymistä satoon.
Kalkituksen tarve riippuu maaperästä
Maan happamuutta mitataan pH-arvoilla. Luku 7 tarkoittaa, että maan pH on neutraali. Sitä suuremmat lukemat kertovat emäksisestä maasta, pienemmät viittaavat maan happamuuteen. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät lievästi happamassa maassa, jonka pH on 6–6,5.
Maan happamuuden mittaamiseen kotioloissa on myynnissä erilaisia testejä, liuskoja ja mittareita. Laboratoriossa tehtävä maa-analyysi kertoo tarkasti maan happamuusasteen.
Happamassa viihtyvät kasvit
Happamassa maassa viihtyviä kasveja kutsutaan kalkinkarttajiksi. Tällaisia ovat muun muassa alppiruusut, atsaleat, hortensiat, pensasmustikka, höyhenpensas, osa havupuista sekä perennoista esimerkiksi jaloangervo, tiarella ja varjoyrtti.
Kalkinsuosijat
Hyvin kalkitussa maassa viihtyviä lajeja ovat muun muassa syreenit, kirsikat, ruusut, jasmikkeet, koiranheisi ja kellokuusama.
Puutarhan ja nurmikon peruskalkitus
Ennen taimien istuttamista tai nurmikon perustamista kalkitse kasvualusta huolellisesti. Maalaji, multavuus, pH-luku ja kasvilaji määrittävät kalkituksen tarpeen. Suuntaa-antava kalkituksen yleisohje peruskalkituksen määräksi on 50–70 kiloa sadalle neliölle eli aarille. Kalkitus voidaan tehdä käyttämällä joko jauhemaista tai rakeista kalkkia. Kalkki levitetään kasvualustan pintaan ja muokkataan maahan.
Puutarhan ja nurmikon ylläpitokalkitus
Puutarhan kalkitusta ei tarvitse tehdä vuosittain. Yleensä riittää, että peruslannoituksen jälkeen huolehdit ylläpitokalkituksesta noin kolmen vuoden välein. Maalajista riippuen ohjeellinen kalkin määrä on 30–50 kiloa aaria kohden, mutta valmistekohtaiset suositukset kannattaa aina tarkistaa.
Rakeisessa muodossa olevat kalkitusvalmisteet ovat helppoja levittää. Niiden vaikutus nopeutuu, kun sirottelet kalkin kosteaan maahan ja muokkaat pintamultaan. Kalkin – etenkin jauhemaisen kalkin – voit myös levittää lumen päälle, jolloin se imeytyy maahan sulamisvesien mukana.
Onko puutarhan kalkitus mahdollista tehdä tuhkalla?
Tuhka vaikuttaa maassa kalkin tavoin. Kuivan ja puhtaan puun polttojätettä voit levittää koristepensaiden alustoille ja lumen päälle nurmikolle kalkituksen sijaan.
Voidaanko nurmen kalkitus ja syyslannoitteen levitys tehdä samaan aikaan?
Kyllä. Syyslannoite on hyvä levittää jo elokuussa, jotta kasvit ehtivät hyödyntää sen sisältämät ravinteet. Kalkki ja syyslannoite kannattaa levittää nurmikolle ennen sadetta. Näin ravinteet ja kalkki sulavat ja painuvat juuristoon.