27 kattavaa, ilmaista pihasuunnitelmaa: täydelliset kasvit ja sommitelmat aurinkoon, varjoon, savimaalle tai rinteeseen
Piha ja puutarha
27 kattavaa, ilmaista pihasuunnitelmaa: täydelliset kasvit ja sommitelmat aurinkoon, varjoon, savimaalle tai rinteeseen
Haluatko helppohoitoisen puutarhan? Vai kaipaatko vinkkejä tasaisen maan pihan kaunistamiseen? Tässä on 27 erilaista asiantuntijan koostamaa, ilmaista istutussuunnitelmaa.

Pihasuunnitelma on kotipuutarhurin paras apu, oli pihasi sitten varjoisa tai aurinkoinen, savimaalle tai rinteeseen perustettu ja myös silloin, jos haaveilet luovista istutuksista, mutta et ole varma, mistä aloittaa. Kokosimme 27 valmista pihasuunnitelmaa, jotka sopivat erilaisiin pihoihin ja erilaisille puutarhureille.

Pihasuunnitelmat istutusten ystäville

1. Helppohoitoinen puutarha

Oletko aloittelija tai kaipaatko muuten vain puutarhaa, jonka eteen ei tarvitse nähdä niin paljoa vaivaa? Help­po­hoi­toi­seen puutarhaan kannattaa istuttaa puita ja pensaita, jotka pärjäävät jopa täysin ilman hoitoa. Lisäksi ne luovat puutarhaan mo­niu­loit­tei­sia kerroksia, tarjoavat näkösuojaa ja hou­kut­te­le­vat lintuja. Helppohoitoiseen puutarhaan sopivat esimerkiksi sirotuomipihlaja ja keijuangervo. Tutustu helppohoitoisen puutarhan valmiiseen istutussuunnitelmaan.

2. Värikäs kasviryhmä

Väriminttua, täpläleimua ja mongolianvaahteraa. Jos olet värien ystävä, tässä suunnitelmassa on yhdistetty värikäskukkaisia ja -lehtisiä lajeja. Kesällä ne muodostavat rauhallisen taustan muille kasveille ja kätkevät peittoonsa esimerkiksi harmaan betoniseinän tai korkean aidan. Tutustu värikkään kasviryhmän valmiiseen istutussuunnitelmaan.

3. Tuoksuva puutarha

Haaveiletko läpi kesän tuoksuvasta puutarhasta? Kasvien tuoksut ovat oleellinen osa puutarhan ohikiitävää ihanuutta. Istutussuunnitelmassa on muun muassa mustialanruusuja, mesiangervoja ja syyspäivänliljaa. Tutustu tuoksuvan puutarhan valmiiseen istutussuunnitelmaan.

4. Leikkokukkien ystävän edullinen kylvökukkapenkki

Jos pidät vaihtelusta ja haluat selvitä pienellä budjetilla, loihdi puutarhasi kukkaloisto itse kas­va­te­tuil­la kesäkukilla. Esikasvatus aikaistaa kukintaa ja satoa, ja pääset aloittamaan viljelypuuhat, kun ulkona on vielä viileää ja yöpakkaset uhkaavat. Kylvökukkapenkki ilahduttaa läpi kesän ja tarjoaa tarpeet moneen kauniiseen leikkokimppuun. Tutustu kylvökukkapenkin valmiiseen istutussuunnitelmaan.

5. Hyötykasvien ystävän piha

Yhdistele yrttejä ja vihanneksia pe­ren­na­penk­kei­hin, istuta aidanteeksi mar­ja­pen­sai­ta tai pihapuuksi suloisesti kukkiva kirsikka. Ja jos intohimo vie mennessään, suunnittele koko puutarhasi täyteen syötävän upeita kasviryhmiä. Tutustu hyötykasvien valmiiseen istutussuunnitelmaan.

6. Romantikon kukkapenkki

Hempeä perennapenkki hurmaa ihanalla kokonaisuudella, joka rakentuu tarkoin valituista kasveista. Herkkäkukkaiset lajit, kuten kielot, lemmikit, kellot, vuokot ja harsokukat, ovat täydellinen valinta romantikon perennapenkkiin. Tutustu romantikon perennapenkin valmiiseen istutussuunnitelmaan.

7. Perhosia houkutteleva istutus aurinkoiseen paikkaan

Haluatko houkutella perhosia pihaasi? Se onnistuu parhaiten yhdistelemällä kesäkukkia, luonnonkasveja ja hyötykasveja. Erityisesti keltaiset, violetit ja purppuransävyiset kukat ovat päiväperhosten mieleen. Myös mausteyrtit toimivat hyvänä houkuttimena tuoksuvine lehtineen ja kukkineen. Tutustu perhosia houkuttelevaan istutussuunnitelmaan.

Kattomehitähdet, suikerovihmat ja muut kivikkokasvit hurmaavat ilmeikkyydellään ja värikkyydellään.
Hempeän suloiset kasvit ovat pääosassa romantikon puutarhassa.Hennon hajulaukan takana säväyttää tummalehtinen metsätyräkki 'Dulcis'.

Pihasuunnitelma tietylle alueelle

8. Etupihan kasvit

Sisääntulo kerää niin talon väen kuin vierailijoidenkin katseet. Kasveja valitessa on hyvä miettiä niiden ulkonäköä eri vuodenaikoina. Tutustu etupihan valmiiseen istutussuunnitelmaan.

9. Puutarha metsän reunassa

Metsään rajoittuvan tontin reunat kaipaavat istutuksia, jotka liittävät pihanurmikon ja muun rakennetun puutarhan huomaamattomasti luonnontilaiseen alueeseen. Tutustu metsän reunassa sijaitsevan puutarhan valmiiseen istutussuunnitelmaan.

10. Rinnetontin kasvit

Rinnetontin kas­vi­va­lin­nois­sa kannattaa suosia voi­ma­kas­juu­ri­sia lajeja ja mat­to­mai­ses­ti leviäviä perennoja. Tutustu rinnetontin valmiiseen istutussuunnitelmaan.

Pihan hankalien kohtien pihasuunnitelmat

11. Kapea sisääntulo reheväksi

Kapeaan pihan kas­vi­va­lin­nat on tehtävä huolella. Valitse pys­ty­kas­vui­sia ja kapeita lajikkeita tai leikkausta sietäviä kasveja. Pikkupuut tuovat ker­rok­sel­li­suut­ta tähän aurinkoiseen kasviryh­mään. Tutustu sisääntulon valmiiseen istutussuunnitelmaan.

12. Perennat aurinkoon

Paahteisen paikan nurmikon voi korvata kuivuutta kestävillä perennoilla ja heinillä. Yleensä kuivan paikan perennoilla, kuten maksaruohoilla, on paksut, vettä varastoivat lehdet ja varret tai monien heinien tapaan kapeat ja kovat lehdet. Tutustu aurinkoisen paikan valmiiseen istutussuunnitelmaan.

13. Kivikkokasvit aurinkoiseen rinteeseen

Paahteisen paikan huolettomat ki­vik­ko­kas­vit kukkivat värikkäästi. Kau­nis­pin­tai­set kivet ja vihreät havukasvit luovat kontrastin vä­ri­lois­tol­le. Tutustu aurinkoisen rinteen valmiiseen istutussuunnitelmaan.

Varjoisan tai puolivarjoisan pihan omistajan on hyväksyttävä valon niukkuus ja käännettävä se voitoksi. Esimerkiksi kuunliljat ja keijunkukat viihtyvät siimeksessä puiden alla.

14. Tuulinen puutarha

Tuuliseen puutarhaan voi suositella kestäviä, vah­va­juu­ri­sia ja sit­keä­ver­soi­sia kasveja. Etenkin kylmiltä poh­jois­tuu­lil­ta varjelevat suo­jais­tu­tuk­set tarjoavat suotuisia pie­nil­mas­to­ja aroille lajeille ja samalla lämpimiä tiloja oleskelulle. Tutustu tuulisen puutarhan valmiiseen istutussuunnitelmaan.

15. Tasaisen pihan kasvit

Tasaiselta tontilta puuttuvat usein luonnonelementit, jotka muodostavat pihan raamit. Tasainen piha saa vaihtelua ker­rok­sel­li­siin ryhmiin istutetuista kasveista. Tasaisuutta voi häivyttää kerroksellisilla kasviryhmillä, joissa ylimmän kerroksen muodostavat puiden latvukset. Tutustu tasaisen pihan valmiiseen istutussuunnitelmaan.

16. Kuivan kankaan perennat

Kesämökin kuivan kankaan perennapenkki kukkii vuodesta toiseen ilman isoa vaivannäköä. Hiekkapohjaisessa maassa viihtyvät esimerkiksi palavarakkaus, peurankello, harjaneilikka ja illakot, joista saa sommiteltua kestäviä leikkokukkakimppuja. Tutustu kuivan kankaan perennapenkin valmiiseen istutussuunnitelmaan.

17. Savimaan pensaat ja perennat

Ravinteikas savimaa on kelpo kasvupaikka monille puu­tar­ha­kas­veil­le, kuten pensaille ja perennoille. Korkeiden kasvien alustalle kannattaa istuttaa peittokasveja. Tutustu savimaan kasvien valmiiseen istutussuunnitelmaan.

18. Näkymän peittävä kasviryhmä

Jos puu­tar­has­ta­si avautuva näkymä ei ilahduta silmää, istuta verhoksi peittävä kasviryhmä. Samalla kun ehostat maisemaa, saat suojaa tuulelta ja melulta. Tutustu näkymän peittävään valmiiseen istutussuunnitelmaan.

19. Varjoisan paikan perennat

Varjon puutarhassa on hyväksyttävä valon niukkuus ja käännettävä se voitoksi. Moni kasvi antaa parastaan varjoisassa paikassa. Perennoista, saniaisista ja lehtevistä pensaista saa yh­dis­te­le­mäl­lä rehevän keitaan. Tutustu varjoisan paikan valmiiseen istutussuunnitelmaan.

20. Rehevät luonnonkasvit puolivarjoon

Luon­non­kas­vit ja vain vähän jalostetut lajit ja lajikkeet sopivat met­sä­puu­tar­haan, kesämökille tai kau­pun­ki­pi­hoil­le­kin. Ne palkitsevat help­pou­del­laan ja kes­tä­vyy­del­lään eivätkä häviä kau­neu­des­saan jalommille su­ku­lai­sil­leen. Tutustu puolivarjoisen paikan luonnonkasvien valmiiseen istutussuunnitelmaan.

21. Nopeasti kasvavat puut ja pensaat

Etenkin kaupunkitonteilla rakennukset voivat olla sijoitettu niin lähekkäin toisiaan, että näkösuoja tulee tarpeeseen. Nopeasti kasvavat pensaat vaimentavat ääntä, sitovat tehokkaasti pölyä – ja mikä parasta, ovat heti ensimmäisenä vuotenaan näyttävän näköisiä. Puut antavat pensaille rytmiä ja kerroksellisuutta. Tutustu nopeasti kasvavien puiden ja pensaiden valmiiseen istutussuunnitelmaan.

Vuodenaikoihin liittyvät pihasuunnitelmat

22. Kevään loistoa sipulikukilla

Reilun kokoisiin ryhmiin istutetuilla sipulikukilla saa kevääseen kaunista kukoistusta. Sipulikasvit menestyvät hiekkapitoisessa ja läpäisevässä mullassa. Sinisen ja liilan sävyinen kasviryhmä sopii niin perennapenkkiin, puiden alustoille kuin nurmikollekin. Tutustu kevätloistoa tuovien sipulikukkien valmiiseen istutussuunnitelmaan.

23. Keväinen kukkapenkki

Oletko kevätihmisiä ja kaipaat eloa pihamaalle mahdollisimman aikaisin? Keväinen kukkapenkki herättää puutarhan eloon jo toukokuussa. Puiden katveeseen istutetaan ko­ris­te­pen­sai­ta ja maan rou­taan­tu­mis­ta hidastavia peit­to­kas­ve­ja. Tutustu keväisen kukkapenkin valmiiseen istutussuunnitelmaan.

24. Syksyn heinät ja perennat

Myöhäiset lajikkeet ilahduttavat kukinnallaan jopa lumentuloon asti. Kosteat yöt ja lämpimät, aurinkoiset päivät saavat kauniit heinät ja perennat kukoistamaan. Istuta loppukesän kukkapenkkiin korkeita ja pensasmaisia perennoja sekä kasviryhmän ilmettä keventäviä koristeheiniä. Tutustu syksyn heinien ja perennojen valmiiseen istutussuunnitelmaan.

25. Talven kestävät pensaat ja perennat

Onko pihasi talven jäljiltä huonossa kunnossa? Kotimaiset luonnonkasvit selviävät yleensä hankalistakin talvista, mutta arat ja suotuisammista oloista peräisin olevat lajit kärsivät pitkistä talvista ja kovista pakkasista erityisesti lumettomilla alueilla. Kestävät perennat pärjäävät pohjoisimmassakin Lapissa ja kukkivat upeasti runsaassa valossa. Esi­merk­ki­suun­ni­tel­maan on valittu help­po­hoi­toi­sia tal­ven­kes­tä­viä pensaita ja perennoja. Tutustu talvenkestävien kasvien valmiiseen istutussuunnitelmaan.

26. Lumikuormaa kestävät kasvit

Istutusta suunnitellessa lumikuorma on harvoin mielessä, mutta etenkin avoimina pidettävien kulkureittien varsilla olevat kasvit joutuvat sietämään paksuja nietoksia, kun käytäviltä luotavat lumet kuormataan niiden päälle. Pak­su­lu­mi­sil­le paikoille voi suositella sit­keä­ver­soi­sia pensaita, matalia havuja ja kestäviä perennoja. Tutustu lumikuormaa kestävien kasvien valmiiseen istutussuunnitelmaan.

27. Ympärivuotista vehreyttä pihaan havuilla ja talvivihannilla lajeilla

Talven kynnyksellä havukasvien ja muiden talvivihantien kasvien vihreät sävyt pääsevät esiin. Tuttujen havukasvien, kuten kuusen, männyn ja katajan lisäksi ainavihantia ovat esimerkiksi alppiruusu ja puksipuu. Mallisuunnitelmissa on vaihtoehdot aurinkoiseen ja varjoisaan pihaan. Tutustu talvivihantien kasvien valmiiseen istutussuunnitelmaan.

1 kommentti