Kasviryhmä on suunniteltu omakotitalon kapealle sisääntulopihalle, jossa leikattava taikinamarja-aita jatkuu tontin vasemmalla sivulla. Istutus on korotettu kadun varressa matalalla muurilla. Pihan puolella se rajautuu kiveykseen tai laatoitukseen. Ilmansuunta on etelään, joten kasvit saavat runsaasti valoa keskipäivällä, mutta ilta-aurinko kääntyy ryhmästä poispäin.
Koristeomenapuu ja timanttituija tuovat ryhmään kerroksellisuutta ja tarjoavat näkösuojaa kadulta päin. Paratiisiomenapuihin lukeutuva ’Erstaa’ sopii hyvin pienelle pihalle, sillä se tuottaa upean kukintansa jälkeen runsaan omenasadon. Pienet, keltaiset ja punakylkiset omenat ovat happaman aromikkaita ja käyvät sekä syötäviksi että säilöntään.
Timanttituija on kasvutavaltaan hyvin tuuhea ja säännöllinen, eikä sitä yleensä ole tarpeen leikata. Tuijia myydään myös suurikokoisina taimina, jos tarvitset nopeasti näkösuojaa. Paras istutusaika havukasveille on elokuussa, jolloin yökaste edistää juurtumista eivätkä taimet kuivu yhtä helposti kuin keväisin. Suojaa havupensaat kevätahavalta juuttikankaalla tai muulla ilmavalla kankaalla ainakin ensimmäisinä vuosina istutuksen jälkeen, kun juuristo ei ole vielä kunnolla kehittynyt. Ahava kuivattaa kasvin, kun se alkaa keväällä auringossa yhteyttää mutta juuret eivät saa vettä jäätyneestä maasta.
Kapean pihan istutussuunnitelma
Esimerkkisuunnitelman istutusalueen koko on noin 6,5 x 1,5 metriä.
Kasvimäärät
- 1 paratiisiomenapuu
- 6 pensashanhikkia
- 1 timanttituija
- 3 taikinamarjaa
- 10 ketoneilikkaa
- 7 komeamaksaruohoa
- 6 sinileimua.
Malli-istutuksen kasvit noin 280 euroa.
Kasvien korkeudet
- korkeimmat paratiisiomenapuu ja timanttituija, 4–5 m
- keskikokoiset pensashanhikki ja taikinamarja, 0,60–1,50 m
- matalimmat ketoneilikka, komeamaksaruoho ja sinileimu, 0,10–0,40 m.
1. Paratiisiomenapuu, Malus Prunifolia-ryhmä ’Erstaa’
Kestävä ja hillittykasvuinen marja- ja tarhaomenapuun risteymä on kotimaista alkuperää. Valkoinen runsas kukinta alkaa jo hyvin nuorena, ja punakeltaiset, pienet omenat ovat koristeellisia ja hyvän makuisia. Lehdet saavat keltaisen ruskan. Istuta ravinteikkaaseen, hyvin kalkittuun ja läpäisevään maahan yksittäin tai vaikka kujanteeksi, jolloin taimiväli on noin 5 metriä. Leikkaa varoen ja poista täysikasvuisesta puusta vain kuivat ja vioittuneet versot.
Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 4–6 m Kukinta-aika: touko–kesäkuu Kasvuvyöhykkeet: I–V (VI)
2. Pensashanhikki, Dasiphora fruticosa ’Limelight’
Matala lajike, jonka kukkien limenvärinen teriö vaalenee reunoille. Sietää kuivuutta ja pärjää hiekkamaassa, mutta on kauneimmillaan, kun istutat sen ravinteikkaaseen multaan. Savimaassa hanhikit eivät menesty. Poista vanhimpia versoja vuosittain, niin pensas säilyy elinvoimaisena. Istuta 50 sentin välein.
Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 60 cm Kukinta-aika: heinä–syyskuu Kasvuvyöhykkeet: I–III
3. Timanttituija, Thuja occidentalis ’Smaragd’
Hyvin tuuhea ja säännöllisen muotoinen kanadantuijan lajike, jonka suomumaiset lehdet ovat raikkaan vihreät. Talvella versot voivat ruskettua, mutta ne elpyvät keväällä. Viihtyy tuoreessa, ravinteikkaassa ja turvepitoisessa maassa. Menestyy myös auringossa, jos kasvualusta on kosteutta pidättävä. Sietää hyvin leikkausta, mutta sille on vähän tarvetta. Sopii aidanteeksi tai leikattavaksi aidaksi sekä erilaisiin kasviryhmiin. Istuta 1–2 metrin välein.
Valon tarve: puolivarjosta aurinkoon Korkeus: 5 m Kasvuvyöhykkeet: I–III
4. Taikinamarja, Ribes alpinum
Kasvupaikan ja -alustan suhteen vaatimaton pensas tulee keväällä aikaisin lehteen. Melko huomaamaton kukinta. Punaiset marjat ovat mauttomia mutta syötäviä. Istuta taustaksi, metsän reunaan tai aidanteeksi. Sopii myös leikattavaksi aidaksi. Taimiväli on 80 senttiä.
Valon tarve: auringosta varjoon Korkeus: 100–150 cm Kukinta-aika: touko–kesäkuu Kasvuvyöhykkeet: I–VII
5. Ketoneilikka, Dianthus deltoides
Matala ja runsaskukkainen luonnonperenna viihtyy lämpimillä ja paahteisillakin paikoilla läpäisevässä hiekkamaassa. Violetinpunaiset, lajikkeilla myös valkoiset tai tummanpunaiset kukat sijaitsevat sirojen varsien päässä. Leviää herkästi siementämällä, mutta pikku taimet on helppo kitkeä. Jaa muutaman vuoden välein ja suojaa talvisin lumettomilla paikoilla. Istuta 20 sentin välein.
Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 10–20 cm Kukinta-aika: heinä–elokuu
6. Komeamaksaruoho, Sedum ’Herbstfreude’
Pystykasvuinen ja tanakka perenna, jonka paksut ja sahalaitaiset lehdet ovat sinertävänvihreät ja talvivihannat. Vaaleanroosat leveät kukinnot säilyvät pakkasiin saakka ja kestävät pitkään maljakossa. Pohjoisessa ei useinkaan ehdi kukkia kunnolla. Istuta hiekkapitoiseen ja kalkittuun maahan 40 sentin välein. Jaa taimet keväisin muutaman vuoden välien.
Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 40 cm Kukinta-aika: elo–lokakuu
7. Sinileimu, Phlox divaricata
Kaunis reunuskasvi ja peittoperenna, jolla on pienet, talvivihannat lehdet. Hyvin runsas kukinta. Vaaleansiniset kukat nousevat lehdistön yläpuolelle. Kukat tuoksuvat ihastuttavasti. Viihtyy myös kivikkoryhmissä, kunhan kasvualusta on ravinteikas. Istuta 40 sentin välein ja suojaa talvisin lumettomilla paikoilla.
Valon tarve: aurinkoinen Korkeus: 20–30 cm Kukinta-aika: kesä–heinäkuu