Viherpiha

21 valmista istutussuunnitelmaa

21 valmista istutussuunnitelmaa

Suunnitteletko pihaa, mutta et tiedä, mitä kasveja juuri sinun pihaasi kannattaisi istuttaa? Ei hätää, tässä on 18 valmista, ilmaista pihasuunnitelmaa.
Teksti Leena Raivio, Reija Rantakallio
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Onko pihasi varjoisa? Vai joutuvatko perennat pärjäämään paahteessa? Haluaisitko kukkapenkistä romanttisen tai värejä pursuavan? Kokosimme 18 valmista istutussuunnitelmaa, jotka sopivat erilaisiin pihoihin ja erilaiselle puutarhurille. Löydä näiden joukosta omasi!

1. Helppohoitoinen puutarha

Oletko aloittelija tai kaipaatko muuten vain puutarhaa, jonka eteen ei tarvitse nähdä niin paljoa vaivaa? Help­po­hoi­toi­seen puutarhaan kannattaa istuttaa puita ja pensaita, jotka pärjäävät jopa täysin ilman hoitoa. Lisäksi ne luovat puutarhaan mo­niu­lot­tei­sia kerroksia, tarjoavat näkösuojaa ja hou­kut­te­le­vat lintuja. Helppohoitoiseen puutarhaan sopivat esimerkiksi sirotuomipihlaja ja keijuangervo. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

2. Värikäs kasviryhmä

Väriminttua, täpläleimua ja mongolianvaahteraa. Jos olet värien ystävä, tässä suunnitelmassa on yhdistetty värikäskukkaisia ja -lehtisiä lajeja. Kesällä ne muodostavat rauhallisen taustan muille kasveille ja kätkevät peittoonsa esimerkiksi harmaan betoniseinän tai korkean aidan. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

3. Tuoksuva puutarha

Haaveiletko läpi kesän tuoksuvasta puutarhasta? Kasvien tuoksut ovat oleellinen osa puutarhan ohikiitävää ihanuutta. Istutussuunnitelmassa on muun muassa mustialanruusuja, mesiangervoja ja syyspäivänliljaa. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

4. Leikkokukkien ystävän edullinen kylvökukkapenkki

Jos pidät vaihtelusta ja haluat selvitä pienellä budjetilla, loihdi puutarhasi kukkaloisto itse kas­va­te­tuil­la kesäkukilla. Esikasvatus aikaistaa kukintaa ja satoa, ja pääset aloittamaan viljelypuuhat, kun ulkona on vielä viileää ja yöpakkaset uhkaavat. Kylvökukkapenkki ilahduttaa läpi kesän ja tarjoaa tarpeet moneen kauniiseen leikkokimppuun. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

5. Hyötykasvien ystävän piha

Yhdistele yrttejä ja vihanneksia pe­ren­na­penk­kei­hin, istuta aidanteeksi mar­ja­pen­sai­ta tai pihapuuksi suloisesti kukkiva kirsikka. Ja jos intohimo vie mennessään, suunnittele koko puutarhasi täyteen syötävän upeita kasviryhmiä. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

6. Romantikon kukkapenkki

Hempeä perennapenkki hurmaa ihanalla kokonaisuudella, joka rakentuu tarkoin valituista kasveista. Herkkäkukkaiset lajit, kuten kielot, lemmikit, kellot, vuokot ja harsokukat, ovat täydellinen valinta romantikon perennapenkkiin. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

Kattomehitähdet, suikerovihmat ja muut kivikkokasvit hurmaavat ilmeikkyydellään ja värikkyydellään. Hempeän suloiset kasvit ovat pääosassa romantikon puutarhassa.Hennon hajulaukan takana säväyttää tummalehtinen metsätyräkki 'Dulcis'.

Tiettyyn paikkaan sopivat pihasuunnitelmat

7. Etupihan kasvit

Sisääntulo kerää niin talon väen kuin vierailijoidenkin katseet. Kasveja valitessa on hyvä miettiä niiden ulkonäköä eri vuodenaikoina. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

8. Puutarha metsän reunassa

Metsään rajoittuvan tontin reunat kaipaavat istutuksia, jotka liittävät pihanurmikon ja muun rakennetun puutarhan huomaamattomasti luonnontilaiseen alueeseen. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

9. Rinnetontin kasvit

Rinnetontin kas­vi­va­lin­nois­sa kannattaa suosia voi­ma­kas­juu­ri­sia lajeja ja mat­to­mai­ses­ti leviäviä perennoja. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

Pihan hankalien kohtien pihasuunnitelmat

10. Kapea sisääntulo reheväksi

Kapeaan pihan kas­vi­va­lin­nat on tehtävä huolella. Valitse pys­ty­kas­vui­sia ja kapeita lajikkeita tai leikkausta sietäviä kasveja. Pikkupuut tuovat ker­rok­sel­li­suut­ta tähän aurinkoiseen kas­vi­ryh­mään. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

11. Perennat aurinkoon

Paahteisen paikan nurmikon voi korvata kuivuutta kestävillä perennoilla ja heinillä. Yleensä kuivan paikan perennoilla, kuten maksaruohoilla, on paksut, vettä varastoivat lehdet ja varret tai monien heinien tapaan kapeat ja kovat lehdet. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

12. Kivikkokasvit aurinkoiseen rinteeseen

Paahteisen paikan huolettomat ki­vik­ko­kas­vit kukkivat värikkäästi. Kau­nis­pin­tai­set kivet ja vihreät havukasvit luovat kontrastin vä­ri­lois­tol­le. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

Varjoisan tai puolivarjoisan pihan omistajan on hyväksyttävä valon niukkuus ja käännettävä se voitoksi. Esimerkiksi kuunliljat ja keijunkukat viihtyvät siimeksessä puiden alla.

13. Tuulinen puutarha

Tuuliseen puutarhaan voi suositella kestäviä, vah­va­juu­ri­sia ja sit­keä­ver­soi­sia kasveja. Etenkin kylmiltä poh­jois­tuu­lil­ta varjelevat suo­jais­tu­tuk­set tarjoavat suotuisia pie­nil­mas­to­ja aroille lajeille ja samalla lämpimiä tiloja oleskelulle. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

14. Tasaisen pihan kasvit

Tasaiselta tontilta puuttuvat usein luonnonelementit, jotka muodostavat pihan raamit. Tasainen piha saa vaihtelua ker­rok­sel­li­siin ryhmiin istutetuista kasveista. Tasaisuutta voi häivyttää kerroksellisilla kasviryhmillä, joissa ylimmän kerroksen muodostavat puiden latvukset.  Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

15. Savimaan pensaat ja perennat

Ravinteikas savimaa on kelpo kasvupaikka monille puu­tar­ha­kas­veil­le, kuten pensaille ja perennoille. Korkeiden kasvien alustalle kannattaa istuttaa peittokasveja. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

16. Näkymän peittävä kasviryhmä

Jos puu­tar­has­ta­si avautuva näkymä ei ilahduta silmää, istuta verhoksi peittävä kasviryhmä. Samalla kun ehostat maisemaa, saat suojaa tuulelta ja melulta. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

17. Varjoisan paikan perennat

Varjon puutarhassa on hyväksyttävä valon niukkuus ja käännettävä se voitoksi. Moni kasvi antaa parastaan varjoisassa paikassa. Perennoista, saniaisista ja lehtevistä pensaista saa yh­dis­te­le­mäl­lä rehevän keitaan. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

18. Rehevät luonnonkasvit puolivarjoon

Luon­non­kas­vit ja vain vähän jalostetut lajit ja lajikkeet sopivat met­sä­puu­tar­haan, kesämökille tai kau­pun­ki­pi­hoil­le­kin. Ne palkitsevat help­pou­del­laan ja kes­tä­vyy­del­lään eivätkä häviä kau­neu­des­saan jalommille su­ku­lai­sil­leen. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

Vuodenaikoihin liittyvät pihasuunnitelmat

19. Keväinen kukkapenkki

Oletko kevätihmisiä ja kaipaat eloa pihamaalle mahdollisimman aikaisin? Keväinen kukkapenkki herättää puutarhan eloon jo toukokuussa. Puiden katveeseen istutetaan ko­ris­te­pen­sai­ta ja maan rou­taan­tu­mis­ta hidastavia peit­to­kas­ve­ja. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

20. Talven kestävät pensaat ja perennat

Onko pihasi talven jäljiltä huonossa kunnossa? Kotimaiset luonnonkasvit selviävät yleensä hankalistakin talvista, mutta arat ja suotuisammista oloista peräisin olevat lajit kärsivät pitkistä talvista ja kovista pakkasista erityisesti lumettomilla alueilla. Kestävät perennat pärjäävät pohjoisimmassakin Lapissa ja kukkivat upeasti runsaassa valossa. Esi­merk­ki­suun­ni­tel­maan on valittu help­po­hoi­toi­sia tal­ven­kes­tä­viä pensaita ja perennoja. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

21. Lumikuormaa kestävät kasvit

Istutusta suunnitellessa lumikuorma on harvoin mielessä, mutta etenkin avoimina pidettävien kulkureittien varsilla olevat kasvit joutuvat sietämään paksuja nietoksia, kun käytäviltä luotavat lumet kuormataan niiden päälle. Pak­su­lu­mi­sil­le paikoille voi suositella sit­keä­ver­soi­sia pensaita, matalia havuja ja kestäviä perennoja. Tutustu valmiiseen istutussuunnitelmaan täällä.

Lue lisää:

3 tapaa perustaa kukkapenkki

Svetlanan upea kivikkopuutarha – "Parhaimmillaan näkymät ovat kuin miniatyyrimäisiä vuoristomaisemia"

12 ideaa puutarhan polkuihin

Julkaistu: 19.5.2017